Άθως Κοιρανίδης: Αναλύει το επιχειρησιακό ισοζύγιο μεταξύ στρατηγικής, συνεργασίας, πίστης και επιτυχίας.

29 Δεκεμβρίου 2020

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

Παρουσιάζοντας τους βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η διαχρονική επιτυχία, στο τελευταίο αφιέρωμα μας, ο κύριος Άθως Κοιρανίδης, εξηγεί το βασικό θεώρημα του επιχειρείν, που επιτρέπει στο ρίσκο και στην ανταμοιβή να ισορροπήσουν, αλλά και τους λόγους που η διαμόρφωση της στρατηγικής μιας εταιρείας οφείλει να επιδέχεται επανεξέτασης και αλλαγών, μεταφέροντας τη θεωρία στην πράξη με επιτυχία.

inner metaferontas ti theoria stin praksi me epitixia 

1. Πόσα χρόνια εργάζεστε στην Euroblinds, σε ποιον τομέα εξειδικεύεστε και τι αντιπροσωπεύει αυτός ο τομέας για σας; 

Συνεργάζομαι με την Euroblinds από το 2007. Συμμετέχω στο Διοικητικό Συμβούλιο και έχω την ευθύνη της στρατηγικής και των οικονομικών.

2. Ο ρόλος του οικονομικού διευθυντή σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον είναι αδιαμφησβήτητα πολυσύνθετος. Μοιραστείτε μαζί μας τι περιλαμβάνει μια τυπική μέρα και πώς την αντιμετωπίζετε.

Ο Όμιλος μας έχει ένα πολύ οργανωμένο λογιστήριο και ένα εξαιρετικό λογισμικό τα οποία περιορίζουν τη δική μου εμπλοκή σε μεμονωμένα δύσκολα περιστατικά. Η δική μου εμπλοκή εστιάζει στην παρακολούθηση των σημαντικών μεγεθών και τάσεων των επί μέρους δραστηριοτήτων και προϊόντων μας, στην ανάλυση του ανταγωνισμού και στη συζήτηση με την διευθυντική ομάδα των πολιτικών που εφαρμόζουμε.

3. Πόσο σημαντική είναι η διαμόρφωση της στρατηγικής της εταιρείας και σε ποιους τομείς επικεντρώνεστε μέχρι την τελική της διαμόρφωση;

i diamorfosi tis stratigikis tis etairias

Η στρατηγική είναι το θεμέλιο οποιουδήποτε επιχειρησιακού σχεδίου.  Χωρίς αυτή, το όποιο επιχειρησιακό σχέδιο είναι αίωρο και επισφαλές. Στην εποχή μας που η υπερ-πληροφόρηση βομβαρδίζει ανηλεώς τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις, έχει τεράστια σημασία το κάθε άτομο και η κάθε επιχείρηση να διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου, επιλογής και αξιολόγησης των πληροφοριών που τους ενδιαφέρουν. Η ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού βοηθά σημαντικά σε αυτή τη διαδικασία. 

Οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής μας είναι οι διεθνείς τάσεις, η τοπική ζήτηση και ο ανταγωνισμός. Όλα αυτά συζητούνται διεξοδικά από τη διευθυντική ομάδα και το διοικητικό συμβούλιο πριν οδηγήσουν στην διαμόρφωση του τελικού στρατηγικού σχεδίου.

4. Αξίζει να επενδύεται χρόνος για την επανεξέτασή της (σ.σ. της στρατηγικής); Και αν ναι, γιατί;

Ζούμε σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο επιφέρει συνεχείς προκλήσεις και νέα δεδομένα. Αυτά επιβάλλουν την συστηματική επικαιροποίηση της στρατηγικής στη βάση των νέων δεδομένων. Η διαδικασία αυτή πρέπει να εξασκείται προσεκτικά ώστε να απομονώνονται οι περιστασιακές προκλήσεις και οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στο περιβάλλον που συνήθως χρήζουν αντιμετώπισης μέσω τακτικών αλλαγών και όχι στρατηγικής αναπροσαρμογής.

5. Ρίσκο και ανταμοιβή. Μπορούν άραγε να ισορροπήσουν;

Βεβαίως. Εξάλλου είναι βασικό θεώρημα του επιχειρείν. Απλώς χρειάζεται προσοχή στην ορθή επιμέτρηση τους, ιδιαίτερα του ρίσκου. Ο κάθε επιχειρηματίας έχει τη δική του νοοτροπία σε αυτό το θέμα η οποία τον τοποθετεί στο αντίστοιχο σημείο της καμπύλης ρίσκου και ανταμοιβής.

6. Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των τμημάτων και ποια η μεταξύ σας σχέση;

sinergasia metaksi twn tmimatwn

Εξαιρετικά σημαντική. Όπως εξάλλου σε κάθε σχέση και ομάδα. Είναι πρωτίστως χάρισμα να μπορεί κάποιος να διαχειρίζεται αρμονικά και αποτελεσματικά τις ανθρώπινες αλλά και τις εργασιακές σχέσεις, ιδιαίτερα σε μεγάλες ομάδες. Πιστεύω ότι η αρμονική συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και τμημάτων είναι ένας από του πιο σημαντικούς παράγοντες της διαχρονικής επιτυχίας της εταιρείας μας.

7. Ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε για να χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας;

Υπηρέτης.

8. 5 λέξεις που περιγράφουν το ανθρώπινο δυναμικό στα Κέντρα Σκίασης Euroblinds.

Πρόσχαρο, ανθρώπινο, αφοσιωμένο, καταρτισμένο, επαγγελματικό.

9. Τι σημαίνει για σας η Euroblinds και πώς νιώθετε ως μέλος της ομάδας των ανθρώπων που την αποτελεί;

Είναι προέκταση της οικογένειάς μου. Τη νοιάζομαι, την πονώ και προσπαθώ να προσφέρω τον καλύτερο εαυτό μου για την πρόοδό της. Χαίρομαι με τα επιτεύγματά της και λυπούμαι για τις αποτυχίες της.

10. Αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει την Euroblinds να ξεχωρίζει;

Οι άνθρωποί της.

11. Πλησιάζουμε στο τέλος μιας πολύ ιδιαίτερης χρονιάς. Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση, τι είναι 3 πράγματα που θα κρατήσετε/στιγμές που ξεχωρίζουν;

Πρώτον, ότι τίποτε δεν εξαρτάται απόλυτα από εμάς, ανεξαρτήτως πόσο ικανοί ή σωστοί είμαστε σε αυτό που κάνουμε. Δεύτερον, η ορθή στρατηγική επιβάλλεται να περιλαμβάνει σχέδια αντιμετώπισης απρόβλεπτων καταστάσεων. Τρίτον, η σημασία ύπαρξης ικανών ηγετών στο πηδάλιο σε στιγμές κρίσεων.

12. Πού βλέπετε την Euroblinds τα επόμενα χρόνια; Αλλάζουν καθόλου οι στόχοι σας για τη νέα χρονιά;

Ο Όμιλος έχει ξεκάθαρο όραμα το οποίο επικαιροποιεί σε συστηματική βάση και υπηρετεί με πίστη, αφοσίωση και ενθουσιασμό. Αυτό είναι η διεύρυνση της ηγετικής μας θέσης στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της σκίασης.  Ο τομέας της σκίασης διευρύνεται συνεχώς με νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες. 

Η νέα χρονιά θα είναι μάλλον πιο δύσκολη από αυτήν που πέρασε. Ο κατασκευαστικός τομέας θα αντιμετωπίσει μεγάλη πρόκληση από τον τερματισμό του προγράμματος πολιτογραφήσεων. Αυτός θα επηρεάσει και εμάς κάπως ετεροχρονισμένα αφού είμαστε από τους τελευταίους που τοποθετούμε τα προϊόντα μας στις νέες κατασκευές.

13. Υπάρχουν σκέψεις, συναισθήματα ή ευχές που θέλετε να μοιραστείτε με όλους τους αναγνώστες που διαβάζουν τις τελευταίες γραμμές της συνέντευξής μας;

Εύχομαι πρωτίστως σωματική και ψυχική υγεία σε όλους. Ο Θεός μας ευλόγησε να ζούμε σε μια υπέροχη χώρα την οποία δυστυχώς δεν αγαπούμε όσο θα έπρεπε. Εύχομαι με τη νέα χρονιά να διοχετεύσουμε έστω και λίγη από την αγάπη που τρέφουμε για τον εαυτό μας στους συνανθρώπους μας και στην πατρίδα μας, πρωτίστως όμως στον Θεό πατέρα και δημιουργό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer