Πώς να πετύχετε μια ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές 

18 Αυγούστου 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner pws na petixete mia omali epistrofi stin kathimerinotita meta tis diakopes

Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν κρατούν για πάντα, δυστυχώς. Αργά ή γρήγορα, οι ρυθμοί της ζωής μας στην πόλη μας περιμένουν πίσω και το κουβάρι της καθημερινότητας ξετυλίγεται από εκεί περίπου που το είχαμε αφήσει. Υπάρχει άραγε τρόπος να… προσγειωθούμε ομαλά στις πολλές υποχρεώσεις που αφήσαμε πίσω, χωρίς να νιώσουμε πως οι μπαταρίες μας αδειάζουν πριν καλά καλά γεμίσουν;

Να, λοιπόν, μερικές καλές ιδέες για να προετοιμάσουμε ιδανικά το έδαφος της επιστροφής μας από τις διακοπές:

1. Προκαταβολικό καθάρισμα του σπιτιού 

Κανείς δεν σκέφτεται να κάνει γενική στο σπίτι ενώ ήδη το μυαλό του ταξιδεύει στις διακοπές. Έρευνες, όμως, έχουν δείξει πως όσοι το έκαναν, δεν έχασαν και συγκεκριμένα περιόρισαν πολύ το άγχος του εν λόγω καθαρίσματος όταν επέστρεψαν. Επειδή ένα κλειστό σπίτι μόνο πιο βρόμικο μπορεί να γίνει καθώς παραμένει κλειστό, σκεφτείτε να το έχετε αφήσει με άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη, στοίβες ασιδέρωτων ρούχων, βρόμικα μπάνια και πατώματα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να γυρίσετε χαρούμενοι από τις διακοπές, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσετε πως πρέπει να πιάσετε άμεσα το σφουγγαρόπανο. Αντίο, ξεγνοιασιά, λοιπόν, σε χρόνο ρεκόρ! Για να το αποφύγετε, επενδύστε πριν φύγετε λίγο χρόνο στο να τακτοποιήσετε το σπίτι, έτσι ώστε όταν επιστρέψετε να έχετε μονάχα τη… μάχη των πλυντηρίων με τα ρούχα των διακοπών!

2. Προνόησε για τον επόμενο μήνα 

Σίγουρα ο μήνας που έρχεται μετά τις διακοπές έχει ήδη στο μυαλό σου μια επιβαρυμένη ατζέντα υποχρεώσεων. Από λογαριασμούς που πρέπει να πληρωθούν, κοινωνικές υποχρεώσεις, μέχρι δώρα, διάβασμα ή εξετάσεις υγείας, όλα στοιβάζονται μέσα στο μυαλό μας και μόλις επιστρέφουμε μας… στοιχειώνουν! Μια καλή ιδέα είναι να εκτελέσεις κάποιες από αυτές τις υποχρεώσεις πριν αναχωρήσεις για τις διακοπές ώστε να τις βγάλεις τελείως από την to-do λίστα σου!

3. Ενημέρωσε πως θα λείπεις 

enimerose pws tha lipeis

Με επιφύλαξη πως δεν θα αρχίσεις να το διατυμπανίζεις παντού, το να ενημερώσεις κοντινούς σου ανθρώπους, συνεργάτες αλλά και έμπιστους γείτονες ότι θα λείπεις κάποιες μέρες, μόνο καλό μπορεί να κάνει. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι κάποιος θα τσεκάρει το σπίτι πού και πού για απρόοπτες ζημιές και πως δεν θα βρεις στον τηλεφωνητή ή στο email σου δεκάδες αναπάντητες κλήσεις και μηνύματα που μόνο πονοκέφαλο θα σου φέρουν όταν γυρίσεις.

4. Γύρνα μία μέρα νωρίτερα 

Μπορεί να ακούγεται… σκληρό να απαρνηθείς την τελευταία πολύτιμη μέρα των διακοπών σου για χάρη της επιστροφής σου, αλλά πάντα αυτή η ημέρα υπηρετεί ως η χρήσιμη μέρα-γέφυρα που χρειάζεται για να ενώσεις όσα έζησες με αυτά που σε περιμένουν. Μην περιμένεις να φύγεις από τις διακοπές ξημερώματα Δευτέρας και να είσαι στο γραφείο στις 9:00 το πρωί. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να νιώθεις αποκαρδιωμένος και αντιπαραγωγικός, καθώς το βιολογικό σου ρολόι θα είναι ακόμα σε… ώρα διακοπών! Επίσης, προτίμησε η επιστροφή σου να είναι πάντα στο τέλος της εργασιακής εβδομάδας (Πέμπτη ή Παρασκευή) και όχι στην αρχή. Να θυμάσαι πως ακόμα η ψυχολογία σου είναι πιο κοντά στη λογική του Σαββατοκύριακου παρά στο χρονοδιάγραμμα μιας πλήρως εργάσιμης εβδομάδας!

5. Δώσε χρόνο προσαρμογής στον εαυτό σου 

Μην βιάζεσαι να μπεις ξανά στο ξέφρενο κυνήγι των υποχρεώσεων. Επέτρεψε στον εαυτό σου να ονειροπολήσει, συγχώρεσέ του μικρές παραλείψεις και μην πιέσεις τα Σαββατοκύριακά σου με χίλιες δυο ευθύνες. Η ρουτίνα θα έρθει αναπόφευκτα, αλλά για λίγο ακόμα μπορείς να παρατείνεις εκείνο το υπέροχο συναίσθημα ελευθερίας των διακοπών. Χωρίς ενοχές, λοιπόν, κανόνισε μέχρι και μια εκδρομή το πρώτο ή δεύτερο Σαββατοκύριακο μετά την επιστροφή σου. Γιατί δεν χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές για να ξεφεύγεις λιγάκι!

6. Ανανέωσε τους χώρους σου 

ananeose tous xorous sou

Αν νιώθεις πως το σπίτι σου σε… τραβά πίσω και πως δεν λαχταράς να γυρίσεις, είναι γιατί πιθανότατα χρειάζεσαι μια ανανέωση. Λόγω πανδημίας μείναμε περισσότερο εντός των τειχών και αυτή η ψυχολογική κούραση μπορεί να μας κάνει να βλέπουμε τους χώρους μας με απογοήτευση. Με την επιστροφή από τις διακοπές έχουμε όλη τη διάθεση αλλά και τα φρέσκα ερεθίσματα να επενδύσουμε στο να κάνουμε ξανά χαρούμενους τους χώρους του σπιτιού, προσθέτοντας πινελιές που ενισχύουν τη δημιουργικότητά μας και μας εμπνέουν! Σε ένα Kέντρο Σκίασης Euroblinds μέσα από τις ευφάνταστες και πρακτικές ιδέες των έμπειρων συμβούλων μας, μπορείς να επιλέξεις τις ιδανικές λύσεις για να ανανεώσεις το εσωτερικό και το εξωτερικό του σπιτιού σου, κάνοντας το καλύτερο restart!

Αν και το post-vacation syndrome είναι κάτι που μάλλον μοιάζει αναπόφευκτο, υπάρχουν, όπως είδαμε, τρόποι να μην μας πάρει από κάτω και να μπούμε δυναμικά και με αισιοδοξία στη νέα σεζόν. Αρκεί να έχουμε προνοήσει για κάποια πράγματα και να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί χωρίς άγχος και πίεση. Στο χέρι μας είναι εξάλλου να εξοπλίσουμε και την καθημερινότητά μας με στιγμές που αξίζει να αναπολούμε!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer