Καλοκαιρινός Καύσωνας: Πώς να προστατευτούμε από τη ζέστη και τον ήλιο

08 Ιουλίου 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner kalokairinos kasfsonas pws na prostateftoume apo ti zesti kai ton ilio

Στην Euroblinds αγαπάμε τον ήλιο και το καλοκαίρι είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας εποχές! Ποιος μπορεί να αντισταθεί, άλλωστε, στην ανεμελιά των διακοπών αλλά και στη γενικότερη εξωστρέφεια που μας εμπνέει ο καλός καιρός; Αναγνωρίζουμε, ωστόσο, πως οι συνθήκες δεν είναι εξαιρετικά ευχάριστες όταν έξω επικρατούν αυξημένες θερμοκρασίες και καύσωνας. Με τον Αρκτικό Κύκλο να καταγράφει θερμοκρασίες μέχρι και 48 βαθμούς Κελσίου και τις πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι να γίνονται όλο και περισσότερο καταστροφικές, είναι αυτονόητο πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας αφορά όλους.

Υπό το πρίσμα, μάλιστα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και της αποψίλωσης των δασών, που αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο του ανθρώπου για φυσική σκίαση και προστασία, η ανάγκη να γνωρίζουμε μόνοι μας πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τη ζέστη του καλοκαιριού αλλά και τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ σημαντική. 

1. Χρήση ομπρέλας αν βγούμε έξω. 

Αν είστε από αυτούς που κλειδώνουν τις ομπρέλες τους στην ντουλάπα με το πού τελειώνει ο χειμώνας, ξανασκεφτείτε το. Έρευνα δερματολόγων του πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ δείχνει πως ακόμα και μια κοινή ομπρέλα μπορεί να μας προστατεύσει μέχρι και 77% από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου. Μάλιστα, καλύτερες προς αυτόν τον σκοπό είναι οι μαύρες ομπρέλες που απορροφούν την ακτινοβολία μέχρι και 90%!

2. Αντηλιακή προστασία καθημερινά 

Το αντιηλιακό αποτελεί το νούμερο ένα όπλο που συνδυάζει αποτελεσματικότητα και πολύ εύκολη χρήση από όλη την οικογένεια. Ανάλογα με το δέρμα μας και την ηλικία μας, πρέπει να διαλέγουμε τον κατάλληλο δείκτη SPF, που αποτελεί την αντίστοιχη ένδειξη προστασίας από την ακτινοβολία UVA και UVB, που οδηγούν σε φωτογήρανση, εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος. Ένας δείκτης SPF 30 υπολογίζεται πως μπλοκάρει περίπου το 96% των ακτινοβολιών αυτών. Φροντίζουμε πάντα τις καλοκαιρινές μέρες, λοιπόν, να ανανεώνουμε τακτικά το αντιηλιακό μας (ανά 2-3 ώρες), είτε είμαστε στη θάλασσα είτε όχι, αλλά και υπό σκιά, καθώς τα σύννεφα δεν προσφέρουν επαρκή κάλυψη από τις εξίσου επιβλαβείς αντανακλάσεις.

3. Χρησιμοποιήστε καπέλο και γυαλιά ηλίου 

xrisimopoieiste kapelo kai gialia iliou

Το κλασικό και… καταξιωμένο δίδυμο του καλοκαιριού! Προτιμάμε καπέλα με γείσο και προστασία αυχένα (κυρίως για τα παιδιά), ενώ για τα μάτια διαλέγουμε φακούς με 100% δείκτη προστασίας από την ακτινοβολία. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως το υπεριώδες φως βλάπτει σοβαρά τα μάτια, για αυτό η άμεση έκθεση σε αυτό πρέπει να είναι ελάχιστη κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιμένουμε λοιπόν σε καλά και ποιοτικά γυαλιά ηλίου. 

4. Ξεκουραζόμαστε κάτω από σκιές δέντρων 

Τα δέντρα με πλούσιο φύλλωμα αποτελούν τη φυσική ασπίδα προστασίας μας απέναντι στον ήλιο. Μπορεί να είναι δυσεύρετα στις πόλεις, αλλά σίγουρα μπορούμε να βρούμε μικρές… οάσεις για να προφυλαχτούμε όταν ο ήλιος καίει. Στις διακοπές στην ύπαιθρο αυτό είναι, φυσικά, πιο εύκολο. Ακόμα όμως και αν δεν έχει φτάσει αυτή η πολυπόθητη στιγμή, φυτεύουμε πολλά φυτά στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας και απολαμβάνουμε τη φυσική δροσιά και σκιά που μας προσφέρουν. 

5. Κατεβάζουμε τις τέντες του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας 

Ένα σπίτι που βρίσκεται εκτεθειμένο όλη τη μέρα στον ήλιο και δεν διαθέτει συστήματα σκίασης, επιτρέπει στην υψηλή θερμοκρασία να διατηρείται ακόμα και όταν ο ήλιος δύσει. Για αυτόν το λόγο, εγκαθιστούμε εξωτερικά και εσωτερικά συστήματα σκίασης που ταιριάζουν στον προσανατολισμό του σπιτιού μας και τις ώρες έκθεσής του στον ήλιο. Οι τέντες και τα περγοσυστήματα αναλαμβάνουν να προστατεύσουν το κέλυφος από την ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να διατηρείται η εσωτερική θερμοκρασία σε πολύ πιο ανεκτά επίπεδα. 

6. Κλείνουμε τα παντζούρια και τα ρολά του σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας 

klinoume ta pantzouria kai ta rola tou spitiou kata ti diarkeia tis imeras

Παρόμοιο με τις τέντες ρόλο έχουν και τα μισόκλειστα παντζούρια και ρολά κατά τη διάρκεια της μέρας. Με τον πλέον οικονομικό και απλό τρόπο, αυξάνουμε την παθητική προστασία του σπιτιού από τον ήλιο, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για χρήση κλιματιστικών μέσων που καταναλώνουν πολλή ενέργεια και χρεώνουν υπέρμετρα την τσέπη μας. 

Πέρα από τις αυτονόητες άμεσες αναδασώσεις και την τήρηση ενός αυστηρού περιβαλλοντικού πλαισίου σε παγκόσμια κλίμακα, για να αποφύγουμε τα χειρότερα από την άνοδο της θερμοκρασίας, πρέπει και εμείς οι ίδιοι να αναπτύξουμε μια έντονη οικολογική συνείδηση και να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα. Προστατευόμαστε επαρκώς, λοιπόν, επενδύοντας σε βιοκλιματικές προτάσεις και θωρακίζοντας τον εαυτό μας και το σπίτι μας μέσα από την υπεύθυνη ενημέρωση και την προληπτική δράση. Για να απολαμβάνουμε τον ήλιο μονάχα ως σύμμαχο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer