Σας ρίχνει το φθινόπωρο; 3 σημαντικοί λόγοι για να έχετε φυσικό φως στο σπίτι

23 Σεπτεμβρίου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner sas rixnei to fthinoporo 3 simantikoi logoi gia na exete fisiko fws sto spiti

Το φθινόπωρο αποτελεί τη μετάβαση από την ανεμελιά του καλοκαιριού στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Ζώντας, λοιπόν, στη σκιά του λαμπερού... αδελφού του μοιραία αποτελεί την εποχή που μας ρίχνει λιγάκι την ψυχολογία. Δεν χρειάζεται, όμως, από τη στιγμή που αφήνουμε το φυσικό φως του ήλιου να λούζει το σπίτι μας και να μας θυμίζει πως το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ!

Η ανεμπόδιστη διέλευση του φυσικού φωτός μέσα στο σπίτι με την ταυτόχρονη δυνατότητα ελέγχου αυτής της διάχυσης ανάλογα με τις ανάγκες και τα θέλω μας σε διαφορετικές χρονικές φάσεις της ημέρας μπορεί να ανεβάσει τη φθινοπωρινή ψυχολογία μας επιτρέποντας το σπίτι να παραμένει ζεστό και φωτεινό αλλά και με πολύ καλύτερα ανεκτές θερμοκρασίες από το καλοκαίρι.

Ας δούμε, λοιπόν, γιατί είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε μια ελεγχόμενη ροή του ήλιου μέσα στο σπίτι προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη στενάχωρη σκέψη πως το καλοκαίρι (και κατά συνέπεια, η ξεγνοιασιά) μας έχουν αποχαιρετίσει. 

Α) Ποια είναι τα οφέλη του φυσικού φωτός

Η ζωοδότρια δύναμη του ήλιου συνοδεύει τον άνθρωπο και τον πλανήτη μας από την αρχή της ύπαρξής τους και έχει συνδέσει απόλυτα τη φυσική της εξέλιξη με αυτή του κόσμου μας. Τα πλεονεκτήματα της είναι αδιαμφισβήτητα, ενώ πλέον η ευεργετική της ακτινοβολία μπορεί να αξιοποιηθεί για να επιλύσει πολλά ουσιαστικά προβλήματα της ανθρωπότητας που αφορούν στην κλιματική αλλαγή αλλά και τη σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση. 

Πώς, όμως, ωφελεί τους ανθρώπους ατομικά;

- Η έκθεση στο αγνό φυσικό φως βοηθά το ανθρώπινο σώμα να συνθέσει την υπερ-πολύτιμη για αυτό βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων αλλά και των οστών. Δεν είναι τυχαίο που κάθε φορά που παρουσιάζεται έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης φαινόμαστε κουρασμένοι, άτονοι και η ψυχολογία μας επηρεάζεται πολύ άσχημα. Έχει παρατηρηθεί πως οι άνθρωποι με ανεπάρκεια τιμών στους δείκτες της είναι πιο επιρρεπείς σε νευρολογικές νόσους, αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και ψυχιατρικές ασθένειες και κατάθλιψη. 

to fthinoporo mas epanaferei se mia kathimerinotita 

- Το φθινόπωρο είναι φυσικό να μας επαναφέρει σε μια καθημερινότητα που πολλές φορές μας πιέζει. Η εποχική αυτή κατάθλιψη ή μελαγχολία,  αν και φυσιολογική, μπορεί να καταπολεμηθεί με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκθεση στο φως του ήλιου. Κάτι που δεν μπορούμε να επιτύχουμε αν παραμένουμε εκτεθειμένοι στον τεχνητό φωτισμό, ο οποίος πέρα από το αίσθημα του εγκλωβισμού στους εσωτερικούς χώρους, ενέχει κάποιες φορές και την πιθανότητα έκλυσης μικρών ποσοτήτων τοξικών αερίων αν τυχόν και σπάσουν οι λαμπτήρες φθορισμού. Κάτι που εκτός από την ψυχική επιβαρύνει και τη σωματική μας υγεία. 

- Όσο περισσότερο επιτρέπουμε στον ήλιο να φωτίζει και να ζεσταίνει το σπίτι μας, τόσο περισσότερο αυξάνουμε την εσωτερική θερμοκρασία και απομακρύνουμε την υγρασία, με αποτέλεσμα να μπορούμε να κοιμηθούμε καλύτερα το βράδυ. Το χάδι του ήλιου συμβάλλει στο να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι και πιο ικανοποιημένοι από τη μέρα μας, αλλά και στο να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις φοβίες και τις ανασφάλειες μας, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουμε έναν ποιοτικότερο ύπνο

Υπάρχουν έξυπνοι και οικονομικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε την έκθεση του σπιτιού μας στο φυσικό φως το φθινόπωρο καταπολεμώντας τη μελαγχολία και αυξάνοντας τα επίπεδα ευεξίας μας.

oi epifanies pou antanakloun to fws tou ilou mesa sto spiti

- Οι επιφάνειες που αντανακλούν το φως του ήλιου μέσα στο σπίτι συμβάλλουν στην αυξημένη φωτεινότητα των δωματίων, για αυτό μη διστάσετε να προσθέσετε καθρέφτες και γυάλινες επιφάνειες, που εκτός των άλλων μεγαλώνουν και οπτικά το χώρο. Παράλληλα επιλέξτε ανοιχτόχρωμα υφάσματα που επιτρέπουν τη σωστή διάχυση του φωτός. 

- Οι κουρτίνες είναι οι πρώτοι υποδοχείς του ήλιου μέσα στο σπίτι. Επειδή ακόμα ο καιρός είναι ζεστός, δεν χρειάζεται να αποτελούνται από βαριά υφάσματα καθώς δεν πρέπει να συγκρατούν τη ζέστη. Τα λεπτά υφάσματα στις κουρτίνες (βαμβακερά ή λινά) απελευθερώνουν τη θερμότητα και χαρίζουν μια οικεία ζεστασιά στο εσωτερικό. 

- Η επιλογή του σωστού συστήματος εκφραστικής σκίασης στα παράθυρα ή και στο εξωτερικό του σπιτιού (τέντες, ρολά) διασφαλίζει την απόλυτα ελεγχόμενη ροή του φυσικού φωτός στο σπίτι. Ο καινοτόμος σχεδιασμός των συστημάτων της Euroblinds, σε συνδυασμό με τις εξελιγμένες δυνατότητες ηλεκτροκίνησης και αυτοματοποιημένων σεναρίων, κάνουν τη διαχείριση του ήλιου παιχνιδάκι. Παράλληλα φροντίζουν για την έξυπνη σκίαση τις ώρες που επιθυμούμε να ξεκουραστούμε αλλά και να διατηρήσουμε την ιδιωτικότητα μας, ενώ μπορούν να καλωσορίσουν το φως του ήλιου το πρωί με το απλό πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό σας!

Ας χαρούμε λοιπόν το φως απλόχερα και το φθινόπωρο! Σε χώρες όπως την Κύπρο, άλλωστε, δεν υπάρχουν περιθώρια για μελαγχολίας, μιας και ο ήλιος μας δίνει πλούσια τα χάδια του σχεδόν όλον το χρόνο. Οι έξυπνες λύσεις σκίασης της Euroblinds μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καλοκαιρινή σας διάθεση οποία εποχή του χρόνου κι αν είναι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer