Ένα αλλιώτικο Πάσχα. Συναισθήματα και σκέψεις για εσωτερική γαλήνη

19 Απριλίου 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner ena alliotiko pasxa sinaisthimata kai skepsis gia esoteriki galini

Δεδομένων των συνθηκών μιας εποχής που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές που άφησε η δοκιμασία του κορονοϊού και τα τεκταινόμενα της επικαιρότητας, η περίοδος του Πάσχα μάς προσκαλεί να την αντιμετωπίσουμε εφέτος με περισσότερη υπομονή, ταπεινότητα και συγκέντρωση.

Στο δρόμο προς την κορύφωση του θείου πάθους με τη Σταύρωση και την απόλυτη νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο με την Ανάσταση, ο πνευματικός εορτασμός ξεκινά από μέσα μας και περνά μέσα από τις καταλυτικές στάσεις της προσευχής και της αληθινής συγχώρεσης. Αναζητώντας την πολυπόθητη ψυχική γαλήνη, την ισορροπία του πνεύματος και της ύλης στον διαρκή μαραθώνιο των καθημερινών αναγκών, εμείς, ως πιστοί μιμητές αυτής της κοπιαστικής αλλά άξιας πορείας προς την απόλυτη αγάπη, καλούμαστε να διαβούμε το δικό μας δύσκολο μονοπάτι. 

Αυτή η προσωπική μας πορεία προς τον εκούσιο Γολγοθά δεν είναι μάταιη. Στα χνάρια του ενσαρκωμένου Χριστού κρύβεται το αληθινό νόημα της ζωής. Αυτό που επισταμένα ξεχνάμε να αναζητήσουμε από τις σκοτούρες και τις φροντίδες των εφήμερων. 

Η συγχώρεση, λοιπόν, είναι το κλειδί για να σηκώσουμε τους μεγάλους και μικρούς σταυρούς της ζωής μας με πίστη, ελπίδα και θάρρος. Συγχωρώντας όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό για τις αδυναμίες και τα λάθη του, μπορούμε να δούμε την ψυχή μας καθαρή όπως είναι. Απαλλαγμένη από τις τύψεις, τις φοβίες και τις μικρότητες που μας ενισχύει ο αγώνας για τον επιούσιον και που μας κρατούν αλυσοδεμένους στα εγκόσμια, ενώ το νιώθουμε πως έχουμε γεννηθεί για απελευθερώσουμε αγνή και άδολη αγάπη.

esoteriki anagennisi tou pasxa

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που η εσωτερική αυτή αναγέννηση του Πάσχα βαδίζει χέρι - χέρι με την αναγέννηση της ανοιξιάτικης φύσης. Σαν λουλούδια και εμείς μπορούμε να υπερβούμε τη θλίψη της εσωτερικής μας κενότητας και να ριζώσουμε στο έδαφος της πίστης ακόμα πιο βαθιά. 

Τα τελευταία δύο χρόνια δοκίμασαν ουσιαστικά την αντοχή μας, αναθεωρώντας τη σχέση μας με τους άλλους μα και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό αποτυπώνει, λοιπόν, ανάγλυφη την ανάγκη να αλλάξουμε μέσα μας και να ζήσουμε με πιο βαθύ και εσωτερικό τρόπο, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά που μέχρι πρότινος περνούσαν απαρατήρητα ή λογίζονταν για δεδομένα. 

Η αγάπη είναι απεριόριστη, αλλά δεν είναι δεδομένη. Οι σχέσεις μας με τον εαυτό μας και τους άλλους περνούν δοκιμασίες αντοχής που είτε τις ισχυροποιούν είτε τις συνθλίβουν. Για αυτό και το Πάσχα, με τη βαθιά εσωτερικότητά του, δίνει την κατάλληλη ευκαιρία για μια βαθιά συνειδητοποίηση της πραγματικής αξίας της ύπαρξής μας. Στοχεύοντας σε αυτή την εσωτερική γαλήνη, μπορούμε να γίνουμε αληθινοί μέτοχοι του θείου δράματος αλλά και να ατενίσουμε με πίστη και ελπίδα την… ανάσταση που έπεται πάντα μετά από μια συνεπή ανάβαση στα πάθη του καθημερινού μόχθου. 

i esoteriki galini einai gefira epoikinonias mas me to thio

Αυτή η εσωτερική γαλήνη είναι η γέφυρα επικοινωνίας μας με το θείο και αυτό το Πάσχα μπορούμε να την επιδιώξουμε ως το πρώτο βήμα να αγγίξουμε λίγη από τη θεία χάρη και να ευλογηθούμε με ισορροπία και πληρότητα στις καρδιές μας. 

Το μήνυμα της Ανάστασης εξάλλου μόνο ελπίδα φέρνει. Όσα δύσκολα προηγήθηκαν αξίζουν μονάχα ως η… προϋπηρεσία μας στον δύσκολο αγώνα να παραμείνουμε δίκαιοι και αγαθοί. Οι δοκιμασίες αυτές αλλά και όσες, ενδεχομένως έρθουν, είναι η δική μας πορεία προς την επίπονη αναζήτηση της ευτυχίας. Και αν παραμείνουμε πιστοί στον ανώτερο εαυτό μας, κάθε… Γολγοθάς μας μόνο σε μια αληθινή και εκκωφαντική Ανάσταση ψυχής θα καταλήγει. 

Καλό και ευλογημένο Πάσχα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer