Αναδρομή στη σκίαση, τα διάφορα στυλ και οι τάσεις της μέσα από τις δεκαετίες

08 Δεκεμβρίου 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner anadromi sti skiasi

Οι καιροί αλλάζουν και μαζί με αυτούς και το στυλ με το οποίο διακοσμούμε τα παράθυρα και τα ανοίγματα του σπιτιού. Διαχρονικά οι τάσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι παρουσιάζουν μία ενδιαφέρουσα ποικιλία τόσο στις υφάνσεις όσο και στα χρώματα και τα layerings. Ανά δεκαετίες τα στυλ που ακολούθησαν τα εσωτερικά συστήματα σκίασης επηρεάστηκαν πολύ όχι μόνο από το προσωπικό στυλ, αλλά και από τις κλιματολογικές συνθήκες, την οικονομική επιφάνεια ακόμα και το ιδεολογικό υπόβαθρο κάθε δεκαετίας. Και παρόλο που οι τάσεις και οι μόδες δεν είναι πάντα ο καταλληλότερος σύμβουλος για να διακοσμήσει κανείς το σπίτι του, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι καθορίζουν πολύ αυτό που η κοινή αντίληψη θεωρεί ως ελκυστικό και δημοφιλές. 

Πάμε όμως να δούμε ποια ήταν τα δημοφιλέστερα στυλ εσωτερικής σκίασης ανά δεκαετία:

Δεκαετία του 1950

skiasi kourtines dekaetia tou 50

Η συγκεκριμένη δεκαετία χαρακτηρίζεται από την παντοκρατορία του φλοιόπανου στις κουρτίνες. Πρόκειται για ένα ύφασμα μεσαίου βάρους από υφαντές φυτικές ίνες που χαρίζει μία αρκετά επιβλητική όψη στο χώρο. Η αισθητική αυτής της δεκαετίας επιτάσσει κουρτίνες με αφηρημένα prints και τροπικά λουλούδια, ενώ εξίσου δημοφιλής είναι η επιλογή των κουρτινών με πιέτες ειδικά στο επάνω μέρος του πλαισίου του παραθύρου. Πολύ συχνά μάλιστα συναντάμε κουρτίνες κρεμασμένες από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα.

Δεκαετία του 1960

venetian blinds dekaetia tou 60

Κατά τη διάρκεια αυτής της κομβικής δεκαετίας, που χαρακτηρίζεται από φιλελεύθερο πνεύμα και την αποστασιοποίηση από τον συντηρητισμό, τα venetian blinds συστήνονται στο αγοραστικό κοινό και αποκτούν μεγάλη δημοτικότητα. Κοντά σε αυτά έρχονται και τα ημιδιαφανή υφάσματα και οι διαφανείς κουρτίνες που δημιουργούν τα πρώτα layerings με τις εναλλαγές σε λεπτά και χοντρά υφάσματα. Η αισθητική αυτής της δεκαετίας φέρνει επίσης στα σπίτια φωτεινά νέον χρώματα αλλά και αγαπημένα φλοράλ μοτίβα. 

Δεκαετία του 1970

kourtines dekaetia tou 70

Πρόκειται για τη δεκαετία του κατεξοχήν αισθητικού μαξιμαλισμού στις κουρτίνες. Εξαιρετική βαρύτητα δίνεται στην πληθωρικότητα του στυλ που καλύπτει τα πάντα. Οι κουρτίνες εκτείνονται από τοίχο σε τοίχο, από το ταβάνι μέχρι το πάτωμα και όλα αυτό με πολλαπλά στρώματα διαφανειών, δημιουργώντας ένα περίεργο αλλά και περίτεχνο στυλ που χρησιμοποιεί το ύφασμα κυριολεκτικά παντού, ακόμα και στις μικρές λεπτομέρειες όπως δέστρες και κορδόνια. Δεν λείπουν τα φλοράλ μοτίβα που μεγαλώνουν σε μέγεθος και δεν διστάζουν να καλύψουν εκτός από τις κουρτίνες ακόμα και τα έπιπλα ή τα ρούχα. 

Δεκαετία του 1980

katheta blinds dekaetia tou 80

Η απάντηση στο πομπώδες στυλ της προηγούμενης δεκαετίας έρχεται μέσα από την εγκατάσταση μονοδιάστατων και λιτών συστημάτων σκίασης που φέρνουν τις αλουμινένιες περσίδες και τα κάθετα blinds στην καθημερινότητά μας σε κάθε είδους άνοιγμα ακόμα και στις πόρτες. Η συγκεκριμένη δεκαετία αφαιρεί αρκετό που το ύφασμα που χρησιμοποίησε η προηγούμενη αλλά κατά ένα σχήμα παράδοξο καλύπτει με αυτό τα πατώματα (ακόμα και του μπάνιου!) Τα φλοράλ μοτίβα παραμένουν μεγάλα, αλλά ξεφεύγουν από τις έντονες αποχρώσεις και αποκτούν πολλά βολάν. Τα εμπριμέ υφάσματα και οι κλάρες στολίζουν όχι μόνο τις κουρτίνες αλλά και τους καναπέδες, την τραπεζαρία και κάθε λογής ασορτί ύφασμα που προορίζεται για… σεμεδάκι.

Δεκαετία του 1990

kourtines dekaetia tou 90

Η συγκεκριμένη δεκαετία υιοθετεί πιο μινιμαλιστικό χαρακτήρα, αυξάνοντας τη δημοτικότητα αποχρώσεων με πιο καθαρό και διάφανο ύφος. Κυριαρχούν οι συνδυασμοί των υφασμάτων που φιλτράρουν καλά το φως, παρέχοντας ταυτόχρονα απαλότητα και ζεστασιά, ενώ αποχαιρετούμε μάλλον οριστικά τα φωσφορίζοντα χρώματα της δεκαετίας του ’80. Μαζί με τα blinds, τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται συχνά δίνουν βαριές βελούδινες συνθέσεις, ενώ τα φλοράλ μοτίβα υιοθετούν μία πιο αφαιρετική αισθητική και γίνονται πιο σιωπηλά και ουδέτερα. Δεν ξεχνάμε πως αυτή είναι η κατεξοχήν δεκαετία της ταπετσαρίας στους τοίχους, οπότε οι κουρτίνες προσαρμόζονται ανάλογα.

Δεκαετία του 2000

dekaetia tou 2000 open air ifasmata 

Ένας νέος αιώνας ξημερώνει και η αισθητική προσαρμόζεται σε πιο απλές και ευκρινείς κατευθύνσεις. Το λευκό κυριαρχεί στη σκίαση, προβάλλοντας την αξία του μινιμαλισμού στη γενικότερη διακόσμηση και πολεμώντας να περιορίσει το βαρύ και σκούρο στυλ που έχει προηγηθεί. Οι χώροι αρχίζουν να έχουν μία πιο open air λογική και τα φυσικά υλικά κυριαρχούν σε υφάσματα αλλά και blinds. Κάθε ύφασμα αποκτά έναν συγκεκριμένο προορισμό να αναδείξει το φυσικό φως αλλά και να ενσωματωθεί αρμονικά σε μία πιο λειτουργική, αλλά πάντα φινετσάτη διακόσμηση.

Δεκαετία του 2010

veloudo kourtina dekaetia tou 2010

Πρόκειται για τη δεκαετία με το μεγαλύτερο πουσάρισμα της εσωτερικής διακόσμησης από τα social media. Παράλληλα η διεθνής ανασφάλεια για τα οικονομικά αλλά και η ανθρωπιστική κρίση συμβάλλουν στην υιοθέτηση λύσεων πολύ πιο ευέλικτων στην προοπτική του να πουληθεί ένα σπίτι ή να αλλάξει χέρια πιο σύντομα από το αναμενόμενο. Για αυτό και οι περισσότεροι επιλέγουν πιο ασφαλή χρώματα, αλλά και πιο λιτές κατασκευές -ακόμα και DIY! Παράλληλα με την budget friendly λογική κινήθηκε και η πολυτέλεια, καθώς τα σπίτια καλωσόρισαν ξανά βελούδινες κουρτίνες και πλεκτά ή μεταλλικά υφάσματα και χρώματα. Στα παράθυρα σχεδόν κυριαρχούν τα ρόλερ, ενώ στις κουρτίνες κομψά μινιμαλιστικά σχεδιαστικά στοιχεία με φυσικά μοτίβα και χρώματα, χωρίς υπερβολική διακόσμηση ή περίσσεια υφάσματος αλλά με άφθονη λειτουργικότητα. 

Δεκαετία του 2020

roller blinds dekaetia tou 2020

Ο μινιμαλισμός δίνει τη θέση του σε μία πιο ισορροπημένη αντίληψη για τη διακόσμηση, μία αντίληψη που περιλαμβάνει υφές βασισμένες στη φύση, boho αλλά και design γραμμές που αγκαλιάζουν το μέλλον. Οι κουρτίνες αλλά και τα blinds αγαπούν σχέδια με ουδέτερα χρώματα και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Σε αυτή τη δεκαετία όμως τελειοποιείται και το τεχνολογικό άλμα της αυτοματοποίησης και της ηλεκτροκίνησης των εξωτερικών αλλά και των εσωτερικών συστημάτων σκίασης. Ένα άλμα απόλυτα σύμφωνο και εναρμονισμένο στην ανάγκη του πλανήτη να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα αλλά και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της σκίασης εξοικονομώντας ενέργεια αλλά και χρήματα. 

Ανεξάρτητα βέβαια από τα παραπάνω στυλ της αναδρομής μας, σημασία στην επιλογή του σωστού συστήματος εξωτερικής και εσωτερικής σκίασης έχει πάντα το δικό μας προσωπικό γούστο, αλλά και οι δικές μας εξατομικευμένες ανάγκες. Σαφώς μπορούμε να επηρεαστούμε από όσα βλέπουμε γύρω μας, αλλά η τελική επιλογή είναι πάντα θέμα προσωπικού γούστου. 

Στην Euroblinds θα βρείτε τη μεγαλύτερη ποικιλία συστημάτων εσωτερικής σκίασης αλλά και μία ασύγκριτη γκάμα υφασμάτων υψηλής ποιότητας που κατέχουν πιστοποίηση ΟΕΚΟΤΕΧ και διακρίνονται τόσο για την αισθητική όσο και για την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Mε αυτόν τον τρόπο, όποια τάση και αν ακολουθήσετε διαχρονικά, θα ξέρετε πως θα έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή για το σπίτι σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer