Έρχονται Χριστούγεννα: 5 τρόποι να γιορτάσετε στιγμές πραγματικής αξίας

17 Δεκεμβρίου 2020

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner erxontai xristougenna 5 tropoi na giortasete stigmes pragmatikis aksias

Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και οι περισσότεροι από εμάς θα τα υποδεχθούμε εφέτος κάπως μουδιασμένοι λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν. Ακριβώς εξαιτίας αυτών των συνθηκών, όμως, μας δίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουμε διαφορετικά, με περισσότερη ενσυναίσθηση των στιγμών που πραγματικά αξίζουν στη ζωή μας.

Εστιάζουμε, λοιπόν, στο αληθινό νόημα του εορτασμού που δεν είναι άλλο από την αγάπη και την προσφορά στον συνάνθρωπό μας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται και μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Παρόλο που οι μέρες αυτές ενδεχομένως θα μας βρουν μακριά από τους αγαπημένους μας ή τους φίλους μας, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους συναισθηματικούς δεσμούς που είχαμε αφήσει να ατονήσουν από τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Οι περιορισμοί εξάλλου αφορούν μονάχα στις σωματικές μας μετακινήσεις, επιτρέποντας στο μυαλό και στη σκέψη μας να περιπλανώνται νοερά και να χαρίζουν ελεύθερα κάθε χαμόγελο και κάθε ευχή.

Ακολουθώντας πέντε απλούς τρόπους μπορούμε από την πλευρά μας να νοηματοδοτήσουμε τα φετινά Χριστούγεννα διαφορετικά, περνώντας στιγμές πραγματικής αξίας:

1. Ρίχνουμε ταχύτητες

Η πανδημία επέφερε, ούτως ή άλλως, ανακατατάξεις στη ζωή μας, με αποτέλεσμα αλλαγές που ούτε καν μπορούσαμε να φανταστούμε τα προηγούμενα χρόνια, όπως εργασία από το σπίτι, τηλεκπαίδευση και απαγόρευση μετακινήσεων. Όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή η νέα πραγματικότητα, εισάγει στη ζωή μας κάτι εξαιρετικά θετικό, τη χαλάρωση των πιεστικών προγραμμάτων που μας υπέβαλαν να υπηρετούμε με άγχος τους δείκτες του ρολογιού. Οι ώρες μοιάζουν να κυλούν πιο ήρεμες και πιο ποιοτικές. Αναπόφευκτα, λοιπόν, μειώνουμε ταχύτητες και ανεβάζουμε συναισθηματικές στροφές.

2. Δημιουργούμε στιγμές οικογενειακής θαλπωρής

dimiourgoume stigmes oikogeneiakis thalporis 
Από τον στολισμό του δέντρου και τη διακόσμηση του σπιτιού μέχρι την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου δείπνου παρέα με όλη την οικογένεια (και κυρίως τα πιτσιρίκια που... ζυμώνουν με αυτόν τον τρόπο τις πιο υπέροχες αναμνήσεις), αυτά τα Χριστούγεννα οι στιγμές μέσα στο σπίτι υπογραμμίζουν την αυθεντική θαλπωρή. Οργανώνουμε δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για όλη την οικογένεια, παρακολουθούμε χριστουγεννιάτικες ταινίες, τραγουδάμε μελωδίες και ψέλνουμε κάλαντα από όλον τον κόσμο. Με αυτούς και με τόσους άλλους τρόπους, μοιραζόμαστε τις ανάγκες μας που δεν προλαβαίναμε άλλες χρονιές να επικοινωνήσουμε με επιτυχία ο ένας στον άλλον.

3. Έχουμε πίστη στην κοινότητα

Είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να αποδείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας αλλά και την πίστη μας προς τους κανόνες που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και μας κρατούν ενωμένους απέναντι και σε αυτή την κρίση. Η προσφορά, άλλωστε, είναι μία έννοια απόλυτα ταυτισμένη με τα Χριστούγεννα. Επομένως, ανακαλύπτουμε και δοκιμάζουμε τρόπους για να μπορέσουμε να συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται περισσότερο.

Μπορεί οι εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα να μην πραγματοποιηθούν εφέτος σε ευρεία κλίμακα, αποφεύγοντας έτσι τα φαινόμενα συνωστισμού, ωστόσο οι διαδικτυακοί έρανοι αγάπης φροντίζουν να αναπληρώσουν επάξια αυτό το κενό. Μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο ή ακόμα και στη γειτονιά μας μπορεί να μας οδηγήσει σε γενναίες πράξεις αγάπης απέναντι σε ανθρώπους που δοκιμάζονται όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και γενικότερα.

4. Μετράμε σε ευγνωμοσύνη

Είναι η ώρα των απολογισμών και των μεγάλων αποφάσεων που θα μας οδηγήσουν στις πρώτες μέρες του νέου χρόνου δυνατότερους και περισσότερο ευγνώμονες για αυτά που διατηρήσαμε στη ζωή μας. Και τελικά μετρώντας τα ίσως είναι άλλα από αυτά που υπολογίζαμε τόσα χρόνια.

Εφέτος είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά ευγνώμονες που στο τραπέζι των Χριστουγέννων δεν θα λείπει κανένας από τους αγαπημένους μας. Που διατηρήσαμε την επικοινωνία μας και αποκαταστήσαμε τις σχέσεις μας με ανθρώπους που ίσως άδικα είχαμε χάσει από τη ζωή μας. Και πάνω απ' όλα, που είμαστε υγιείς. Αυτά τα Χριστούγεννα η ευχή «και του χρόνου, με υγεία» θα βγει από τα στόματα όλων πιο αληθινή από ποτέ.

5. Ανταλλάσσουμε δώρα και ευχές ουσιαστικής αξίας

antallasoume dwra kai efxes ousiastikis aksias
Μπορεί να στερηθούμε τα φανταχτερά και ακριβά δώρα, γιατί οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει αρκετά και πολλά νοικοκυριά βλέπουν τον προϋπολογισμό τους να στενεύει. Από τα δώρα που μπορούμε πάντα να ανταλλάσσουμε χωρίς καμία φειδώ είναι οι ευχές για στιγμές πραγματικής αξίας και αληθινών συναισθημάτων. Όσα κι αν διαθέσει κάποιος για χριστουγεννιάτικα δώρα, τα αληθινά συναισθήματα μπορούν να αποκαλυφθούν εξίσου πίσω από μια συγκινητική αγκαλιά, ένα μικρό ξύλινο παιχνίδι ή ακόμα και μια απλή παιδική ζωγραφιά.

Μέσα από τις δυσκολίες γινόμαστε πιο δυνατοί, αλλά και πιο ανθρώπινοι. Κάνοντας εφέτος κάθε σπίτι από μία μικρή φάτνη για τον μικρό Χριστό, υποδεχόμαστε το μήνυμα της Γέννησης σαν ένα μήνυμα πραγματικής λύτρωσης της ανθρωπότητας από τα δεινά και τα πάθη της. Ας είναι αυτή η χρονική συγκυρία που θα ενώσει πραγματικά όλες τις σκέψεις και τις καρδιές των ανθρώπων υπό το ελπιδοφόρο φως της θείας ενσάρκωσης. Αληθινά και λυτρωτικά Χριστούγεννα, σε όλους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer