Ενισχύστε τη σκίαση του χώρου σας φυσικά μέσα από πράσινες λύσεις! 

05 Αυγούστου 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner enisxiste ti skiasi tou xwrou sas fisika mesa apo prasines liseis

Η επιτυχημένη εξωτερική σκίαση ενός κτηρίου αποφασίζει σημαντικά για την ποιότητα της βιοκλιματικής του συμπεριφοράς, αλλά και την ενέργεια που απαιτείται για την προστασία του από τον ήλιο. Η φυσική σκίαση αποτελεί τον πλέον οικολογικό και βιώσιμο τρόπο σκίασης του σπιτιού τόσο μέσα όσο και έξω. Εκτός από τα παραδοσιακά ή μοντέρνα συστήματα σκίασης που διατίθενται προς πώληση στην αγορά, υπάρχουν και φυσικοί τρόποι να αναβαθμίσουμε την παθητική σκίαση του κτηρίου μας, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια.

Ειδικά σε ό,τι αφορά κτήρια εντός πόλης, οι εν λόγω προτάσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση της βλάστησης, αποτρέποντας με αυτόν τον τρόπο και το φαινόμενο των αστικών θερμονησίδων, κατά το οποίο η μέση θερμοκρασία μιας πόλης λόγω έλλειψης πρασίνου και φυσικών σκιάσεων είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή όπου το πράσινο αφθονεί. 

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποιες είναι αυτές οι εξαιρετικά δημοφιλείς και αποτελεσματικές τακτικές για να προσθέσουμε φυσική σκιά στο σπίτι μας:

1. Φύτεμα δέντρων  

Τα δέντρα με πλούσιο φύλλωμα αποτελούν την πιο αποτελεσματική λύση για να προσφέρετε σκιά στην αυλή ή τον κήπο. Στο εμπόριο θα βρείτε αρκετές ποικιλίες που εξυπηρετούν τον σκοπό σας καθώς και μεγέθη που ανταποκρίνονται στην επιθυμία σας για άμεση σκίαση. Βεβαιωθείτε πως επιλέγετε είδη δέντρων που ευδοκιμούν στο κλίμα του τόπου σας και διαθέτουν απαιτήσεις φροντίδας στις οποίες μπορείτε να ανταποκριθείτε. Για παράδειγμα, ελέγξτε κάθε πότε χρειάζονται πότισμα ή κλάδεμα, πόσο ύψος αποκτούν (έτσι ώστε να μην παρεμποδίσουν ενδεχόμενα συστήματα τεχνητής σκίασης διαθέτετε), αλλά και πόσο βαθιά ρίχνουν τις ρίζες τους έτσι ώστε να αφήσετε τις απαραίτητες αποστάσεις από τα υπόλοιπα δέντρα, αλλά και τα τοιχία και τις περιφράξεις του σπιτιού. Αν δεν επιθυμείτε σκιά όλον το χρόνο, καλό είναι να φυτέψετε κάποιο φυλλοβόλο δέντρο που δεν θα σας κρύβει τον ήλιο τον χειμώνα, ενώ αν επιθυμείτε φυσικό φως σε κάποιο δωμάτιο (π.χ. γραφείο ή βιβλιοθήκη), φροντίστε να μην φυτέψετε τα δέντρα κοντά σε αυτό. Αν, τέλος, είναι οπωροφόρα ή απλά καλλωπιστικά, αυτό εναπόκειται στη δική σας προτίμηση. Να θυμάστε πάντως πως πλούσια σκιά προσφέρουν τα δέντρα που διαθέτουν πλάγια ανάπτυξη και μεγάλα και πλατιά φύλλα. Πλατάνια, λεύκες, μουριές, σφένδαμοι, καρυδιές και ακακίες αποτελούν τις δημοφιλέστερες επιλογές για καταπράσινες και δροσερές αυλές. Δέντρα με μικρότερη ανάπτυξη αλλά εξίσου αποτελεσματική σκίαση αποτελούν οι ελιές, οι κουτσουπιές, οι μανόλιες, οι ιβίσκοι και οι πικροδάφνες

2. Αναρριχώμενα φυτά 

anarrixomena fita

Τα αναρριχώμενα φυτά διαθέτουν το πλεονέκτημα πως μεγαλώνουν και χαρίζουν τη σκιά τους χωρίς να πιάνουν χώρο στην αυλή, μιας και σκαρφαλώνουν σε πέργολες, κάγκελα, τοίχους και διάτρητους φράχτες. Πέρα από το πανέμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, με την κατάλληλη δομική υποστήριξη μπορείτε να φτιάξετε με τα αναρριχώμενα φυτά ολόκληρες κατάφυτες πέργολες ή αψίδες από κλιματσίδες, τριανταφυλλιές, μπουκαμβίλιες, κισσούς ή γιασεμιά, πάνω στις οποίες μπορείτε να κρεμάσετε γλάστρες με φυτά για περισσότερη σκιά και δροσιά. 


3. Θάμνοι και ψηλά φυτά  

Σε αντίθεση με τα δέντρα, τα ψηλά φυτά δεν φτάνουν σε ικανοποιητικό ύψος για να καλύψουν τον θόλο ενός κήπου, αλλά σε συνδυασμό με τους θάμνους προσφέρουν δροσιά και μπλοκάρουν την ορατότητα από έξω προς τα μέσα, ενισχύοντας την ιδιωτικότητα. Ειδικά όταν μιλάμε για καλλωπιστικούς θάμνους, όπως γαρδένιες, ορτανσίες, τριανταφυλλιές και λεβάντες, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πλήρως ικανοποιητικό. Μπορείτε να τα φυτέψετε στα όρια της αυλής ή του φράχτη, ενώ αν προτιμήσετε να τα βάλετε σε ζαρντινιέρες με ροδάκια, θα έχετε το πρόσθετο πλεονέκτημα να μεταφέρετε τη σκιά και την ομορφιά τους σε όποιο σημείο του κήπου θέλετε. 
 
4. Γλάστρες που κρέμονται  

glastres pou kremontai

Παρόλο που μόνες τους δεν προσφέρουν επαρκή προστασία από τον ήλιο, σε συνδυασμό με παρακείμενα δέντρα ή αναρριχώμενα φυτά μπορούν να σκιάσουν επαρκώς με το πυκνό και πλούσιο φύλλωμά τους πέργολες, αίθρια και άλλες ανοιχτωσιές στον κήπο. Ο κισσός, οι μπιγκόνιες, οι πασιφλόρες και ο λυκίσκος αποτελούν πρώτης τάξεως κρεμαστά φυτά που ζουν χαρούμενα μέσα στις γλάστρες τους και εμπλουτίζουν το εξωτερικό του σπιτιού με σκιά, χρώματα και αρώματα!
 
5. Συνδυασμός συστημάτων σκίασης και φυσικών λύσεων 

Για τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια και διάρκεια στη σκίαση όταν είμαστε έξω από το σπίτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συνδυασμούς από τις παραπάνω φυσικές λύσεις και τα τεχνητά συστήματα εξωτερικής σκίασης που καλύπτουν κάθε ανάγκη. Για παράδειγμα, μια πέργολα αλουμινίου συνεργάζεται τέλεια μαζί με αναρριχώμενα φυτά που σκαρφαλώνουν πάνω της και συμπληρώνουν ιδανικά το αποτέλεσμα της σκίασης που προσφέρει. Εκτός από τη δροσιά και την προστασία από τον ήλιο, αυτός ο συνδυασμός ωφελεί βέβαια και την ολοκληρωμένη εικόνα του κήπου μας, ενσωματώνοντας ισορροπημένα την ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό σκηνικό.  

Οι συγκεκριμένες πράσινες λύσεις είναι εύκολες, οικονομικές και πέρα από τον απόλυτα οικολογικό προσανατολισμό τους, μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες κατασκευαστικές δυνατότητες του κτηρίου μας, στον περίγυρό του ακόμα και στην ταράτσα! Οι ειδικοί σύμβουλοι σκίασης της Euroblinds είναι στη διάθεσή σας για να σας προτείνουν ποιες από τις παραπάνω λύσεις μπορούν στοχευμένα να κάνουν και το δικό σας σπίτι μια μικρή πράσινη όαση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer