Ένα νέο όραμα στη σκίαση, για ένα φωτεινό μέλλον

19 Αυγούστου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner ena neo orama sti skiasi gia ena fwteino mellon

Η βιωσιμότητα αποτελεί μια σύμφυτη με τη φιλοσοφία και λειτουργία της Euroblinds από την αρχή. Η προστασία του πλανήτη σε συνδυασμό με την ενεργειακή εξοικονόμηση και όλα αυτά υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής που ήδη βρίσκεται εδώ συνθέτουν το όραμα της εταιρείας και οριοθετούν τις προτεραιότητες και τους στόχους της για το άμεσο μέλλον.

Με αυτό στο μυαλό, η Euroblinds δεν θα μπορούσε παρά να είναι επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επαγγελματιών Σκίασης. Η ένωση, εξάλλου, των δυνάμεων όλων των φορέων που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση αποτελεί κίνηση ευθύνης στο νέο όραμα που δημιουργείται στον τομέα της σκίασης καθώς και αιτούμενο στο οποίο η Euroblinds δεν θα μπορούσε παρά να ανταποκριθεί.

Η ένταξή μας, λοιπόν, στον European Solar-Shading Organization (ES-SO) αποτελεί ένα λογικό επακόλουθο και η προσπάθειά μας να ενώσουμε τη φωνή αλλά και την τεχνογνωσία μας στη διεύρυνση αυτού του οράματος για έναν φιλικότερο και βιώσιμο πλανήτη. Ενός πλανήτη που αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που του δίνουν οι φυσικές πηγές ενέργειας και ο μεγαλύτερος ενεργειακός τροφοδότης του ο ήλιος.

Ειδικότερα σε ένα νησί όπως την Κύπρο, που ο ήλιος της χαρίζει τα πλούσια δώρα του όλον τον χρόνο, αποτελεί μεγάλο στοίχημα όχι μόνο η προστασία αλλά και η ανάδειξη όλων των τρόπων που μπορεί αυτός να συμβάλλει στην ενεργειακή εξοικονόμηση των κτηρίων που κατά κανόνα διαθέτουν το μεγαλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα (πάνω από 40% της συνολικής πρωτογενούς ενέργειας), βοηθώντας τα παράλληλα να καλύψουν τις ανάγκες τους σε σκίαση, φωτισμό, θέρμανση και ψύξη.

Ποια είναι, όμως, τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της συμμαχίας στη σύνθεση του νέου οράματος για ένα φωτεινότερο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μέλλον; Αξίζει εδώ να μιλήσουμε λιγάκι παραπάνω για το ΕS-SO και τη χρησιμότητά του στην πραγμάτωση αυτού του οράματος.

esso kinofelis organismos

1. Το ES-SΟ ως κοινωφελής οργανισμός ιδρύθηκε το 2005 στο Βέλγιο και αποτελεί αυτή τη στιγμή το συνασπισμό ομπρέλα για όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τη σκίαση σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αντιπροσωπεύοντας λοιπόν την ευρωπαϊκή βιομηχανία σκίασης, αριθμεί σήμερα ως μέλη του τις πλέον προβεβλημένες σχετικές επιχειρήσεις από 18 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αλλά και μερικές εκτός αυτής), αναδεικνύοντας πως το νέο όραμα προς μια ενεργειακά έξυπνη σκίαση οφείλει να έχει διεθνική προσέγγιση καθώς αγγίζει πολλά περισσότερα πεδία από τις μεμονωμένες εθνικές οικονομίες και τα τοπικά βιοκλίματα. 

Στόχος του οργανισμού είναι να προβάλλει τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των μελών με βάση βέβαια και το Ευρωπαϊκό και Διεθνές δίκαιο, δίνοντας την κατεύθυνση προς την εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί η ηλιακή σκίαση να κάνει πραγματικότητα.  

2. Δυναμικός έλεγχος του ήλιου και αξιοποίηση φυσικού φωτισμού

Τα κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες ψύξης, μιας και διαθέτουν υψηλή μόνωση ως προς τον αέρα, κάτι που εμποδίζει τον φυσικό αερισμό τους ακόμα και όταν είναι χειμώνας. Ο δυναμικός έλεγχος του ήλιου λοιπόν αποτελεί την ασπίδα των βιοκλιματικών κτηρίων της νέας γενιάς προκειμένου να προστατευτούν από την υπερθέρμανση.

Η σκίαση, βεβαίως, έρχεται στην πρώτη γραμμή, καθώς προσπαθούμε να δώσουμε τις κατάλληλες φυσικές αναπνοές στο κτήριο αλλά και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τον φωτισμό που μας παρέχει ο ήλιος. Και είναι πράγματι αξιοσημείωτη η ευεργετική επίδραση του φυσικού φωτός σε διάφορες εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και παραγωγικότητας. Αν αναλογιστούμε μάλιστα πως το 40-60% των ενεργειακών αναγκών ενός μέσου τυπικού γραφείου δαπανάται στις ανάγκες τεχνητού φωτισμού, είναι σαφής η ανάγκη εξοικονόμησης μέσω του φυσικού φωτός, σε έναν τομέα που αποδεικνύεται εξαιρετικά ενεργοβόρος. Επισταμένες έρευνες έχουν δείξει, άλλωστε, πως όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεσή μας στο φως της μέρας τόσο αυξάνεται η αποδοτικότητά μας ως προς τις νοητικές λειτουργίες, αφομοιώνουμε καλύτερα, εργαζόμαστε με περισσότερη διάθεση, γινόμαστε περισσότερο εξωστρεφείς και κοινωνικοί. Η ζωή είναι κυριολεκτικά εκεί έξω.

3. Σκίαση και αποτύπωμα άνθρακα

skisi kai apotipoma anthraka

Η σκίαση αποδίδει εξοικονομώντας ενέργεια έως και 60 φορές το αποτύπωμα άνθρακα μέσα σε 20 χρόνια. Το Ινστιτούτο Würzburg Schweinfurt στη Γερμανία υπολόγισε το ανθρακικό αποτύπωμα για λογαριασμό του Greenhouse Gas Protocol του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πηγών (World Resources Institut-WRI) και του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (World Business Council for Sustainable Development-WBCSD), βασιζόμενο σε ένα πρότυπο, με κύκλο ζωής τα 20 έτη και βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά από εξωτερικές περσίδες, ράγες 80 χιλιοστών και μοτέρ. Η προσομοίωση έδειξε πως το 86% των εκπομπών CO2 οφείλονταν στην εξόρυξη των πρωτογενών υλικών, το 0,5% στην κατασκευή, το 2,4% στις μεταφορές και περίπου το 11% των εκπομπών CO2 στη λειτουργία του προτύπου!

Τα συμπεράσματα από τον υπολογισμό αυτό κατέδειξαν πως η εξωτερική σκίαση φαίνεται να παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα που απαιτείται για την παραγωγή και λειτουργία των κτηρίων. 

4. Η μελέτη του ES-SO και μερικά τελικά συμπεράσματα

Η σχετική μελέτη που παρουσίασε το ES-SO για τη δυναμική σκίαση σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό κλίμα προωθεί μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως άνω του 36%. Σε σχέση με την ψύξη μάλιστα παρατηρείται μια μεγαλύτερη απόδοση, από 59-70%, στα κτήρια συγκεκριμένων προσανατολισμών. Αντίστοιχα και σε επίπεδο ετήσιας θέρμανσης του χώρου μέσα από το κλείσιμο των συστημάτων σκίασης παρατηρείται θεαματική εξοικονόμηση (από 40-55%) ανεξαρτήτως κλίματος, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για την Κύπρο που μπορεί να επωφεληθεί από τις ολόχρονες λιακάδες της και προς αυτόν τον σκοπό. 

Κατόπιν τούτων, διαφαίνεται με σαφήνεια πόσο καθοριστική είναι η συμβολή της εξωτερικής σκίασης στην ενεργειακή απόδοση των κτηρίων. Και το σημαντικότερο είναι πως μπορεί να βοηθήσει τόσο τα νέα κτήρια που κατασκευάζονται σύμφωνα με τη νέα Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτηρίων (Energy Performance Buildings Directive, EPBD), όσο και τα υφιστάμενα που μπορούν να προχωρήσουν σε ενεργειακά ωφέλιμες ανακαινίσεις. Οι εξελίξεις στο παγκόσμιο κλίμα αλλά και στον κατασκευαστικό κλάδο καθιστούν αναγκαίες αυτές τις αλλαγές, καθώς τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική σκίαση αναδεικνύονται όλο και περισσότερο ως sui-generis στοιχεία της αρχιτεκτονικής και της βιοκλιματικής συμπεριφοράς ενός κτηρίου. 

Υπό το πρίσμα της αειφορίας, η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος σκίασης, τζαμιών και φυσικού αερισμού, οδηγεί στην αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού φωτός και της ηλιακής θερμότητας, με αποτέλεσμα να κατακτήσουμε πιο σύντομα από όσο πιστεύαμε το όραμα για κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Για όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να μελετήσετε τις δυνατότητες σκίασης και στο δικό σας ακίνητο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη ομάδα και τους έμπειρους συμβούλους σκίασης της Euroblinds.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer