6 πρακτικοί τρόποι που δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τέλειο ύπνο

21 Οκτωβρίου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner 6 praktikoi tropoi pou dimiourgoun tis idanikes sinthikes gia teleio ipno

Οι υποχρεώσεις και η κούραση της καθημερινότητας πολλές φορές συνδράμουν αρνητικά στο να μπορέσει ο οργανισμός να ρίξει στροφές και να ξεκουραστεί ικανοποιητικά το βράδυ. Η έκκριση ορμονών που διεγείρουν το νευρικό σύστημα, προκειμένου αυτό να μείνει σε επαγρύπνηση και να διεκπεραιώσει τις δουλειές της ημέρας, πολλές φορές εκτοξεύονται σε επίπεδα που παραμένουν αυξημένα ακόμα και όταν ο εγκέφαλος προσπαθεί να ηρεμήσει. Πέρα λοιπόν από τη σωστή διαχείριση αυτών των στρεσογόνων παραγόντων είναι βασικό να διαμορφώνουμε ένα κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον που ευνοεί την ξεκούραση όταν κλείσουν τα φώτα. 

Ο σωστός ύπνος είναι πραγματική τροφή για το σώμα και το πνεύμα, για αυτό και χρειαζόμαστε στο πλευρό μας οτιδήποτε μπορεί με φυσικό τρόπο να τον ενισχύσει. Ακολουθώντας τις παρακάτω απλές και συνάμα αποτελεσματικές πρακτικές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις τέλειες συνθήκες για αυτό το τόσο σημαντικό... reset! 

  1. Χρήση κινητού/ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο

xrisi kinitou ilektronikwn siskevwn prin apo ton ipno
Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες έχουν αναδείξει τα τελευταία χρόνια ένα ανησυχητικό φαινόμενο που συσχετίζει τη χρήση τεχνολογίας και συσκευών που χρησιμοποιούν δίκτυα με την αδυναμία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου να περιέλθουν σε κατάσταση ηρεμίας και να ξεκουραστούν. Το τεχνητό μπλε φως που εκπέμπεται από τις συσκευές αυτές, αντίστοιχο σε διαπερατότητα στο ανθρώπινο σώμα με αυτό του φυσικού φωτός, στέλνει τα λανθασμένα μηνύματα στον οργανισμό αποσυντονίζοντας τελείως το βιολογικό μας ρολόι που ερμηνεύει τη νύχτα για μέρα.

Ως αποτέλεσμα ολόκληρο το σώμα λαμβάνει την εντολή για επαγρύπνηση, χάνοντας έτσι τον πολύτιμο χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αναπλάσει ιστούς και κύτταρα. Πέρα από αυτό η έκθεση στο μπλε φως μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, αποδυναμώνει τα οπτικά νεύρα που προσπαθούν να διαβάσουν σε αντίξοες συνθήκες. Οι ειδικοί καταλήγουν πως όσο περισσότερο εκτεταμένη είναι η χρήση των ψηφιακών οθονών πριν τον ύπνο, τόσο περισσότερο παρουσιάζονται περιστατικά κεφαλαλγιών, μυαλγιών και κακού ύπνου αυξάνοντας τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες.  

  1. Κατάλληλος φωτισμός μέσω της επιλογής ευέλικτου συστήματος σκίασης

Πέρα από τον ικανοποιητικό χρόνο ύπνου που πρέπει να εξασφαλίζουμε, σημαντικό ρόλο παίζει στην ποιότητά του και η σκίαση του δωματίου, αποκλείοντας έτσι τον ήλιο από το δωμάτιο. Το ηλιακό φως δρα αφυπνιστικά προς το σώμα, με αποτέλεσμα ακόμα και η ελάχιστη παρεμβολή να διαταράσσει τον ύπνο μας. Ο εγκέφαλος χρειάζεται το σκοτάδι για να δώσει εντολή στον οπτικό φλοιό να χαλαρώσει. Η απουσία οπτικών ερεθισμάτων κάνει του εγκεφαλικούς νευρώνες να επιτυγχάνουν ταχύτερα αυτή τη διαδικασία. Επομένως η επιλογή ενός συστήματος σκίασης που αποκλείει τελείως ή μερικώς το φυσικό φως από το οπτικό μας πεδίο είναι κρίσιμη.

Αν δεν θέλουμε να κλείσουμε τα παράθυρα, στην αγορά προσφέρονται συστήματα σκίασης που χρησιμοποιούν ειδικά υφάσματα που διαθέτουν τη συγκεκριμένη ιδιότητα συσκότισης. Ανάλογα με το βαθμό συσκότισης που επιθυμούμε, μπορούμε να αποκρύψουμε σημαντικό μέρος του φυσικού φωτός με dim-out υφάσματα ή να καλύψουμε τελείως τη διάχυση στο χώρο με black-out συστήματα σκίασης. Τα πρώτα συνήθως κατασκευάζονται από πολυεστέρα διαβαθμισμένης πυκνότητας και αποτρέπουν περίπου το 98% του φωτός, ενώ τα δεύτερα διαθέτουν βάση από πολυεστέρα ή βαμβάκι και επιπλέον υφασμάτινη επένδυση δύο ή τριών επιστρώσεων για 100% κάλυψη. Από αισθητική άποψη θα λέγαμε πως τα dim-out υφάσματα μπορούν να υπηρετήσουν και ως απλές κουρτίνες, ενώ τα black-out αποτελούν επιλογή μόνο για συσκότιση για αυτό συνδυάζονται και με απλές κουρτίνες.

  1. Αισθητική και διακόσμηση του χώρου

aisthitiki kai diakosmisi tou xwrou

Όπως προαναφέραμε ο αποκλεισμός έντονων οπτικών ερεθισμάτων στο χώρο είναι καθοριστικός και αυτό γιατί ο εγκέφαλος ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας συνεχίζει να διαβάζει τις πληροφορίες που δέχεται, αναζητώντας να αναπληρώσει τυχόν κενά σε αυτές. Κρατάμε, λοιπόν, το δωμάτιο του ύπνου όσο το δυνατόν πιο λιτό, χωρίς αυτό να σημαίνει έκπτωση στη διακοσμητική του ταυτότητα. Επιλέγουμε ουδέτερα χρώματα στους τοίχους που ηρεμούν, προκρίνουμε έπιπλα χωρίς περίπλοκες λεπτομέρειες, ενώ μειώνουμε παράλληλα τις αντανακλάσεις από πιθανές γυάλινες επιφάνειες ή καθρέφτες.

Ειδικότερα για αυτόν το μήνα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να επενδύσετε σε υπέροχα υφάσματα για τα συστήματα σκίασης Zebra και Roller Blinds, αξιοποιώντας την προσφορά 50% που σας δίνει η Euroblinds σε επιλεγμένους και αγαπημένους κωδικούς υφασμάτων και χρωμάτων! Μια τέλεια αφορμή για να φτιάξετε το καλύτερο περιβάλλον μέσα στο υπνοδωμάτιο.

  1. Σωστό κρεβάτι 

Η επιλογή ενός κρεβατιού που υποστηρίζει σωστά το σώμα μας και διαθέτει το απαραίτητο επίπεδο σκληρότητας είναι απαραίτητη για να απολαύσουμε έναν υγιεινό και ξεκούραστο ύπνο. Όσο μεγαλώνουμε και αντιμετωπίζουμε, μάλιστα, ορθοπεδικά προβλήματα με τη μέση μας, τον αυχένα ή διάφορες κήλες στη σπονδυλική στήλη, τόσο πιο μεγάλη είναι η ανάγκη να επενδύσουμε σε ένα ανατομικό στρώμα. Ίσης αξίας είναι και η προτίμηση ενός σταθερού και ανατομικού μαξιλαριού, αλλά και η επιλογή σκεπασμάτων ιδανικών για την εποχή, έτσι ώστε να μην διακόπτεται η ροή του ύπνου μας επειδή το σώμα μας κρυώνει ή ζεσταίνεται.

  1. Έλεγχος της θερμοκρασίας

Άμεσα συνυφασμένο με τα προηγούμενα, είναι να ελέγχουμε αν επικρατεί στο δωμάτιο η επιθυμητή θερμοκρασία. Κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί σε ένα παγωμένο ή έναν υπερθερμαινόμενο χώρο, γιατί το σώμα μας θα λάβει την εντολή να ρίξει ή να αυξήσει αντίστοιχα την εσωτερική του θερμοκρασία προκειμένου να ανταποκριθεί στις εξωτερικές συνθήκες που λαμβάνει.

Αν είναι καλοκαίρι, μπορούμε εύκολα να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία χρησιμοποιώντας παθητικά συστήματα θέρμανσης και δροσισμού του χώρου μέσα από συστήματα εσωτερικής αλλά και εξωτερικής σκίασης, όπως τα venetian blinds και τα ενσωματωμένα οικιακά ρολά που ενισχύουν τη θερμομόνωση, διατηρούν πιο σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό και βελτιστοποιούν τη λειτουργία συστημάτων κλιματισμού, εξοικονομώντας ενέργεια.

  1. Αίσθημα ασφάλειας

aisthima asfaleias 

Όπως και αν διαμορφώσουμε το χώρο μας, ο τρόπος που αισθανόμαστε μέσα σε αυτόν έχει καθοριστική σημασία. Η αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας που πρέπει να αποπνέει, είναι το καλύτερο αγχολυτικό που μας βοηθά να ηρεμήσουμε και να κλείσουμε ήσυχοι τα μάτια μας. Φροντίζουμε, λοιπόν, να έχουμε ενεργοποιήσει όλες εκείνες τις ασπίδες ασφαλείας, όπως συναγερμό, αυτόματο κλείσιμο παραθύρων/θέρμανσης ή ακόμα και φωτισμού, ώστε χωρίς άγχη να παραδοθούμε αμαχητί στα χέρια του Μορφέα.

Ο ύπνος είναι ο πολυτιμότερος ανεφοδιασμός ενέργειας για τον οργανισμό. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να τον απολαύσουμε απερίσπαστοι υιοθετώντας μικρές αλλαγές μεγάλης αξίας στην καθημερινότητά μας. Στα Κέντρα Σκίασης Euroblinds σας περιμένουμε για να γνωρίσετε από κοντά όλες τις εκφραστικές λύσεις δυναμικής σκίασης που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer