Χρήσιμες συμβουλές για το πώς να καθαρίσετε τα υφάσματα του σπιτιού σας, κρατώντας τα μικρόβια μακριά!

24 Απριλίου 2020

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner xrisimes simvoules gia to pws na katharisete ta ifasmata tou spitiou sas

Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε την υγιεινή, τόσο τη δική μας όσο και του σπιτιού μας, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Όλες τις εποχές, και ιδιαίτερα σε αυτή που παρατηρείται έξαρση της διάδοσης του ιού, η σχολαστική καθαριότητα δεν διασφαλίζει μονάχα την ατομική υγεία αλλά και επιδεικνύει κοινωνική υπευθυνότητα απέναντι στην υγεία των συνανθρώπων μας.

Και ενώ πολύς λόγος γίνεται για το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και κυκλοφορούν πολλά tips καθαρισμού των συνηθισμένων σημείων που λερώνονται συχνότερα, η προσπάθεια απομάκρυνσης των επικίνδυνων για την υγεία μας μικροοργανισμών δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν αφιερώσουμε ισάξια φροντίδα και στην απομικροβιοποίηση και των υφασμάτων του σπιτιού.

Ακολουθεί ένας συνοπτικός αλλά κατατοπιστικός οδηγός καθαρισμού ανάλογα με τη σύνθεση και τις ιδιαιτερότητες κάθε υφάσματος. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως όταν το ύφασμα το επιτρέπει, εκτός από το πλύσιμο καλό είναι να προχωράτε και στο σιδέρωμά του, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο πως έχει αποστειρωθεί πλήρως.

  • Μάλλινα: Λόγω της ιδιότητάς του να «μαζεύει» εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες, το μαλλί προτιμά το στεγνό καθάρισμα. Αν δεν διαθέτετε αυτή τη δυνατότητα, πραγματοποιείστε πλύση σε χαμηλές θερμοκρασίες ἠ σχολαστικό καθάρισμα με την ηλεκτρική σκούπα, εφόσον μιλάμε για μεγάλες μάλλινες επιφάνειες, όπως χαλιά.

  • Λινά & Βαμβακερά: Για να έχετε πάντα το κεφάλι σας ήσυχο πως δεν θα ξεβάψουν, προτιμήστε χαμηλές θερμοκρασίες, μιας και πρόκειται για υφάσματα που ανάλογα με τη σύστασή τους δεν συμπεριφέρονται πάντα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αν πάλι οι ετικέτες τους προειδοποιούν πως ξεβάφουν, προτιμήστε το μεμονωμένο πλύσιμό τους στο χέρι.

  • Μεταξωτά: Από τα πιο ντελικάτα υφάσματα, τα μεταξωτά σας ενδέχεται να χρειάζονται μονάχα στεγνό καθάρισμα. Αν χρειάζεται, σιδερώστε τα μονάχα από την ανάποδη πλευρά.

  • Σενίλ-βελούδινα: Ανάλογα με τη σύστασή τους (βαμβάκι ή πολυέστερ) θα καταλάβετε αν πρέπει να τα βάλετε στον κάδο του πλυντηρίου ή να κατευθυνθείτε προς το καθαριστήριο. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να τα σιδερώνετε.

Ειδικότερα, τα παρακάτω θα σας φανούν χρήσιμα όταν καθαρίζετε:

eidikotera ta parakatw tha sas fanoun xrisima otan katharizete

  • Κουρτίνες: Αν πρόκειται για βαριά υφάσματα, το πλυντήριο είναι μονόδρομος πάντα, όμως, σε είδος πλύσης και θερμοκρασία σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν πάλι είναι ελαφριά, αφού τα αποδεσμεύσετε προσεκτικά από το μηχανισμό και τα κορδόνια συγκράτησης, μπορείτε να τα αερίσετε και να τα τινάξετε καλά ή να τα ξεσκονίσετε με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας.

  • Μαξιλάρια: Όταν βάζετε τις μαξιλαροθήκες στο πλυντήριο, ακολουθήστε τις συστάσεις του κατασκευαστή ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένες. Μη διστάζετε να αερίζετε και να τινάζετε καθημερινά τα ίδια τα μαξιλάρια, ιδίως του καναπέ που είναι και ο μεγαλύτερος συλλέκτης εξωοικιακών μικροβίων. Μπορείτε να τα πλένετε ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, με προσοχή, ωστόσο, σε όσα έχουν γέμισμα από μαλλί ή μετάξι. Σε κάθε περίπτωση, να γνωρίζετε πως τα ακάρεα, που τόσο αγαπούν το μαξιλάρι σας, αδρανοποιούνται πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου.

  • Blinds: Τα εκφραστικά συστήματα εσωτερικής σκίασης χρειάζονται τακτικό καθάρισμα, γιατί στις πτυχώσεις τους ενδέχεται να παραμονεύουν σκόνη και διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί που επιβαρύνουν την υγεία. Πιο συγκεκριμένα:
    - Τα Roman blinds, ανεξάρτητα από την ποιότητα του υφάσματός τους, δεν πλένονται στο πλυντήριο αλλά μόνο στο καθαριστήριο.
    - Τα Roller και τα Zebra blinds χρειάζονται μόνο ξεσκόνισμα ή μπορείτε να επιστρατεύσετε τη βοήθεια της ηλεκτρικής σκούπας επιλέγοντας την πιο χαμηλή ένταση.
    - Τα Venetian blinds μπορούν να καθαριστούν χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κι ελαφρώς βρεγμένο σφουγγαράκι, περνώντας μία-μία λωρίδα τη φορά.

    Επίσης σημαντικό, κάτι που θα βοηθήσει στον περιορισμό της πιθανότητας ανάπτυξης επιβλαβών μικροοργανισμών, είναι να φροντίζετε να αλλάζετε τακτικά την ανάπτυξή τους και να μην τα κρατάτε μόνιμα σε μια θέση. Αν παρατηρήσετε λεκέδες στο ύφασμα, μια παλιά μαλακή οδοντόβουρτσα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε σύντομα και εύκολα από αυτούς.

Κουρτίνες, μαξιλάρια, ριχτάρια, σεντόνια, κουβέρτες, στρώματα και χαλιά συγκρατούν μικρόβια όταν δεν καθαρίζονται σε τακτική βάση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και το μικροκλίμα του σπιτιού μας. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος, λοιπόν, για να απαλλαγούμε από αυτούς τους ανεπιθύμητους μικροεπισκέπτες είναι ο τακτικός καθαρισμός τους σύμφωνα με τις ανάγκες του υλικού αλλά και τις κατασκευής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer