Τι είδος κουρτίνα ταιριάζει στο χώρο μου; Aπλή ή Ρομάν;

17 Νοεμβρίου 2017

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

optimizedteaser.jpg1510935362

Κι είναι όντως μεγάλο το δίλημμα. Τόσο οι απλές κουρτίνες όσο και τα ρόμαν αποτελούν εξαιρετικές λύσεις για την εσωτερική σκίαση ενός χώρου. Ποιες είναι, όμως, οι βασικές τους διαφορές και σε τι είδους δωμάτια ταιριάζουν καλύτερα;

«Μα δεν έχουν εξαρχής οι απλές κουρτίνες το πλεονέκτημα», ίσως σκεφτείτε, «επειδή είναι πιο εύχρηστες;» Όχι αναγκαστικά. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως, πλέον, και τα δύο αυτά συστήματα σκίασης μπορούν να φέρουν ηλεκτροκίνητο μηχανισμό αναδίπλωσης. Επομένως, η επιλογή μεταξύ τους παραμένει δύσκολη.

Το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να ξεκαθαρίσετε κάπως τις επιλογές σας… 

Παράθυρα

Γενικά μιλώντας, αν θέλουμε να καλύψουμε παράθυρα, οι κουρτίνες ρόμαν αποτελούν ελαφρώς καλύτερη λύση από τις απλές κουρτίνες, ειδικά όταν είναι μακρόστενα και εγκαταστημένα διαδοχικά.

Ο λόγος είναι απλός: οι κουρτίνες ρόμαν φέρουν ειδικό μηχανισμό αναδίπλωσης του παραπετάσματος προς τα πάνω, αφήνοντας ακάλυπτη ολόκληρη την επιφάνεια του παραθύρου και επιτρέποντας στο φυσικό φως να διεισδύσει άπλετα στο εσωτερικό. Αντίθετα, η κλασική κουρτίνα, ακόμη και τραβηγμένη, αναγκαστικά θα καλύπτει κάποιο τμήμα στα πλαϊνά του.  

Επιπρόσθετα, οι κουρτίνες ρόμαν αφήνουν ελεύθερο το κάτω μέρος του τοίχου – γεγονός πολύ σημαντικό για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν εκείνο το σημείο. Αντίθετα, μια κοντή κουρτίνα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να καταστρέψετε τη διακόσμηση του τοίχου – οπότε, ούτε καν να το σκέφτεστε! Παράλληλα, οι κουρτίνες ρόμαν προσδίδουν μεγαλύτερο «ύψος» στο παράθυρο και τονίζουν πολύ καλύτερα τη γραμμή και το στιλ του κουφώματος.

Μήπως αυτό σημαίνει πως η απλή κουρτίνα δεν ταιριάζει ποτέ σε επιμήκη, μακρόστενα παράθυρα; Όχι φυσικά. Πολλά εξαρτώνται από το γενικότερο χαρακτήρα του δωματίου και την επίπλωσή του.

Μπαλκονόπορτες

inner2

Στις μπαλκονόπορτες, τα πράγματα αντιστρέφονται κάπως. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι απλές κουρτίνες αποτελούν καλύτερη, πιο πρακτική επιλογή σε σχέση με τις κουρτίνες ρόμαν. Δείτε γιατί.

Οι αναλογίες της μπαλκονόπορτας, καθώς και η γενικότερη γεωμετρία της, τονίζονται πολύ καλύτερα από μια εντυπωσιακή, μακριά κουρτίνα που αγγίζει ελαφρά το πάτωμα. Παράλληλα, τα εκατέρωθεν φύλλα του προσδίδουν μια αίσθηση μεγέθυνσης και ελκύουν το βλέμμα του επισκέπτη, που αναγκαστικά θα βυθίσει στη συνέχεια τη ματιά του στη θέα που ξεδιπλώνεται έξω από το μπαλκόνι ή τη βεράντα.

Σε περίπτωση που η μπαλκονόπορτά σας δίνει έμφαση στο πλάτος μάλλον παρά στο ύψος (οπότε και το άνοιγμα στον τοίχο είναι ακόμη μεγαλύτερο), αποτελεί συνήθως και πάλι η κουρτίνα την καλύτερη επιλογή. Προσφέρει παχιά σκίαση, προστατεύοντάς μας από αδιάκριτα βλέμματα και επενδύοντας το παγερό τζάμι καθώς και τον τοίχο που το πλαισιώνει.

Λάβετε επίσης υπόψη πως, όσο μεγάλο κι αν είναι το άνοιγμα, ακόμη κι αν ο χώρος που απομένει στα πλαϊνά του τοίχου είναι πολύ μικρός, δεν δημιουργείται πρόβλημα, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα φύλλα είναι συρόμενα και τίποτε δεν παρεμποδίζει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους.  

Στις περιπτώσεις που οι κουρτίνες ρόμαν είναι όντως καλύτερη επιλογή από την απλή κουρτίνα για μια μπαλκονόπορτα, τότε έχουμε να κάνουμε συνήθως με χώρους όπως η κουζίνα, ένας διάδρομος ή κάποιου είδους ενδιάμεσος χώρος, όπου επιθυμία μας δεν είναι τόσο να στρέψουμε την προσοχή στο άνοιγμα ή να επενδύσουμε τον τοίχο. Εξίσου καλή επιλογή είναι οι κουρτίνες ρόμαν για κύρια δωμάτια με εντυπωσιακή θέα και δυτικό προσανατολισμό, όπου το φυσικό φως γίνεται ίσως υπερβολικά έντονο και ενοχλητικό κάποιες ώρες της ημέρας.

Τι θα Λέγατε για Έναν Συνδυασμό;

Μολονότι κάπως πιο ακριβή επιλογή, ο συνδυασμός απλής κουρτίνας και κουρτινών ρόμαν για την κάλυψη ενός παραθύρου ή μιας μπαλκονόπορτας μπορεί να καλύψει ακόμη καλύτερα τις ανάγκες σκίασης ενός χώρου, ενώ παράλληλα του χαρίζει όλα τα πλεονεκτήματα και των 2 επιλογών, προσφέροντας εξαιρετική προστασία της ιδιωτικότητας του χώρου και μοναδικό διακοσμητικό στιλ.

Στα Κέντρα Σκίασης της Euroblinds θα βρείτε αμέτρητες επιλογές σε απλές κουρτίνες και κουρτίνες ρόμαν όλων των σχεδίων, διαστάσεων και χρωμάτων, καθώς και μια ανεξάντλητη γκάμα υφασμάτων για κάθε βαλάντιο. Βρείτε το πλησιέστερο Κέντρο μας Σκίασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer