Τεχνολογία και Σκίαση: Πώς από τις χειροκίνητες λύσεις μεταβήκαμε στις ηλεκτροκίνητες και αυτοματοποιημένες

17 Μαρτίου 2023

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner 4

Εδώ και αιώνες οι περσίδες των παραθύρων αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη και την αποτελεσματική ασπίδα προστασίας του ανθρώπου από το ηλιακό φως. Στον αγώνα του να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για να ζει χωρίς να είναι εκτεθειμένος στα καιρικά φαινόμενα, ο άνθρωπος επινόησε ένα λειτουργικό σύστημα σκίασης που κατά το διάβα του χρόνου εξέλαβε διαφορετική μορφή αλλά διατήρησε σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό την ίδια χρηστικότητα. Και μπορεί η ανάγκη για προστασία από τον ήλιο να διαφοροποιείται ανάλογα, ωστόσο αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός πως όποια μορφή κι αν εξέλαβαν τα ανθρώπινα καταλύματα ελάχιστες φορές δεν χρησιμοποίησαν στα ανοίγματά τους αντίστοιχα με τα υλικά και την τεχνογνωσία της εποχής συστήματα εξωτερικής η εσωτερικής σκίασης. 

Στην αρχή λοιπόν από ξύλο ή μπαμπού οι περσίδες επέτρεπαν την ελεγχόμενη ροή του φυσικού φωτός στον χώρο συντελώντας με αυτόν τον τρόπο τόσο στη σκίαση όσο και στην καλύτερη θέρμανση του σπιτιού σε εποχές μάλιστα πού για ενεργητική ψύξη και θέρμανση μέσω τρίτων μέσων δεν υπήρχαν. 

Μία σύντομη αλλά περιεκτική ιστορική αναδρομή στην ιστορία των blinds φανερώνει πόσο πολύ έχουν εξελιχθεί από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν. 

inner 2 1

Οι πρώτες ιστορικές αναφορές βρίσκονται όπως είναι αναμενόμενο στην Αρχαία Ελλάδα αλλά και στην αρχαία Ρώμη, ενώ παρόμοιες κατασκευές με βρεγμένα υφάσματα και δέρματα ζώων για την προστασία από τις αμμοθύελλες παρουσιάζονται και στην αρχαία Αίγυπτο. Αντίστοιχα και οι χώρες της άπω ανατολής αναφέρουν πλεγμένες από μίσχους μπαμπού συνθέσεις που προορίζονται για αυτόν τον σκοπό. Σε ό,τι αφορά ωστόσο τα Venetian blinds, οι Βενετοί δικαιωματικά φέρουν ανάγλυφη τη σφραγίδα τους στην τυποποίηση αλλά και τη διάδοση του είδους. Αξιοποιώντας στο έπακρο τις εμπειρίες των εμπορικών ταξιδιών τους στην Ανατολή έφεραν πίσω στην Ευρώπη υφάσματα αλλά και τεχνοτροπίες που συνάντησαν σε αυτό το πολιτιστικό αλισβερίσι τους με τους μακρινούς αυτούς λαούς. Στην πρωταρχική μορφή τους οι βενετοί ορίζουν τα blinds ως μία σύνθεση από πηχάκια ή παντζούρια που επενδύονται με υφασμάτινα πάνελ.

Μπορεί, λοιπόν, ως συνήθεια τα στόρια και οι περσίδες να χάνονται στον χρόνο, αλλά ως χρονιά ορόσημο για την πορεία τους στους νεότερους αιώνες ορίζεται το 1769. Ήταν τότε που ο Άγγλος Εdward Bevan κατοχύρωσε για πρώτη φορά με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα πρώτα ξύλινα και πλαισιωμένα από αλουμίνιο στόρια. Το 1841 ήταν η σειρά του John Hampson από τη Νέα Ορλεάνη να επιφέρει μικρές προσαρμογές σε αυτήν την καινοτόμο βασική πρώτη ιδέα, ώστε η συγκεκριμένη πρακτική να ανταποκρίνεται και στις κλιματολογικές συνθήκες του Νέου Κόσμου.

inner 1 1

Από εκεί και πέρα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και τα blinds αποτέλεσαν αγαπημένο αξεσουάρ αλλά και χρηστικό παράγοντα για κάθε μεσοαστικό σπίτι, για να φτάσουμε στο 1950 και να καλωσορίσουμε στη ζωή μας τις κάθετες περσίδες. Οι δεκαετίες του 1970 και του 1980 θα προσθέσουν νέα υλικά στην παραδοσιακή αλουμινένια κατασκευή με το βινύλιο να πρωταγωνιστεί, ενώ η μαζική παραγωγή καθιστά την αγορά των blinds ακόμα πιο προσιτή στο ευρύ κοινό. 

Η μεγάλη στροφή και η πλέον ανατρεπτική τάση συνέβη όμως με την είσοδο της τεχνολογίας στη βιομηχανική πλέον αυτή παραγωγή. Από τον σχεδιασμό και τα νέα υλικά, μέχρι την ηλεκτροκίνηση και τους αυτοματισμούς, ο νέος αιώνας ξύπνησε με έναν δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης που έκανε πλέον τα blinds αναπόσπαστο σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα σχεδόν όλων των σπιτιών. Οι νέες γραμμές, οι ανεξάντλητες πηγές εμπνεύσεις, τα απεριόριστα μοτίβα, οι ειδικές διευκολύνσεις, ο τηλεχειρισμός, οι ψηφιακές εκτυπώσεις αλλά και τα νέα standards ασφαλείας φέρνουν τις περσίδες στην εποχή της αισθητικής αρμονίας και της λειτουργικής τελειότητας. 

Πλέον τα blinds δεν προσφέρουν μονάχα μόνωση από το κρύο και τη ζεστή, αλλά ιδιωτικότητα και προστασία της επένδυσης στο ακίνητο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι χειροκίνητες λύσεις (που παραμένουν βέβαια στο προσκήνιο) υποκλίνονται σιγά σιγά στον αυτοματισμό που τοποθετεί το όραμα της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και του έξυπνου σπιτιού στην κεντρική θέση που τους αξίζει. Στο μέλλον τα συστήματα σκίασης τρέχουν με αλματώδη βήματα για να συναντήσουν νέους συμμάχους που θα βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά τους. Νέους τεχνολογικούς συμμάχους που ακούνε στο όνομα των επαναφορτιζόμενων μπαταριών (λέγοντας οριστικό αντίο στους ιμάντες), των τηλεχειριστηρίων με ραδιοσυχνότητες, αλλά και των εναλλασσόμενων προφίλ ανάλογα με το δωμάτιο αλλά και τη διάθεσή μας. Και όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού σε σταθερά σημεία, στο κινητό μας ή ακόμα και ασύρματα! 

Inner 1 1

Με την τόσο σημαντική κληρονομιά του παρελθόντος αλλά και την πολύτιμη παρακαταθήκη της τεχνολογίας σήμερα, το μέλλον των blinds αλλά και όλων των συστημάτων σκίασης εν γένει αναμένεται συναρπαστικό τα επόμενα χρόνια! Νέες καινοτομίες στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, νέες παλέτες χρωμάτων, νέες μέθοδοι φιλτραρίσματος που σκιάζουν τον χώρο αλλά δεν αποκρύπτουν την ορατότητα προς τα έξω, νέα αντηλιακά φίλτρα…όλα στην υπηρεσία των μεταβαλλόμενων στον χρόνο ανθρώπινων αναγκών. Για αυτό, άλλωστε, και ο κλάδος της σκίασης είναι άμεσα συνυφασμένος με την τεχνολογική εξέλιξη και δεν εφησυχάζει στιγμή!

Στην Euroblinds φροντίζουμε να αξιοποιούμε στο έπακρο κάθε νέα τεχνολογία, ενώ με τα πρωτοπόρα συστήματά μας ακολουθούμε, αλλά και διαμορφώνουμε τη σκίαση του μέλλοντος! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer