Τα 7 είδη κατασκευής κουρτινών και ποιο να επιλέξετε με βάση τις ανάγκες σας

19 Ιανουαρίου 2023

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner ta 7 eidi kataskevis kourtinwn kai poio na epileksete me vasi tis anagkes sas

Οι κουρτίνες χαρίζουν κομψότητα και αρχοντιά σε ένα σπίτι. Δεν είναι τυχαίο που μονοπωλούν το αγοραστικό ενδιαφέρον όποιου θέλει να εξοπλίσει ή να ανακαινίσει το σπίτι του, προσφέροντάς του ζεστασιά και αισθητική που ξεχωρίζει. 

Με πολλές εναλλαγές σε υφάσματα, συστήματα και τρόπους κρεμάσματος, μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές εικόνες και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες κάθε χώρου. Πέρα βέβαια από την αισθητική τους λειτουργία, οι κουρτίνες επιτελούν άψογα και τον πρωταρχικό τους ρόλο ως καταξιωμένα και δημοφιλή ανά τους αιώνες συστήματα εσωτερικής σκίασης και προστασίας του σπιτιού από τον ήλιο και τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. 

Καθώς οι εποχές παρέρχονται και οι τάσεις αλλάζουν την άποψη που έχουμε για τη διακόσμηση, υπάρχουν σήμερα διαφορετικά είδη κατασκευής κουρτινών στην αγορά. Επομένως, εξίσου σημαντική με την αγορά του σωστού υφάσματος είναι και η επιλογή του τρόπου ραφής και κρεμάσματός τους στις κουρτινόβεργες. O συνδυασμός αυτών των παραμέτρων συντελεί σε ένα πραγματικά άψογο αποτέλεσμα που δικαιώνει τις προσδοκίες μας!

apsogo apotelesma kourtinas

Τα επικρατέστερα είδη κατασκευής κουρτινών διακρίνονται για τις διαφορές τους στο πιάσιμο του υφάσματος πάνω και κάτω, στην ενσωμάτωση κρίκων στο ύφασμα, αλλά και στο φοδράρισμα. Για να έχουμε μια καλή κάλυψη, πρέπει να έχει μετρηθεί σωστά το άνοιγμα από την αρχή, τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς το μήκος, ενώ πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί παράγοντες όπως τυχόν παρακείμενα ανοίγματα ή ογκώδη έπιπλα που εμποδίζουν την εγκατάσταση του κουρτινόξυλου. 

Σήμερα, η τάση θέλει τις κουρτίνες να ακουμπούν στο πάτωμα (touchdown) και σε αρκετές περιπτώσεις να ξαπλώνουν πάνω σε αυτό με λίγα ή περισσότερα έξτρα εκατοστά υφάσματος. 

Σε γενικές γραμμές διακρίνουμε το ράψιμο των κουρτινών σε:

1. Απλό πλισέ (pencil pleat)

aplo plise pencil pleat kourtina curtain

Οι πτυχωτές κουρτίνες αποτελούν τον πιο συνηθισμένο τύπο κουρτίνας. Το αγγλικό τους όνομα τις προσομοιάζει με μολύβι, από τον τρόπο που το τελικό σχέδιο μοιάζει με μολύβια βαλμένα στη σειρά. Συνήθως έχουν τρεις σειρές σχοινιών που περνούν μέσα από την υφασμάτινη κορδέλα στην κορυφή τους και όταν σφίγγουν με το χέρι πάνω στον οδηγό, δημιουργούν τις πτυχώσεις στο υπόλοιπο ύφασμα. 

2. Πλισέ κτυπητό (knife pleat)

plise ktipito kinfe pleat kourtina curtain

Όμοιες με τις πιέτες ενός ακορντεόν, οι πλισέ αυτές πτυχώσεις επιτρέπουν στο ύφασμα της κουρτίνας να ανοίγει και να κλείνει όταν κινείται. Η διαφορά τους με το απλό πλισέ είναι πως το σούρωμα καθορίζεται από την αρχή και το κάνει ειδική μηχανή.

3. Tρίπιετο (3-pleat)

tripieto 3 pleat curtain kourtina

Οι κουρτίνες αυτές αποτελούνται από ομάδες από πιέτες που καρφιτσώνονται μεταξύ τους, έτσι ώστε να δημιουργούνται παχύτερες πτυχώσεις καθώς πέφτει το ύφασμα προς τα κάτω. Η εμφάνισή τους είναι περισσότερο εξεζητημένη από το παραδοσιακό ράψιμο και συνήθως συναντάται σε χώρους που θέλουμε οι κουρτίνες μας να τραβήξουν το βλέμμα. 

4. Kρίκους (eyelets)

krikous eyelets kourtina curtain

Πρόκειται ουσιαστικά για μια κουρτίνα που διαθέτει κρουκς (στρογγυλές οπές ή δακτυλίους) στο πάνω μέρος του υφάσματός της. Για να κρεμαστεί από την κουρτινόβεργα, απλά περιπλέκεται ανάμεσα στο κοντάρι, περνώντας ανάμεσα από κάθε οπή και σχηματίζοντας πτυχές.   

5. Tιράντες (Τab top ή Café)

tirantes tab tob i cafe kourtain curtain

Οι κουρτίνες με τιράντες διαθέτουν υφασμάτινες θηλιές στο πάνω μέρος τους, οι οποίες περνούν μέσα από το κουρτινόξυλο και στερεώνονται στο μπροστινό μέρος μέσω κουμπιών ή κορδονιών. Η κίνηση της κουρτἰνας ενισχύεται με τη χρήση μεταλλικών ή ξύλινων κονταριών.

6. Ράψιμο τσέπης (pocket)

rapsimo tsepis pocket kourtina curtain

Το πάνω μέρος της κουρτίνας ράβεται με τη μορφή τσέπης, έτσι ώστε να περαστεί ή να φορεθεί σωστότερα στην κουρτινόβεργα. Με αυτόν τον τρόπο, η ράβδος δεν φαίνεται καθόλου, καλυμμένη εξολοκλήρου από το ύφασμα. Και σε αυτόν τον τρόπο, η κίνηση της κουρτίνας είναι δύσκολη, για αυτό και χρησιμοποιούμε και πάλι κοντάρια. 

7. Κυματιστό ράψιμο (wave)

kimatisto rapsimo wave kourtina curtain

Πρόκειται για ένα είδος ραψίματος που ανταποκρίνεται πολύ στον fashion χαρακτήρα της εποχής, συνδυάζοντας έναν new age χαρακτήρα με διαχρονική φινέτσα και τέλεια εφαρμογή. Για όλους αυτούς τους λόγους, εξάλλου, κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλο και περισσότερα σπίτια. Το συγκεκριμένο ύφος παίρνει το όνομά του από το εφέ του κυματισμού που δημιουργούν οι πτυχώσεις της κουρτίνας. Πτυχώσεις που απέχουν ίσα μεταξύ τους και δεν αλλοιώνονται ούτε κατά το άνοιγμα ούτε κατά το μάζεμα του υφάσματος. Το εν λόγω στυλ υποστηρίζεται τόσο από μονές όσο και από κουρτίνες σε διπλή διάταξη μπρος-πίσω. 

Η διαδικασία κατασκευής κουρτινών, με τους τρόπους που περιγράψαμε παραπάνω, ονομάζεται made to measure ή custom made curtains και αποσκοπεί σε ένα αποτέλεσμα που ανταποκρίνεται απόλυτα στις προδιαγραφές του συγκεκριμένου χώρου και δεν αποτελεί προϊόν μαζικής παραγωγής. Φτάνοντας, λοιπόν, σε ένα πλήρως εξατομικευμένο αποτέλεσμα, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως οι κουρτίνες μας αντιπροσωπεύουν πραγματικά το δικό μας γούστο και τις δικές μας ανάγκες.

Μπορείτε κι εσείς να επισκεφθείτε ένα Κέντρο Σκίασης Euroblinds, ώστε να μάθετε περισσότερα για τις κουρτίνες που ταιριάζουν στο στυλ σας και να ανακαλύψετε τα καλύτερα υφάσματα και τα καλύτερα συστήματα για να τις κάνετε δικές σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer