Χειμώνας: Πώς να προστατεύσετε τα συστήματα εξωτερικής σκίασης από τα καμώματα του καιρού

06 Νοεμβρίου 2020

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner xeimwnas pws na prostatefsete ta systimata eksoterikis skiaswmata tou kairou

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών κι αυτό συνεπάγεται πώς πρέπει να προετοιμάσουμε το σπίτι μας κατάλληλα για τις απαιτήσεις της νέας εποχής. Λίγο η χαλάρωση του καλοκαιριού και αρκετά οι ασταθείς καιρικές συνθήκες, επιτάσσουν την ανανέωση αλλά και την καλή συντήρηση των εξωτερικών και των εσωτερικών χώρων του σπιτιού.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα συστήματα εξωτερικής σκίασης οφείλουμε να επιδείξουμε τη μέγιστη φροντίδα προκειμένου να τα θωρακίσουμε απέναντι στις μεταβολές του καιρού και να διασφαλίσουμε τη μακροζωία τους.

Τα εξωτερικά συστήματα σκίασης είναι αυτά που υπόκεινται στις μεγαλύτερες πιέσεις από τις αλλαγές του καιρού. Ακόμα και οι πιο ποιοτικές κατασκευές χάνουν σε ανθεκτικότητα όταν αφήνονται στην τύχη τους και δεν προλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξής τους. Τα τεντοσυστήματα, οι πέργολες αλλά και τα εξωτερικά venetian blinds που χρησιμοποιούνται για την προστασία από τον ήλιο, χρειάζονται και τα ίδια με τη σειρά τους περιποίηση και προσοχή ώστε να επιτελούν σε βάθος χρόνου το ρόλο τους.

Κάθε φορά που παραλείπουμε να συντηρήσουμε τα εν λόγω συστήματα διακινδυνεύουμε τόσο να έχουμε ζημιές στους μηχανισμούς και στα υφάσματα, όσο και στους βραχίονες στήριξής τους. Εκτός αυτών, στους επικίνδυνους εχθρούς που απειλούν τη μακροζωία των συστημάτων αυτών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών έρχεται να προστεθεί και η μούχλα που συσσωρεύεται στα υφάσματα, μιας και τον χειμώνα δεν υπάρχει η απαραίτητη ηλιοφάνεια για να στεγνώσουν πλήρως.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε ώστε να αποφύγουμε όλους αυτούς τους κινδύνους και να προστατεύσουμε το σπίτι μας αλλά και την επένδυσή μας; Κάποια απλά αλλά σημαντικά βήματα είναι τα εξής:

 1. Έγκαιρο κλείσιμο των συστημάτων

Όλα τα ανοιγοκλειόμενα συστήματα εξωτερικής σκίασης πρέπει να μαζεύονται όταν σηκώνεται αέρας. Πριν μαζευτούν, ωστόσο, πρέπει να έχετε σιγουρευτεί πως δεν έχουν συγκεντρώσει στην εξωτερική τους επιφάνεια φύλλα ή άλλου τύπου υλικά. Παρόλο που το ύφασμα των τεντοσυστημάτων έχει 5 χρόνια εγγύησης για ασηψία, σας συμβουλεύουμε πάντα να περιμένετε μέχρι να έχει στεγνώσει τελείως πριν το μαζέψετε και αυτό γιατί μπορεί να έχει φυλακίσει υγρασία ανάμεσα στις ραφές.

2. Απαλό κι όχι απότομο άνοιγμα/κλείσιμο

apalo ki oxi apotomo anoigma klisimo

Τα συστήματα που διαθέτουν χειροκίνητο μηχανισμό πρέπει να ανοίγουν και να κλείνουν με όσο το δυνατόν λεπτότερες κινήσεις. Μην προσπαθείτε να τα κλείσετε βεβιασμένα. Στρίψτε το χερούλι προς μία κατεύθυνση και ακολουθήστε αντίθετη φορά όταν θέλετε να τα κλείσετε. Καθώς το χερούλι της μανιβέλας γυρίζει, να έχετε το νου σας να το κρατάτε πάντα με την ίδια κλίση. Αν το ύφασμα ξεδιπλωθεί ανομοιόμορφα, τότε επαναφέρετέ το στην αρχική του θέση και ξαναδιπλώστε το.

Σιγουρευτείτε πως κατά την εκ νέου ανάπτυξή του το ύφασμα παραμένει απόλυτα τεντωμένο και μέχρι το σημείο που προβλέπει ο κατασκευαστής. Το ύφασμα πρέπει πάντα να ξετυλίγεται από την κορυφή του σωλήνα περιτύλιξης και ποτέ από κάτω. Προς τη δική σας διευκόλυνση, όλα τα συστήματα εξωτερικής σκίασης της Euroblinds διαθέτουν δυνατότητες μετατροπής ή εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης, ώστε το άνοιγμα και το κλείσιμό τους να γίνεται πανεύκολα και με σωστό τρόπο.

3. Συστηματικό καθάρισμα

Το καθάρισμα των υφασμάτων στα τεντοσυστήματα αλλά και η περιποίηση των μηχανικών τμημάτων διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποδοτική λειτουργία των συστημάτων. Αφιερώστε λίγες ώρες κάθε μήνα προκειμένου να τα κρατήσετε καθαρά και να παρατείνετε την καλή τους εμφάνιση. Πέρα από τον μηνιαίο έλεγχό τους, μπορείτε κάθε δύο με τρία χρόνια να ακολουθείτε και ένα πιο σχολαστικό πρόγραμμα βαθύτερου καθαρισμού τους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την τακτική καθαριότητα, τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο πιστεύετε. Αρχικά διαλέξετε μια ηλιόλουστη μέρα, σκουπίστε με μια καθαρή βούρτσα ή σκούπα το ύφασμα κι έπειτα καταβρέξτε το με κρύο νερό και από τις δύο πλευρές, ώστε να απομακρυνθούν πιθανές βρωμιές που δεν έχουν παρασυρθεί με το σκούπισμα. Μόλις τελειώσετε, μην μαζέψετε το σύστημα αν δεν έχετε την απόλυτη βεβαιότητα πως έχει στεγνώσει.

4. Κλάδεμα παρακείμενων ή γειτονικών δέντρων

Τον χειμώνα οι άνεμοι μαστιγώνουν το εξωτερικό του σπιτιού, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στο χώρο σας φερτά υλικά που μπορεί να επιφέρουν σημαντικές βλάβες που δύσκολα επιδιορθώνονται. Μια από τις πιο συχνές αιτίες σκισιμάτων, ξηλωμάτων και σπασίματος των εξωτερικών συστημάτων σκίασης το χειμώνα, είναι η προσγείωση στην επιφάνειά τους κλαδιών ή και ολόκληρων δέντρων που έχει παρασύρει ο σφοδρός αέρας.

Μην περιμένετε, λοιπόν, την τελευταία στιγμή για να κλαδέψετε ή να ζητήσετε από του γείτονές σας να κόψουν τα δέντρα που εισέρχονται και στον δικό σας χώρο. Εκτός από τον άνεμο, η εναπόθεση συγκεκριμένων καρπών, όπως σταφυλιών ή μούρων, είναι σε θέση να διαβρώσουν και να αποχρωματίσουν το ύφασμα που ακουμπούν μιας και περιέχουν ισχυρά οξέα.

5. Άνετη και ξέγνοιαστη χρήση με τη δυνατότητα προσθήκης αισθητήρων

aneti kai ksegnoiasti xrisi me ti dinatotita prosthikis aisthitirwn

Στη Euroblinds έχουμε τον τρόπο να ενισχύουμε την απροβλημάτιστη και άνετη χρήση των εξωτερικών συστημάτων σκίασης εγκαθιστώντας τους κατάλληλους αισθητήρες και ενεργοποιώντας εξατομικευμένα σενάρια αυτοματισμών που ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο έξυπνο σπίτι.

Με αυτόν τον τρόπο, σε κάθε απότομη αλλαγή του καιρού, τα συστήματά σας δεν μένουν απροστάτευτα ακόμη και αν εσείς λείπετε από το σπίτι. Η δυνατότητα εγκατάστασης αισθητήρων, οι οποίοι αναγνωρίζουν πότε ο ξαφνικός άνεμος ή βροχή μπορεί να αποβούν καταστροφικά, αποδεικνύεται σωτήρια κάθε φορά που το τεντοσύστημα κλείνει αυτόματα.

6. Η κασετίνα είναι σύμμαχός σας 

Ένα τεντοσύστημα σε κασετίνα προσθέτει μία επιπλέον δικλείδα προστασίας, συμβάλλοντας στη μακροζωία αλλά και στην αποδοτικότητα του συστήματος σκίασης.

Ιδιαίτερα σημαντική κατά τους χειμερινούς μήνες, σας επιτρέπει να μαζεύετε την τέντα στην ανθεκτική της κασετίνα, προφυλάσσοντάς την από την υγρασία, τη σκόνη και τους ανέμους, με τον πλέον αποτελεσματικό και συνάμα κομψό τρόπο.

7. Σωστή συντήρηση και διαρκής επαγρύπνηση

Ένα επίσης σημαντικό σημείο είναι να επεμβαίνετε εγκαίρως στις μικρές ζημιές ή εκδορές που παρατηρείτε. Να θυμάστε πάντα πως κάτι που σήμερα φαίνεται ασήμαντο, αύριο μπορεί να προκαλέσει έναν μεγάλο πονοκέφαλο σε σχέση με τη συντήρηση του σπιτιού.

Με τον άνεμο να είναι ο χειρότερος εχθρός των τεντοσυστημάτων, μη μπορώντας να προβλέψουμε τα καμώματα του καιρού, και αφού κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν, υπενθυμίζουμε όλους εσάς πως το πρώτο και καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βεβαιώνεστε πως έχετε μαζέψει τα τεντοσυστήματα εξωτερικής σκίασης, πριν αναχωρήσετε από το σπίτι.

Τα Κέντρα Σκίασης της Euroblinds είναι πάντα κοντά σας για συμβουλές αλλά και με εξειδικευμένα συνεργεία που μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε επιδιόρθωση χρειάζεστε. Επισκεφθείτε ένα κοντινό σας Κέντρο Σκίασης για να ανακαλύψετε μαζί μας όλους τους τρόπους που μπορείτε να προστατεύσετε τα εξωτερικά σας συστήματα σκίασης και, συνεκδοχικά, όλο σας το σπίτι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer