Τι ακριβώς είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός ενός κτηρίου;

06 Αυγούστου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner ti akrivos einai o vioklimatikos sxediasmos enos ktiriou

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αποτελεί έναν όρο που συναντάμε όλο και περισσότερο στις μέρες μας όταν αναφερόμαστε στις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα κτήρια του μέλλοντος. Με την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης καθίσταται βέβαιο οι δυνατότητες που έχουμε στον κατασκευαστικό τομέα πρέπει να αλλάξουν άρδην κάτω από το μικροσκόπιο των εξαιρετικά ενεργοβόρων κτηριακών αποτυπωμάτων που επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία τόσο ως προς τις εκπομπές άνθρακα όσο και ως προς την κατανάλωση ρεύματος και τα διαθέσιμα ενεργειακά αποθέματα. Ζώντας σε μία οριακή χρονική στιγμή είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια μας και συνεπακόλουθα τη ζωή μας.

Κεντρική θέση, λοιπόν, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας κατέχει ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, ο οποίος σε συνδυασμό και με αλλά χαρακτηριστικά, όπως τη δυναμική εξωτερική και εσωτερική σκίαση, μπορεί ακόμα και να μηδενίσει το ενεργειακό αποτύπωμα ενός μεγάλου μέρους της ανθρώπινης δραστηριότητας η οποία λαμβάνει χώρα μέσα στα κτήρια.

Τι ακριβώς, όμως, σημαίνει βιοκλιματικός σχεδιασμός και τι περιλαμβάνει η σημασία του; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: 

1. Τι είναι η βιοκλιματική αρχιτεκτονική

Όταν κάνουμε λόγο για βιοκλιματική αρχιτεκτονική αναφερόμαστε στις ειδικές τεχνικές προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στον αρχικό σχεδιασμό κτηρίων και χώρων που προβλέπονται για εσωτερική ή εξωτερική χρήση και συμφιλιώνονται με τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά γνωρίσματα του τοπίου γύρω από αυτούς. Γνώμονες, λοιπόν, αυτού του σχεδιασμού αποτελούν ο προσανατολισμός του χώρου, οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής αλλά και η διαθεσιμότητα της ηλιακής ενέργειας στο σημείο. Στόχος λοιπόν της μελέτης και κατασκευής ενός τέτοιου κτηρίου είναι η εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών που βεβαιώνουν την ενεργειακή αυτοτέλειά του μέσω της παθητικής θέρμανσης-ψύξης και σκίασης από τις διαθέσιμες φυσικές πηγές ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή του. 

Η ενσωμάτωση παθητικών συστημάτων που μετατρέπουν τη φυσική ενέργεια και την αξιοποιούν προς όφελος του κτίσματος, βοηθούν στην ενεργειακή συμπεριφορά που κινείται προς το μηδενισμό των άσκοπων καταναλώσεων αλλά και των εκπομπών άνθρακα που παράγονται κατά τη λειτουργία ενός οποιουδήποτε κτηρίου

2. Γιατί η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι σημαντική στην εποχή μας

giati i vioklimatiki arxitektoniki einai simantiki stin epoxi mas

Υπό την προηγούμενη θεώρηση η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι στενά συνδεδεμένη με τις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας, τις οποίες ο πλανήτης οφείλει να ενστερνιστεί προκειμένου να διασφαλίσει τη διαιώνισή του. Οι χαμηλότερες απαιτήσεις ενέργειας που προβλέπονται για την ικανοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού αναγκών ενός σπιτιού για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Σε έναν κόσμο, λοιπόν, που οφείλει με ταχείς ρυθμούς να αναπροσαρμόσει την περιβαλλοντική του πολιτική, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική αποτελεί το πλέον χρήσιμο και πρόσφορο εργαλείο.

3. Ποια τα οφέλη της;

Επαναχαράσσοντας τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές ενός κτηρίου προκειμένου αυτό να επωφελείται από τις φυσικές πηγές ενέργειας και να ικανοποιεί τις ανάγκες του, χρησιμοποιώντας τους δυνητικά αστείρευτους αυτούς ενεργειακούς πόρους, μπορούμε να μιλάμε για άμεση ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά και ουσιαστική αισθητική βελτίωση των αρχιτεκτονικών στοιχείων, με καθαρότερες γραμμές και περισσότερα ανοίγματα που κάνουν τους εσωτερικούς χώρους πιο φωτεινούς και δεκτικούς στην ηλιακή ενέργεια.

Παράλληλα σημαντική είναι και η μείωση στο κόστος των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων καθώς βέβαια και η μείωση των εκπομπών ρύπων. Η βελτιωμένη προστασία του κελύφους οδηγεί σε όλο και λιγότερες απώλειες ενέργειας, ενώ παράλληλα συνδράμει στην καλύτερη συμπεριφορά των δομικών στοιχείων.

Στο πλαίσιο της θερμικής λειτουργίας του κτηρίου αλλά και στη σχέση σου με το περιβάλλον, ο ήλιος έχει πρωτεύοντα ρόλο συντελώντας σε μία σταθερή θερμική απόδοση στο εσωτερικό τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Κάτι που συνεπάγεται τη χαμηλότερη κατανάλωση και τον αισθητό περιορισμό στη χρήση των επικουρικών ενεργητικών μέσων για τη θέρμανση ή την ψύξη του σπιτιού. 

4. Πώς συνδέεται η βιοκλιματική αρχιτεκτονική με τη σκίαση

pws sindeetai i vioklimatiki arxitektoniki me ti skiasi

Μέσω της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής μπορούμε λοιπόν να προσφέρουμε όλα τα οφέλη του ήλιου μετριάζοντας ή και μηδενίζοντας την υπερθέρμανση των κτηρίων που προκύπτει από την έκθεση σε αυτόν.

Όλες οι σύγχρονες τεχνικές μελέτες περιλαμβάνουν την πρόβλεψη για εγκατάσταση των ενδεδειγμένων, ανάλογα με τη θέση και τις ανάγκες του κτηρίου, λύσεων εσωτερικής και εξωτερικής σκίασης που επιτυγχάνουν αυτόν ακριβώς το σκοπό: μείωση της παθογόνου θερμικής απόδοσης του κτηρίου λόγω του ήλιου, προστασία του από τις φθορές σε βάθος χρόνου, καλή απόδοση των συστημάτων ενεργειακής εξοικονόμησης, αλλά και πολλαπλασιασμό των δυνατοτήτων για φυσικό εξαερισμό, θέρμανση και ψύξη κάθε χώρου χωρίς την παράλληλη χρήση άλλων πηγών κατανάλωσης συμβατικού ρεύματος. Η δε θερμομόνωση του κτηρίου, που περιλαμβάνεται ως μία από τις βασικότερες αρετές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενισχύει τις παραπάνω δυνατότητες των συστημάτων σκίασης

Όσο τα ενεργειακά δεδομένα αλλάζουν, τόσο ο κόσμος των κατασκευών θα στρέφεται προς τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, προσπαθώντας να εξισορροπήσει την ανθρώπινη δραστηριότητα με τις ανάγκες της φύσης.

Αν θέλετε να μάθετε κι εσείς πώς μπορεί η εγκατάσταση του σωστού τύπου σκίασης να βοηθήσει και το δικό σας ακίνητο να αποκτήσει την απαραίτητη αυτή οικολογική ενσυναίσθηση, εξοικονομώντας βέβαια όχι μόνο ενέργεια αλλά και χρήματα, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με την εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων σκίασης της Euroblinds ή να επισκεφτείτε το πλησιέστερο Κέντρο Σκίασης της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer