Σκίαση, αρχιτεκτονική και προσόψεις: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

02 Σεπτεμβρίου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner skiasi arxitektoniki kai prosopseis ola osa prepei na gnwrizete

Σε ό,τι αφορά τη βιοκλιματική συμπεριφορά ενός κτηρίου ο προσανατολισμός, η σχεδίαση και η σκίαση αποτελούν το τρίπτυχο της  αποτελεσματικότητας της στον φυσικό δροσισμό και θέρμανση του κτηρίου.

Ο τομέας της σκίασης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παθητικής συμπεριφοράς ενός κτηρίου από την αρχή, ενσωματωμένος στις αρχικές τεχνικές μελέτες κατασκευής του κτηρίου. Σε αυτό το στάδιο η μελέτη των αναγκών σκίασης είναι εξαιρετικά χρήσιμη καθώς μπορεί να συνεκτιμηθεί και να συνυπολογιστεί με τις δυνατότητες που δίνει ο χώρος βάσει γεωγραφικής θέσης και τοπικού κλίματος.

Αξίζει να αναφερθούμε σε μερικά βασικά σημεία που επηρεάζουν τον βιοκλιματικό χαρακτήρα ενός κτηρίου και υπογραμμίζουν το ρόλο της σκίασης στη συνολική ενεργειακή συμπεριφορά του:

i iliaki aktinovolia mporei na vrei ti veltisti diaxeirisi euroblinds

- Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να βρει τη βέλτιστη διαχείριση μέσα από την εγκατάσταση των ενδεδειγμένων για τις ανάγκες του κτηρίου συστημάτων σκίασης. Τα τελευταία οφείλουν να προστίθενται αρμονικά στην όψη του κτηρίου και ιδανικά αυτό μπορεί να γίνει κατά τη φάση της κατασκευής του. Παράλληλα, πρέπει να ακολουθούν τη δυναμική πορεία του ήλιου κατά τη διάρκεια της μέρας και τις εναλλαγές των εποχών, ώστε να μπορούν να προστατεύουν και να εκθέτουν αντίστοιχα αποτελεσματικά το κτήριο σε αυτή.

Τα συστήματα εξωτερικής και εσωτερικής σκίασης αποσκοπούν στην ομαλή ένταξη του κτίσματος στο περιβάλλον αλλά και στο μειωμένο ενεργειακό του αποτύπωμα, ζητούμενο που καθίσταται υποχρέωση μιας ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής μελέτης. Η ελαχιστοποίηση και αύξηση του θερμικού φορτίου το καλοκαίρι και το χειμώνα αντίστοιχα οδηγεί σε μειωμένη χρήση πηγών ενέργειας που ζημιώνουν το περιβάλλον, επομένως συστήματα σκίασης και βιοκλιματική συμπεριφορά προχωρούν μαζί στην ενεργειακή αυτονομία και την προστασία του πλανήτη.


- Ο ρόλος του προσανατολισμού επηρεάζει τη δεκτικότητα του κτηρίου στο φως και τη θερμική του συνολική απόδοση. Ο βόρειος προσανατολισμός εκθέτει τα κτίσματα στο ενιαίο ηλιακό φως καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, χωρίς εστιασμένες κατευθύνσεις προέλευσης, κάτι που συνεπάγεται μειωμένες ποσότητες αυξημένης ηλιακής ακτινοβολίας. Τα ανοίγματα στο κέλυφος που έχουν τέτοιο προσανατολισμό διαμορφώνουν ανάλογα λοιπόν τις διαστάσεις τους. Οι νότιες όψεις από την άλλη δέχονται ελάχιστο ήλιο το καλοκαίρι και αρκετό το χειμώνα, γι' αυτό και θεωρούνται ιδανικές, κυρίως με τη συμπληρωματική χρήση οριζόντιων στεγάστρων. Οι βορειοανατολικές και βορειοδυτικές όψεις προστατεύονται επαρκώς από την τοποθέτηση κατακόρυφων σκιάστρων, στραμμένων στον άξονα Β-Ν, ενώ οι νοτιοανατολικές και νοτιοδυτικές, που το καλοκαίρι αποτελούν μεγάλους συλλέκτες θερμότητας, μπορούν να προστατευτούν με έναν συνδυασμό οριζόντιων και κατακόρυφων στεγάστρων.

fisiki skiasi sto astiko perivallon

- Εκτός από τη φυσική σκίαση, στο αστικό περιβάλλον σκίαση προσφέρει τόσο η περιβάλλουσα δόμηση όσο και τα δομικά στοιχεία του κτηρίου όπως στεγασμένοι υπαίθριοι χώροι και τα μπαλκόνια. Τα οριζόντια ή κάθετα σκίαστρα από την άλλη αφορούν τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική σκίαση, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε κινητές ή σταθερές τροχιές κύλισης ή σε συνδυασμούς αυτών.

Τα εσωτερικά σκίαστρα είναι τις περισσότερες φορές βενετικές περσίδες και υφασμάτινα ή συνθετικά ρολά. Τα εξωτερικά είναι συνήθως παραθυρόφυλλα, τέντες ή κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες. Η εξωτερική σκίαση θεωρείται πως προλαμβάνει τον ήλιο στο να φτάσει στα ανοίγματα, οπότε η εσωτερική λειτουργεί συμπληρωματικά προς αυτήν. Όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες προβλέπουν πλέον την εγκατάσταση εξωτερικών venetian blinds και sunbreakers στις όψεις των κτηρίων, προκειμένου να αποτρέψουν την υπερθέρμανση των εσωτερικών χώρων, αντανακλώντας την ακτινοβολία πριν καν αυτή ακουμπήσει το κύριο κέλυφος.

Με αυτή την προοπτική και τα δεδομένα που προσφέρουν οι παραπάνω αρχιτεκτονικές προδιαγραφές, μπορούμε με ασφάλεια να εξάγουμε το συμπέρασμα πως η σκίαση πράγματι προσφέρει τη μέγιστη απόδοση ηλιοπροστασίας, συνδράμοντας παράλληλα και στην υψηλή αισθητική ταυτότητα του κτηρίου. 

Για όλες τις διαθέσιμες λύσεις που μπορούν να ενσωματωθούν στο δικό σας κτίσμα για να καλύψουν τις δικές σας ανάγκες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το εξειδικευμένο τμήμα τεχνικών μελετών της Euroblinds, ώστε ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτηρίου σας να είναι ο πλέον ενεργειακά αποτελεσματικός απέναντι στη διαχείριση του ήλιου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer