Πρέπει Τελικά οι Κουρτίνες να Ακουμπoύν στο Πάτωμα ή Όχι;

02 Φεβρουαρίου 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

optimizedteaser.jpg1517584594

Πόσο μακριά οφείλει να είναι μια κουρτίνα ώστε να αναδεικνύει το σχέδιό της και να εκπληρώνει τόσο χρηστικά όσο και διακοσμητικά το ρόλο της; Είναι κατάλληλο να ακουμπούν το πάτωμα; Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα απασχολεί συχνά όσους θέλουν να ανανεώσουν τους προσωπικούς τους χώρους αντικαθιστώντας τις κουρτίνες τους με καινούργιες.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος να απαντήσουμε σωστά στο ερώτημα είναι να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η Αρχική Λειτουργία των Κουρτινών…

photo 2

Όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκαν υφάσματα για την εσωτερική κάλυψη των παραθύρων ενός κτιρίου, σκοπός των ιδιοκτητών δεν ήταν μόνο ή πρωτίστως η προστασία από τον ήλιο, όπως σήμερα.  Δίχως σύστημα θέρμανσης που να ζεσταίνει το σκελετό του κτιρίου, η αγωνία των ενοίκων ήταν να βρουν έναν τρόπο να θωρακίσουν τα ανοίγματα των τοίχων με όσο το δυνατόν πιο ζεστά και βαριά υφάσματα για την προστασία από τη βροχή, τους ανέμους και την υγρασία, καθώς και για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο σταθερή η θερμοκρασία στο εσωτερικό του χώρου.

Προφανώς, εφόσον σκοπός τους ήταν κυρίως η προστασία του εσωτερικού, φρόντιζαν οι κουρτίνες να καλύπτουν πλήρως τα ανοίγματα των παραθύρων και να φτάνουν ως το πάτωμα, εγκλωβίζοντας το νερό και την υγρασία στην εξωτερική πλευρά του υφάσματος.

… και οι Ανάγκες του Σήμερα

Photo 3

Στις ημέρες μας, όμως, τα κουφώματα, τα διπλά τζάμια και τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης  έχουν καλύψει πλήρως τις ανάγκες μας για θερμομόνωση και προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, θέτοντας ως νέα βασικά κριτήρια για την επιλογή υφάσματος και μήκους για την κουρτίνα την αισθητική και το στιλ.

Θα πρέπει, λοιπόν, σε ένα σύγχρονο σπίτι οι κουρτίνες να ακουμπούν στο πάτωμα ή όχι;

Αν θα έπρεπε να δώσουμε μια μονολεκτική απάντηση, αυτή θα ήταν «εξαρτάται». Τόσο οι μακριές όσο και οι κοντές κουρτίνες ενέχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πρώτον, οι μακριές κουρτίνες που αγγίζουν το πάτωμα ταιριάζουν άνετα σε μεγάλη ποικιλία δωματίων. Από την άλλη είναι αλήθεια πως λόγω της τριβής απαιτούν τακτικότερο καθάρισμα και περιποίηση. Το πρόβλημα αυτό, ωστόσο, μπορεί να εξαλειφθεί με την επιλογή ανθεκτικότερων υφασμάτων που δεν λεκιάζουν εύκολα και πλένονται ευκολότερα.

Οι μακριές κουρτίνες αφήνουν επίσης και μια πιο ανάλαφρη, χαλαρή αίσθηση ή και πολυτέλεια ή επισημότητα, ειδικά αν συνδυαστούν με το κατάλληλο ύφασμα.  

Από την άλλη, μια κουρτίνα που έχει ακριβώς το κατάλληλο μήκος δίχως να αγγίζει το πάτωμα αποπνέει μια διακοσμητική συνοχή, και μοιάζει πιο εύτακτη (ειδικά αν έχει στρίφωμα στο τελείωμα), ενώ επιτρέπουν και το πιο εύκολο καθάρισμα του πατώματος στην περιοχή των παραθύρων, ιδιαίτερα αν μένουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια στο χώρο και απαιτείται συχνή απολύμανση.

Επομένως, το αν θα ακουμπά ή όχι η κουρτίνα στο πάτωμα στις μέρες μας εξαρτάται από τις ανάγκες σας και το στιλ που θέλετε να προσδώσετε στο χώρο σας.

Δείτε εδώ τη μοναδική συλλογή υφασμάτων για κουρτίνες της Euroblinds και επιλέξτε τη ακριβώς στο μήκος που επιθυμείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer