Πώς να διδάξουμε στα παιδιά μας το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων

27 Δεκεμβρίου 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

xristougenna inner

Η περίοδος των Χριστουγέννων κρύβει για όλους, μα κυρίως για τα παιδιά, μια πραγματικά σαγηνευτική αύρα. Λίγο οι σχολικές διακοπές, λίγο τα δώρα που είθισται να λαβαίνουν, λίγο οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, κάνουν όλο το κλίμα πραγματικά μαγικό για αυτά.

Κι όμως, δυστυχώς, αυτήν ακριβώς την περίοδο που οι καρδούλες θα έπρεπε να πλημμυρίζουν με αθωότητα και στοργή, τα παιδιά βομβαρδίζονται από έναν κατακλυσμό  «δώρων» και με την ιδέα πως η ευτυχία τους εξαρτάται μονό από αυτά.

Αντάλλαξτε δώρα μεταξύ σας όλη οικογένεια, αλλά μεταδώστε στα παιδιά σας ότι σημασία δεν έχει το δώρο και η αξία του, αλλά κυρίως η πράξη.  Μην αρκεστείτε όμως μόνο σε αυτό.  Πώς; Διδάσκοντάς τους πως η ανιδιοτελής αγάπη προς τον συνάνθρωπο, που εκφράζεται με λόγια και έργα, με την παροχή πρακτικής βοήθειας αλλά και χρόνου προς όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι πηγή πραγματικής ευτυχίας, όχι μόνο για μερικές μόνο στιγμές, αλλά για όλη τους τη ζωή.

Πώς μπορούμε να τους το διδάξουμε αυτό; Αφιερώστε χρόνο, τώρα ειδικά που τα παιδιά σας θα έχουν διακοπές, και κάντε μια λίστα με άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Μην αρκεστείτε σε συγγενείς ή γείτονες, και μην επικεντρωθείτε μόνο σε υλικές ανάγκες. Μπορεί να είναι λίγη παρέα σε έναν ηλικιωμένο, μια κάρτα με μερικές ωραίες σκέψεις σε έναν μακρινό συγγενή, ένα λουλούδι σε έναν άρρωστο, και ούτω καθεξής. Προσέξτε μην επιβαρύνετε υπερβολικά το παιδί. Θα χρειαστεί χρόνο για παιχνίδι και παρέα με τους φίλους του! Είναι σημαντικό, επίσης, να του εξηγήσετε από πριν γιατί το συγκεκριμένο άτομο χρειάζεται τη βοήθειά σας, καθώς και πώς θα τον βοηθήσει αυτό που κάνετε.

Στη συνέχεια, επιβραβεύστε το με κάποιον τρόπο για τον χρόνο! Ίσως μπορείτε να πάτε μαζί στον αγαπημένο του παιδότοπο, να παίξετε παραπάνω μαζί του, να δείτε μαζί μια ταινία στο σινεμά κτλ. Η διασκέδαση σε συνδυασμό με τη χαρά που είδε στα πρόσωπα όσων βοήθησε, θα το κάνουν να αγαπήσει την ανιδιοτέλεια και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο του. 

Υπάρχει κάτι που μπορεί να επιμηκύνει τη χαρά που μας δίνει ένα δώρο; Φυσικά! Είναι η παρέα και η συντροφιά, το να μαζευτεί όλη η οικογένεια και να χαρούν μαζί το δώρο, όχι μόνο τη μέρα που δόθηκε ή την περίοδο των γιορτών, αλλά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τέλος, μάθετε στα παιδιά πως όλες αυτές οι αξίες και οι αλήθειες δεν ισχύουν μόνο για τα Χριστούγεννα! Κάνοντάς τες κατευθυντήριες αρχές για όλη τους τη ζωή, θα τα βοηθήσετε να γίνουν πραγματικά ευτυχισμένα, που αγαπούν να δίνουν και ξέρουν πραγματικά πώς να απολαμβάνουν και να εκτιμούν ό,τι λαβαίνουν από τη ζωή!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer