Αυτοί είναι οι 3 σύμμαχοι για ένα πραγματικά δροσερό καλοκαίρι

14 Μαΐου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

Inner Aftoi Einai Oi 3 Simmaxoi Gia Ena Pragmatika Dorsero Kalokairi

Οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος για εκδρομές και βόλτες, αλλά δεν είναι πάντα ευχάριστη συνθήκη σε ό,τι αφορά την παραμονή μας μέσα στο σπίτι. Για να απολαύσουμε, λοιπόν, ένα δροσερό καλοκαίρι χωρίς να χρειαζόμαστε συνεχώς την ενεργοποίηση του κλιματισμού, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε προκαταβολικά κάποιες αναβαθμίσεις προκειμένου να θωρακίσουμε βιοκλιματικά το κτήριό μας.

Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για ηλιοπροστασία είναι, φυσικά, η σκίαση. Τόσο εξωτερική όσο και εσωτερική, το καλοκαίρι είναι επιβεβλημένο να λειτουργεί συνδυαστικά προκειμένου να προστατεύει το κτήριο από τα ισχυρά θερμικά φορτία των ηλιακών ακτινών που περιβάλλουν το κτίσμα ακόμα και όταν βραδιάσει. 

Οι παρακάτω 3 παράγοντες μπορούν να υποστηρίξουν τη βέλτιστη επίδοση των συστημάτων σκίασης τους καλοκαιρινούς μήνες. Λαμβάνοντάς τους υπόψη κατά την επιλογή και εγκατάσταση των συστημάτων, συντελούμε στη διαμόρφωση άνετων και λειτουργικών χώρων που αξιοποιούν, βελτιώνουν και προωθούν αυτόνομα τον φυσικό κλιματισμό του σπιτιού, συνδυάζοντας τις έξυπνες λειτουργίες, με την άνεση και την εξοικονόμηση ενέργειας.
 

1. Προσανατολισμός κτηρίου και σκίασης
Prosanatolismos Ktiriou Kai Skiasis

Κατά την αρχιτεκτονική μελέτη, ο σωστός προσανατολισμός του κτηρίου στον άξονα Βορρά-Νότου είναι αποφασιστικής σημασίας. Σύμφωνα με αυτόν υποδεικνύονται τα ανοίγματα του σπιτιού, αλλά και το διαφορετικό ηλιακό φορτίο που αυτά δέχονται κατά τις διάφορες χρονικές φάσεις της ημέρας. Επειδή, λοιπόν, κάθε πλευρά του κτηρίου είναι διαφορετικά εκτεθειμένη στον ήλιο, πρέπει αντίστοιχα να προκρίνονται και τα σωστά συστήματα σκίασης εξωτερικά και εσωτερικά.

  • Ο νότιος προσανατολισμός ενός κτηρίου συνεπάγεται την υποδοχή μεγάλου ηλιακού φορτίου, γι' αυτό οι νότιες όψεις πρέπει να προστατεύονται με σταθερές οριζόντιες περσίδες, είτε με κινητά συστήματα, όπως αυτά της τέντας. Σημαντικό είναι επίσης τα στέγαστρα να υπερκαλύπτουν το πλάτος των παραθύρων δεξιά και αριστερά, ακολουθώντας με αυτόν τον τρόπο την νοτιοανατολική και νοτιοδυτική πορεία του ήλιου μέσα στη μέρα. 
  • Κατά την ανατολή ο ήλιος είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα οι ακτίνες να εισβάλλουν ευθεία στο εσωτερικό του σπιτιού. Στην περίπτωση των σπιτιών με ανατολικό προσανατολισμό, λοιπόν, συστήνεται η εγκατάσταση συνδυαστικών εξωτερικών και εσωτερικών συστημάτων σκίασης, σε οριζόντια και κατακόρυφη διάταξη.  
  • Ο δυτικός προσανατολισμός επιτρέπει τον ηλιασμό του κτηρίου μετά από το μεσημέρι, κάτι που οδηγεί στην υπερθέρμανση των εσωτερικών χώρων τις πιο ζεστές καλοκαιρινές ώρες. Στον συγκεκριμένο προσανατολισμό η τοποθέτηση επαρκής τεχνητής ή και φυσικής σκίασης (π.χ. με φύτευση δέντρων) είναι απαραίτητη. 
  • Οι ανάγκες σκίασης των κτηρίων που έχουν βόρειο προσανατολισμό είναι σχετικά μειωμένες, μιας και το ποσοστό της έκθεσής τους στον ήλιο παραμένει σταθερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αποτελεσματική σκίαση, ωστόσο, βοηθά το κτήριο να αυξήσει τη θερμοδυναμική του απόδοση, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του φυσικού φωτός στους επιθυμητούς χώρους.

2. Εξωτερικά συστήματα σκίασης

Eksoterika Sistimata Skiasis

Στην προσπάθεια να προσφέρετε στο σπίτι σας τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη και ασφάλεια, είναι απαραίτητο να εμπιστευτείτε κορυφαία ονόματα και συστήματα στον τομέα της εξωτερικής σκίασης. Η Euroblinds διαθέτει πολυετή εμπειρία στις πιο σύγχρονες εφαρμογές σκίασης, μετρώντας μια εκτενή γκάμα ποιοτικών συστημάτων για κάθε ανάγκη και περίπτωση. Με κορυφαίες καινοτόμες επιλογές, που απαντούν στις ανάγκες ενός σύγχρονου σπιτιού, τα άρτιας λειτουργικότητας και αισθητικής τεντοσυστήματα αλλά και οι πρωτοποριακές βιοκλιματικές πέργολες δένουν άψογα με κάθε χώρο και σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε μονάχα τα οφέλη του ήλιου χειμώνα-καλοκαίρι.

Μελετώντας τις προδιαγραφές του σπιτιού, τις προσωπικές προτιμήσεις αλλά και την ανάγκη για άνετη και ασφαλή χρήση, τα τεντοσυστήματα διαθέτουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, ενώ επενδύονται με υφάσματα ανώτερης ποιότητας. Με την πιστοποίηση του διεθνούς οργανισμού περί ασφάλειας και υγιεινής ΟΕΚΟΤΕΧ, είναι αυτοκαθαριζόµενα και αδιάβροχα, µε μεγάλη αντοχή στην UV ακτινοβολία. Παράλληλα έρχονται με εγγύηση 5-7 χρόνων για ασηψία, με στόχο να εξασφαλίσουν την πραγματική προστασία και μακροζωίας τους.


3. Αυτοματισμός και έξυπνα συστήματα

Οι αυτοματισμοί των εξωτερικών συστημάτων σκίασης συστήνονται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός πραγματικά έξυπνου σπιτιού που κινείται παράλληλα προς τις ανάγκες σας και εξοικονομεί πολύτιμη ενέργεια. Η αυτόματη λειτουργία αποσκοπεί να κάνει αποδοτικότερη, ασφαλέστερη αλλά και ευκολότερη τη διαχείρισή τους ειδικά αν μιλάμε για πολλά συστήματα με ταυτόχρονες αλλά διαφορετικές ανάγκες χειρισμού. Με τη δημιουργία σεναρίων και του απομακρυσμένου ελέγχου μέσω ενός μόνο τηλεχειριστηρίου ή απλά του Smartphone, είναι δυνατός ο έλεγχός τους ακόμα και όταν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι ή σε διακοπές. Η προβολή της λειτουργίας των συστημάτων, που γίνεται σε πραγματικό χρόνο, αλλά και οι έξυπνοι αισθητήρες, δίνουν τόσο τη δυνατότητα αυτοπροστασίας των συστημάτων σε περίπτωση που οι ορισμένες ρυθμίσεις αλλάξουν, όσο και την ευχέρεια να παρέμβετε έγκαιρα αν κάτι πάει στραβά.

Η συνδυαστική μελέτη και αξιοποίηση και των 3 προαναφερθέντων παραγόντων παρουσιάζει τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τον αποδοτικό κλιματισμό του σπιτιού κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του καλοκαιριού.

Φροντίζουμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε τους εξωτερικούς και εσωτερικούς μας χώρους από τον ήλιο επικοινωνώντας με την καταρτισμένη ομάδα των Κέντρων Σκίασης της Euroblinds. H ενεργειακή αναβάθμιση και η βιοκλιματική συμπεριφορά του σπιτιού μας δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μια ανάγκη που χρωστάμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στο περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer