Νέα χρονιά: Τι σηματοδοτεί και ποιες ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να κάνετε τον απολογισμό σας

30 Δεκεμβρίου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner nea xronia ti simatodoanete ton apologismo sas

Το τέλος κάθε χρονιάς σηματοδοτεί την ανάγκη μας να κοιτάξουμε για λίγο πίσω στους μήνες και τις μέρες που πέρασαν, με στόχο να αξιολογήσουμε τους στόχους μας και τις αντιδράσεις μας στα ερεθίσματα που δεχτήκαμε. Είναι αυτή η ανάγκη να βαθμολογήσουμε τον εαυτό μας αλλά και να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας σωστά την επόμενη χρονιά, το πολύτιμο καύσιμο που θα χρειαστούμε για να γεμίσουμε με ενέργεια, ελπίδα και αισιοδοξία τις συναισθηματικές μας αποθήκες.

Κάθε νέα χρονιά υπόσχεται νέα ξεκινήματα. Τι γίνεται, όμως, με τα κατάλοιπα που αφήνουν τα ξεκινήματα που δεν έγιναν ποτέ το 2021; Πώς μπορούμε να αναπληρώσουμε τις χαμένες μας προσπάθειες και τις διαψευσμένες μας προσδοκίες, ώστε να μην ξεκινήσει και το νέο έτος με… βεβαρημένο παρελθόν; Η ανασκόπηση, λοιπόν, έχει αυτόν ακριβώς το χαρακτήρα. Να μας κάνει να εκτιμήσουμε ψύχραιμα τις καταστάσεις, να ελαττώσουμε το αντίκτυπο των λαθών μας και να προσδώσουμε στις συνέπειες των πράξεών μας τις πραγματικές τους διαστάσεις.

Οι παρακάτω ενδεικτικές ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε σωστά τι καταφέρατε τον προηγούμενο χρόνο καθώς και να ξεκαθαρίσετε τις επιδιώξεις σας για τις νέες 365 ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σας.

1. Τι έμαθα;

Σε έναν χρόνο που έζησε και αυτός μοιραία στη σκιά του Covid-19, τι είναι αυτό που με πήγε μπροστά; Ποια νέα δεξιότητα απέκτησα (κοινωνική, επαγγελματική, προσωπική) και πώς με βοήθησε να ξεπεράσω τις προκλήσεις μου;

2. Τι έγινε για το οποίο είμαι ευγνώμων;

ti egine gia to opoio eimai evgnomwn

Σε αυτό μπορεί να δυσκολευτείτε υπό το πρίσμα πως πολλά πράγματα ίσως έμειναν στάσιμα ή δεν εξελίχθηκαν όπως τα θέλατε. Οι αρνητικές σκέψεις έρχονται πάντα πιο εύκολα, αλλά δεν σημαίνει πως είναι η αλήθεια μέσα μας. Κλείνοντας τα μάτια και παίρνοντας μερικές βαθιές διαφραγματικές αναπνοές, θα μπορέσετε να οραματιστείτε και να αναμοχλεύσετε τι είναι αυτό για το οποίο η χρονιά που φεύγει ήταν θετική.

3. Με τι γέλασα;

Σίγουρα υπήρξαν δυσάρεστα, αλλά μήπως τελικά δεν ήταν τόσα όσα νομίζουμε; Υπάρχουν μεγάλες ή μικρές στιγμές που μας χάρισαν ηρεμία, χαρά και ευτυχία. Μπορεί να ήταν μια καλή ταινία, ένα ωραίο πάρτι στο γραφείο, ένα email από έναν παλιό φίλο.

4. Ποιες προκλήσεις έζησα και κατάφερα να ξεπεράσω;

Η πιο δύσκολη στιγμή είναι όταν καλούμαστε να θυμηθούμε τα… ζόρια που περάσαμε. Παρόλο που τα βάζουμε συνήθως σε μεγέθυνση, η σταθμισμένη ανασκόπηση θα τα βάλει στη θέση τους και στη σωστή διάσταση. Και ναι, ακόμα και αν μας επηρέασαν ή άλλαξαν και προσωρινά τη ζωή μας, το γεγονός πως είμαστε ακόμα εδώ σημαίνει πως παλεύουμε να σηκωθούμε και πάλι. Και αυτό είναι από μόνο του πολύ γενναίο.

5. Πώς συνδέθηκα;

Πόσο κοντά ήμουν με τους ανθρώπους μου, πόσο δοτικός ήμουν στις υποχρεώσεις μου, πόσο χρόνο αφιέρωσα στον εαυτό μου και στην αυτοανάπτυξή μου; Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση, εστιάζουμε σε εμάς και λιγότερο στους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή μας. Το μόνο που ελέγχουμε εξάλλου είναι ο εαυτός μας.

6. Πώς εξελίχθηκα;

pws ekselixthika

Μέσα από όλες τις χαρές και τις προκλήσεις που συναντήσαμε πώς ήρθαμε στο σήμερα; Πώς καταφέραμε βήμα-βήμα να χτίσουμε μια καλύτερη αυτοεικόνα και να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της ζωής μας; Αυτή η απάντηση είναι η κρίσιμη βάση πάνω στην οποία θα χτίσουμε τους ρεαλιστικούς μας στόχους για το επόμενο έτος.

Οι παραπάνω ερωτήσεις για να μας βοηθήσουν να κάνουμε εποικοδομητικά την προσωπική μας ενδοσκόπηση πρέπει να αφορούν σε όλους τους τομείς της προσωπικότητας και της δραστηριοποίησής μας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια ισορροπημένη εικόνα των αδυναμιών αλλά και των νέων δεξιοτήτων που αποκτήσαμε.

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι τείνουμε να εστιάζουμε στις ελλείψεις, για αυτό είναι σημαντικό η ανασκόπησή μας να γίνει μια στιγμή που δεν αισθανόμαστε ηττημένοι. Γιατί η αλήθεια είναι πως η θετική ψυχολογία μας κάνει αντικειμενικότερους και πιο δίκαιους με τον εαυτό μας! Χαρτί και μολύβι, λοιπόν, και… επί το έργον!

Καλή, φωτισμένη και δημιουργική χρονιά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer