Πώς το φυσικό φως μας χαρίζει ευεξία αλλά και ψυχική ηρεμία

10 Μαρτίου 2023

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner pws to fisiko fws mas xarizei eveksia alla kai psixiki iremia

Ο ήλιος είναι μια αρχέγονη ζωογόνος δύναμη, άρρηκτα δεμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη. Το φυσικό φως είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού σε όλη την πλάση και για αυτό κατέχει κεντρικό ρόλο στη ζωή μας. Με τη σωστή διαχείριση του, μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη του και να ωφεληθούμε πολύπλευρα. 

Ειδικά με τον ερχομό της άνοιξης, οι μεγαλύτερες και φωτεινότερες μέρες που έρχονται μας τυλίγουν ήδη με ένα πέπλο αισιοδοξίας πως ο χρόνος είναι πια με το μέρος μας. Περισσότερο φως, περισσότερες ευκαιρίες να προλάβουμε όλα όσα θέλουμε και να σχεδιάσουμε όμορφες στιγμές. Με τις σωστές λύσεις σκίασης η απόδοση του φυσικού φωτός μεγιστοποιείται, επιδρώντας θετικά στην προσωπική μας ευεξία αλλά και στην οικονομία του νοικοκυριού μας. 

Πώς ακριβώς όμως επιδρά το φυσικό φως στην ανθρώπινη φυσιολογία, ψυχοσύνθεση, αλλά και οικολογική ταυτότητα; Ας τα πάρουμε ένα προς ένα:

eveksia erevnitikes meletes fisiko iliako fos

Ευεξία: Όλο και περισσότερες ερευνητικές μελέτες βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτοντας πως το ηλιακό φως αναγεννά τα εγκεφαλικά κύτταρα και κρατά σε εγρήγορση τη μνήμη και τον μεταβολισμό. Υπό το φως του ήλιου ο ανθρώπινος νους νιώθει δραστήριος, υγιής και παραγωγικός. Αντίθετα, αντίστοιχες έρευνες καταδεικνύουν τη στενή συσχέτιση της έλλειψης του με την κατατονία, τον αργό καρδιακό ρυθμό, την εξασθένιση της συγκέντρωσης αλλά και την αύξηση της… πείνας. Ανοίγοντας λοιπόν τα παράθυρα μας κάθε πρωί, καλωσορίζουμε τον ήλιο και επιτρέπουμε στο σώμα μας να ξυπνήσει και να νιώσει έτοιμο και δραστήριο για να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις της ημέρας. 

Ηρεμία: Ο συναισθηματικός αντίκτυπος του φυσικού φωτός είναι εξίσου σημαντικός. Δεν είναι τυχαίο που σε κλινικά πειράματα με ποντίκια, αρκετές ομάδες που διαβιούσαν στο σκοτάδι παρουσίασαν υψηλότερες αυτοκτονικές τάσεις. Η γαλήνη του ηλιακού φωτός και η ομαλή διάχυση της φωτεινότητας μεταφέρει άμεσα στον εγκέφαλο μας το μήνυμά πως όλα θα πάνε καλά. Ένας φωτεινός ιδιωτικός χώρος μας επιβεβαιώνει τα συναισθήματα της απαραβίαστης ιδιωτικότητάς μας, ενώ παράλληλα μας μεταφέρει την πίστη πως υπάρχει πάντα η ελπίδα και ο χρόνος να καταφέρουμε τα όνειρα μας και τελικά να νιώσουμε ασφαλείς και συμφιλιωμένοι με τον εαυτό μας. 

oikologiki sinidisi iliako fos

Οικολογική συνείδηση: Εκτός από το να μας επαναφέρει στο κέντρο του εαυτού μας, το ηλιακό φως αποδεικνύεται ο καλύτερος συνεργάτης μας στην προσπάθεια μας να διασώσουμε τους πολύτιμους φυσικούς πόρους που έχουν απομείνει στον πλανήτη μας. Συνιστώντας μια νευραλγική ανανεώσιμη και καθαρή πηγή ενέργειας, ο Ήλιος είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να απολαύσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Πέρα από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσα από τα έξυπνα συστήματα εσωτερικής και εξωτερικής σκίασης αυξάνουμε κατακόρυφα την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και εξοικονομούμε σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Επιπλέον, μέσω του αυτοματισμού στα εν λόγω συστήματα μπορούμε να αυξήσουμε την παθητική θέρμανση των κτιρίων αλλά και να επιμηκύνουμε τον φυσικό φωτισμό τους έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση τρίτων συσκευών και λαμπτήρων που αποτελούν πραγματικές ρουφήχτρες ενέργειας.  

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να επιτρέπουμε ανεμπόδιστα το φυσικό φως να εισέρχεται στο σπίτι, αλλά και αντίστοιχα να διαβαθμίζουμε τη ροή του ανάλογα με τη διάθεσή μας και το τμήμα της ημέρας. Οι σημαντικές πρόνοιες στα συστήματα σκίασης της Euroblinds επιτρέπουν εξάλλου τον απόλυτο έλεγχό του, έτσι ώστε να καρπωνόμαστε όλα τα οφέλη του χωρίς ιδιαίτερο κόπο, ακόμα και απομακρυσμένα. Στην ενημερωμένη ιστοσελίδα μας θα βρείτε σίγουρα το σύστημα σκίασης που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Γιατί τώρα που ο καιρός ανοίγει για τα καλά, ανυπομονούμε, να απολαύσουμε τον ήλιο και να αφήσουμε το ζεστό και χαρούμενο χάδι του να πλημμυρίσει το σπίτι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer