Πώς να μετατρέψετε την ταράτσα του σπιτιού σας σε έναν επίγειο παράδεισο

26 Μαΐου 2023

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner1 euroblindsss

Όσο ο καιρός ανοίγει αλλά οι διακοπές του καλοκαιριού αργούν, η ταράτσα μας μπορεί να μας δώσει… το εισιτήριο για μια μικρή ευχάριστη απόδραση. Με την κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να αποτελέσει καθημερινά το πιο εύκολο και δροσερό σημείο συνάντησης με τους φίλους, αλλά και το ιδανικό μέρος να πετάξουμε από πάνω μας τις φροντίδες της ημέρας και να αποδράσουμε στο ήσυχο περιβάλλον της. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για μεγάλες επιφάνειες εξωτερικού χώρου που διαθέτουν τα κατάλληλα τετραγωνικά ώστε να φιλοξενήσουν μια τέτοια διαμόρφωση. Το ιδανικό roof garden δεν είναι όμως θέμα τετραγωνικών, αλλά θέμα θέλησης και δημιουργικότητας! Κατ’ αναλογία τον ίδιο σκοπό υπηρετεί και το μπαλκόνι μας αλλά λογικό είναι πως στην περίπτωση της ταράτσας υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες να φτιάξουμε ένα φιλόξενο σκηνικό χαλάρωσης ακριβώς όπως το έχουμε φανταστεί. 

Η διαμόρφωση ενός roof garden υπηρετεί διπλή σκοπιμότητα: 

  • Από τη μία, ψυχολογική καθώς μπορούμε να βρεθούμε ανά πάσα στιγμή και με το λιγότερο δυνατό κόπο σε ένα ολότελα διαφορετικό σκηνικό. 
  • Από την άλλη, μια πράσινη ταράτσα λειτουργεί και βιοκλιματικά, μειώνοντας τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται ανάμεσα στα κτήρια των πόλεων (το επονομαζόμενο φαινόμενο των αστικών θερμονησίδων) ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Με απλές και σχετικά οικονομικές κινήσεις μπορούμε να φτιάξουμε και να απολαύσουμε μια ταράτσα όαση δροσιάς και πρότυπο πράσινης βιωσιμότητας. Πώς, όμως;

1. Διαλέγοντας εξοπλισμό και έπιπλα

Η ταράτσα μας το καλοκαίρι θα θυμίζει σίγουρα εξωτικό νησί με τη δημιουργία διαφορετικών επιπέδων μέσα από την εγκατάσταση των κατάλληλων ανισόπεδων ξύλινων patio και decks. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε διαφορετικές γωνίες διαφορετικού ύφους που μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα με την προσθήκη των σωστών επίπλων και αξεσουάρ. Πέρα από τα κλασικά έπιπλα κήπου, τολμήστε να ανεβάσετε τον πήχη της αισθητικής με κούνιες, αιώρες, αδιάβροχες bean bag chairs, αλλά και γιατί όχι, ακόμα και με ένα μικρό μπαρ ή ένα ευέλικτο barbecue spot. 

inner3 euroblindsss

2. Τοποθετώντας τα σωστά φυτά

Κάθε roof-top που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να προσφέρει φυσική προστασία από τον ήλιο, αλλά και τις απαραίτητες αναπνοές που παίρνει το σώμα και το πνεύμα μόλις περιβάλλεται από άφθονα φυτά. Αν υπάρχει χώρος για μεγάλες γλάστρες και ζαρντινιέρες, μην διστάσετε να φυτέψετε λουλούδια και φυτά που μεγαλώνουν αρκετά, έτσι ώστε να έχετε πλούσια σκιά από τις πυκνές φυλλωσιές τους. Δημιουργήστε κατασκευές που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και το σκαρφάλωμα αναρριχητικών φυτών που μπορούν να “χτίσουν” σκιερά τμήματα για να απολαμβάνετε την ταράτσα σας κάθε στιγμή της ημέρας. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και το roof gardening που περιλαμβάνει μέχρι και παρτέρια όπου μπορείτε να φυτέψετε τα δικά σας λαχανικά! 

3. Επιλέγοντας ατμοσφαιρικό φωτισμό

Σίγουρα την ομορφιά της ταράτσας σας δεν θα θέλετε να την απολαμβάνετε μόνο την ημέρα, αλλά και τη νύχτα! Φροντίστε λοιπόν για τον διακριτικό αλλά πάντα επαρκή σύμφωνα με τα δικά σας μέτρα και σταθμά φωτισμό της. Κάποιοι προτιμούν τα ηλιακά φαναράκια για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας και αυτονομία, ενώ μερικοί επιλέγουν ηλεκτρικά κεράκια και λάμπες που χαρίζουν εξαιρετική ατμοσφαιρικότητα. Στην περίπτωση που για τη σκίαση της ταράτσας επιλέξετε μια πέργολα αλουμινίου, στο θέμα του φωτισμού θα έχετε πρόσθετες δυνατότητες καθώς μπορείτε να ενσωματώσετε τον εξοπλισμό στο σύστημα έτσι ώστε και να τον ελέγχετε πανεύκολα μέσω τηλεχειρισμού αλλά και να προστατεύεστε από πιθανά έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

inner2 euroblindsss  

4. Εγκαθιστώντας ένα λειτουργικό σύστημα σκίασης   

Δεν μπορούμε να μιλάμε για επίγειο παράδεισο, αν η ταράτσα μας δεν έχει θωρακιστεί από την ακτινοβολία του ήλιου αλλά και τα καιρικά φαινόμενά εν γένει. Η εγκατάσταση μιας λειτουργικής και καλαίσθητης πέργολας βοηθά την ταράτσα να προστατεύεται από την έκθεση στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο, ενώ παράλληλα επιτρέπει να παραμένουμε εκτός ακόμα και αν πιάσει μια ξαφνική μπόρα. Είτε με ξύλινο είτε με μεταλλικό πλαίσιο όλα τα συστήματα πέργολας της Euroblinds συντίθενται από κορυφαία υλικά και υψηλής ποιότητας τεντόπανα, έτσι ώστε να διασφαλίζουν αντοχή και αντίσταση στον χρόνο. Η κατάλληλη επεξεργασία αυτών των υλικών αλλά και η τεχνολογικά προηγμένη τεχνογνωσία αλλά και καινοτομία, που αποτελούν ίδια χαρακτηριστικά κάθε συστήματος που φέρει την υπογραφή της Εuroblinds, προσδίδουν μακροβιότητα σε κάθε αντίστοιχο σύστημα στην ταράτσα μας. Και το σημαντικότερο οι βιοκλιματικές πέργολες αλουμινίου είναι ηλεκτροκίνητες, υπηρετώντας προκαθορισμένα αυτοματοποιημένα σενάρια. Μπορούν για παράδειγμα να ανοιγοκλείνουν αυτόματα συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ακολουθώντας απόλυτα τον τρόπο ζωής μας. Εκτός αυτού, οι βιοκλιματικές πέργολες αλουμινίου της Εuroblinds διαθέτουν κρυφές υδρορροές ώστε να εξασφαλίζουν ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα απαιτούν ελάχιστα έξοδα συντήρησης.

Στα Κέντρα Σκίασης της Euroblinds θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που αναζητάτε για το πώς μπορεί και η δική σας ταράτσα να αποκτήσει νέα ταυτότητα. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι σκίασης θα σας λύσουν κάθε απορία και θα συζητήσουν όλες τις προοπτικές που έχει ο χώρος σας για να αναδειχθεί. Ήρθε λοιπόν ο καιρός να μετατρέψετε και τη δική σας ταράτσα σε έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο. Απολαμβάνοντας τη δροσιά, τη σκιά και την ιδιωτικότητά της δεν χρειάζεται να μετράτε αντίστροφα τις μέρες για τις διακοπές. Καθημερινά και με μηδενικά έξοδα το… ιδανικό νησί χαλάρωσης και ηρεμίας σάς περιμένει μόλις λίγους ορόφους πιο πάνω από το ταβάνι του σπιτιού σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer