Οργάνωση μελέτης: Τα βασικά μυστικά που θα βοηθήσουν τα παιδιά να διαβάζουν σωστά

16 Σεπτεμβρίου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner organosi meletis ta vasika mistika pou tha voithisoun ta paida diavazoun sosta

Το κουδούνι του σχολείου ξαναχτυπά και τα παιδιά παίρνουν πάλι θέσεις στα θρανία. Με την επιστροφή στη σχολική καθημερινότητα έρχεται, όμως, και η ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός χώρου μελέτης που ευνοεί την αυτονομία στη μάθηση και την ανάπτυξη όλων των νέων γνωστικών οριζόντων που ανοίγονται μπροστά τους. Ως γονείς μπορούμε να ενθαρρύνουμε αυτή τη διαδικασία ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα διαβάσματος και υποστηρίζοντας ένα περιβάλλον μάθησης που δεν τα κουράζει και αφυπνίζει τη δημιουργικότητα και τη συγκέντρωση τους. 

Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά, εκτός από τη συναισθηματική μας στήριξη, βασικό ρόλο αναλαμβάνει η σωστή διαρρύθμιση, διαμόρφωση και εξοπλισμός του βασικού δωματίου μελέτης για το παιδί

Οι παρακάτω συμβουλές μας δείχνουν πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη λειτουργικότητα αυτού του χώρου, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο και τις σχολικές επιδόσεις του παιδιού. 

enas kala kai sosta organomenos xoros meletis

- Ένας καλά και σωστά οργανωμένος χώρος μελέτης στοιχειοθετείται όχι τόσο από το μέγεθος των τετραγωνικών του μέτρων όσο από την έξυπνη διαρρύθμιση και την πρακτικότητα του που βοηθά το παιδί να βρίσκει εύκολα αυτό που ζητά χωρίς να χάνει χρόνο ή να αποσπάται η προσοχή του. Για αυτή ακριβώς τη συγκέντρωση είναι σημαντικό να βρίσκεται σε ένα καλά φωτιζόμενο χώρο που μπορεί να υποστηρίξει το διάβασμα τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και του βραδιού. Παράλληλα ο σωστός φωτισμός αποδεικνύεται καταλυτικός στο να μπορέσει το παιδί να αφομοιώσει καλύτερα τη σχολική ύλη, αλλά και να διατηρήσει την υγεία των ματιών του. 

- Στο παραπάνω κριτήριο ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην επιλογή των πηγών φωτισμού καθώς και τους τρόπους που αυτές διαχέονται στο δωμάτιο. Το φυσικό φως είναι πάντα προτιμότερο όταν πρόκειται για τη μελέτη, μιας και βοηθά ουσιαστικά την ευκολότερη αφομοίωση, δεν κουράζει τα μάτια και φυσικά ανεβάζει την ψυχολογία και τη διάθεση. Για αυτούς τους λόγους επιλέγουμε τα κατάλληλα συστήματα εσωτερικής και εξωτερικής σκίασης που επιτυγχάνουν την ομοιόμορφη διάχυση του ήλιου μέσα στο δωμάτιο μελέτης όλες τις ώρες της μέρας, φροντίζοντας παράλληλα να προσαρμόζονται τόσο στη νεανική αισθητική όσο και στις ανάγκες του παιδιού για ξεκούραση. Η ευελιξία των εν λόγω συστημάτων συνιστά λοιπόν το νούμερο ένα ζητούμενο.

tirisi mias sigketromenis routinas diavasmatos

- Στη σωστή οργάνωση του διαβάσματος και στην υψηλή απόδοση, η καθιέρωση και τήρηση μιας συγκεκριμένης ρουτίνας διαβάσματος είναι απόλυτα σημαντική. Τα περισσότερα παιδιά, λόγω και των αυξημένων εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους, δεν επιτυγχάνουν σωστή κατανομή του χρόνου τους, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω στο διάβασμα και τελικά να αγχώνονται. Ακολουθώντας ένα δομημένο πρόγραμμα που επιτρέπει συγκεκριμένους χρόνους για διάβασμα, ξεκούραση και δραστηριότητες απελευθερώνουμε τις δυνατότητες του παιδιού και το εξοικειωθούμε με τις υποχρεώσεις του. Γνωρίζοντας ακριβώς τι να περιμένει κάθε μέρα, οργανώνεται και αναπτύσσει ένα υψηλότερο αίσθημα υπευθυνότητας. 

- Στην προσπάθεια του παιδιού να μάθει να διαβάζει σωστά, η ανατροφοδότηση και ενθάρρυνση από τους γονείς είναι καθοριστική, καθώς εκείνοι έχουν αρκετά μεγάλο μέρος της ημέρας την εποπτεία του. Γνωρίζοντας όσο κανένας άλλος τις ελλείψεις και τις μαθησιακές αδυναμίες του παιδιού οι γονείς γίνονται οι πρώτοι που μπορούν να το υποστηρίξουν ουσιαστικά σε αυτό το απαιτητικό ταξίδι στη γνώση. Ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν διαθέτουν τις γνώσεις για τον έλεγχο της σχολικής του επίδοσης, είναι εξορισμού αυτοί από τους οποίους το παιδί περιμένει υποστήριξη και αποδοχή. Για αυτόν το λόγο, μένουμε πάντα κοντά στο παιδί, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του, προσφέρουμε θετική ανατροφοδότηση και, εφόσον είναι αναγκαίο, απευθυνόμαστε στους σωστούς επαγγελματίες ειδικής αγωγής για να προσπελάσουμε τυχόν ζητήματα μαθησιακών ελλείψεων. 

thetiko kai entharintiko klima kathimerini meleti

Με τη δημιουργία του πιο θετικού και ενθαρρυντικού κλίματος, η καθημερινή μελέτη αποδεικνύεται μια γόνιμη και παραγωγική διαδικασία που δεν κουράζει το παιδί και του ανοίγει το έδαφος για να κατακτήσει τη γνώση με τις σωστές προϋποθέσεις που αρμόζουν στις συνήθειες, την προσωπικότητα και την ηλικία του. 

 Για αυτόν το λόγο στην Euroblinds προτείνουμε στοχευμένες λύσεις εκφραστικής σκίασης (μέσα από την τεράστια γκάμα συστημάτων, χρωμάτων και σχεδίων) που καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες του χώρου αλλά και τις ανάγκες των παιδιών. Οι έμπειροι σύμβουλοι σκίασης της εταιρείας μας θα χαρούν να μοιραστούν μαζί σας τις ιδέες τους για να αναδείξετε το χώρο μελέτης των παιδιών σε χώρο σοφίας αλλά και χαράς!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer