Ο υδράργυρος ανεβαίνει, το κόστος κλιματισμού κατεβαίνει. Μάθε πώς, με δυναμική σκίαση

29 Ιουλίου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner o idrargiros anevenei to kostos klimatistikou katevenei mathme dinamiki skiasi

Με τον κτηριακό τομέα να ευθύνεται κατά 45% για το συνολικό ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας σε εγχώριο επίπεδο, γίνεται πλέον αντιληπτή η μεγάλη σημασία της σωστής σκίασης στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με σχετικές μελέτες μέσα από την ορθολογική χρήση των εν λόγω συστημάτων εξωτερικής/εσωτερικής σκίασης και τη συνδυαστική χρήση παρόμοιων πρακτικών μπορεί να εξοικονομηθεί άμεσα ένα διόλου ευκαταφρόνητο 20% σε ενέργεια!

Το εν λόγω πρόβλημα ανακύπτει εντονότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί στην αντίστοιχη θεαματική αύξηση της χρήσης των συστημάτων ψύξης και κλιματισμού. Πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ενεργοβόρες επιπτώσεις αυτής της πραγματικότητας, το κόστος αυξάνεται και στις… τσέπες των καταναλωτών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν συχνά υπέρογκους λογαριασμούς για την ενέργεια που καταναλώνουν τα εν λόγω συστήματα κατά τη λειτουργία τους.

Κι αν μέχρι σήμερα, αυτό αποτελούσε μια θλιβερή αλλά αναπόφευκτη παραδοχή, τα νέα ελπιδοφόρα νέα που κομίζουν τα συστήματα σκίασης στον φυσικό παθητικό δροσισμό των κτηρίων, έρχονται να ανατρέψουν ευχάριστα τα παραπάνω δεδομένα.  

i megaliteri energeiaki apodosi

Η μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση των συστημάτων σκίασης ξεκινά από την αρχικό βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτηρίου. Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική στοχεύει στην πρόβλεψη στοιχείων που βελτιώνουν εγγενώς την ενεργειακή συμπεριφορά του κτηρίου ως προς τον παθητικό φωτισμό, την παθητική θέρμανση και τον παθητικό δροσισμό των εσωτερικών και εξωτερικών του χώρων.

Αξιοποιώντας τον προσανατολισμό, τη γεωγραφική θέση, την ηλιακή ενέργεια και τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του κτηρίου, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική οδηγεί στη δημιουργία κτισμάτων με έξυπνα και ευρέως εφαρμόσιμα συστήματα που σταδιακά βοηθούν στην ενεργειακή αυτοτέλεια και βιωσιμότητα.

Ο ρόλος της σκίασης στην ύπαρξη αυτών των συστημάτων είναι κεφαλαιώδης. Σταθερά ή κινητά, εσωτερικά ή μόνιμα, εξωτερικά ή εσωτερικά, τα συστήματα σκίασης οποιουδήποτε τύπου προσφέρουν σημαντικά στην αύξηση της παθητικής αναπροσαρμογής του κτηρίου προς τις καιρικές συνθήκες, ενώ έρευνες καταδεικνύουν πως ανάλογα με την κλίση των πτερυγίων σε αυτά τα συστήματα μπορεί να εξοικονομηθεί σημαντικό όφελος τόσο στην ψύξη όσο και στη θέρμανση.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμα στοιχεία για την επιλογή του κατάλληλου τύπου σκίασης, που λαμβάνεται υπόψη κατά τη φάση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, αποτελούν το σχήμα του κτηρίου, ο προσανατολισμός, ο προορισμός του, τα ανοίγματα και φυσικά η προσωπική αισθητική των ιδιοκτητών.

prin apo tin egkatastasi

Πριν από την εγκατάσταση, λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται επισταμένη μελέτη που να αποφαίνεται σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτηρίου που καθορίζουν τις ανάγκες του σε ηλιοπροστασία. Χάρη σε αυτόν τον σχεδιασμό είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε ουσιαστικά ερωτήματα που επηρεάζουν την αποδοτικότητα της σκίασης, όπως την περίοδο με τις περισσότερες ανάγκες, τον προσδιορισμό των θέσεων του ήλιου σε διαφορετικές φάσεις της ημέρας αλλά και σε διαφορετικές εποχές, την ύπαρξη άλλων τυχαίων πηγών ηλιοπροστασίας που συνυπάρχουν στα γειτονικά ακίνητα (π.χ. δέντρα, ύψος κτηρίων κ.λπ.).

Η δυναμική σκίαση μπορεί να αποτελέσει την αποτελεσματική απάντηση στο αίτημα για κατανάλωση της ενεργειακής κατανάλωσης αλλά και των εξόδων ενός νοικοκυριού. Προνοώντας και παρεμβαίνοντας αρχιτεκτονικά στα σχέδια των μελλοντικών κτισμάτων, διαμορφώνουμε μια ολόκληρη νέα γενιά βιοκλιματικών κτηρίων που χρησιμοποιούν τη σκίαση ως ασπίδα προστασίας απέναντι στον ήλιο και τις ενεργειακές απώλειες.

Στο πλησιέστερο Κέντρο Σκίασης Euroblinds το έμπειρο προσωπικό μας σας περιμένει για να σχεδιάσετε μαζί όλες τις προτάσεις δυναμικής σκίασης που θα βάλουν και το δικό σας σπίτι στην πρώτη γραμμή της πολύ σημαντικής προσπάθειας για ένα ασφαλέστερο και βιωσιμότερο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer