Νέα σχέδια χορηγιών: Ενισχύστε τη σκίαση του κτηρίου σας, μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα

05 Μαρτίου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner nea sxedia xorigiwn enisxiste ti skiasi tou ktiriou sas mesa apena programmata

Αν η πράσινη αναβάθμιση του σπιτιού σας είναι κάτι που σας απασχολεί σοβαρά, η πρόσφατη ανακοίνωση από την Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) σας δίνει έναν ακόμα πολύ καλό λόγο για να την αποφασίσετε άμεσα!

Η χορήγηση σχεδίων περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων και Εξοικονόμηση Ενέργειας αφορά σε όλα τα σπίτια συγκεκριμένης παλαιότητας, με στόχο την άμεση μείωση του οικολογικού τους ενεργοβόρου αποτυπώματος.

Στις προβλέψεις για την ενεργειακή προσαρμογή των υφιστάμενων κατοικιών συγκαταλέγονται όσες επιλέξιμες δαπάνες αφορούν στη θερμομόνωση των ορόφων. Τι συνεπάγεται, όμως, αυτή η αλλαγή για την τσέπη σας αλλά και για το περιβάλλον; Και τελικά, γιατί είναι τόσο σημαντικό να υποβάλλεται την αίτησή σας εφόσον διαθέτετε κτίσμα ανεγερμένο πριν το 2007;

Η κατανάλωση ενέργειας για τον κλιματισμό ειδικότερα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε στην EU από τον ES-SO, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ηλιοπροστασίας και το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, υπολογίζεται πως μπορεί να μειωθεί έως και 25% από την ορθή πρακτική και χρήση των κατάλληλων συστημάτων εξωτερικής σκίασης που δρουν μονωτικά και προστατεύουν το σπίτι, αποτρέποντας τις διαφυγές θερμότητας από το εσωτερικό αλλά και την αθρόα διέλευση του φυσικού φωτός μέσα στο σπίτι αυξάνοντας τη μέση θερμοκρασία και την αντίστοιχη ζήτηση για άμεση ψύχρανση των χώρων. 

Σύμφωνα με τον ίδιο Οργανισμό, η εγκατάσταση συστημάτων εξωτερικής σκίασης πρωτοστατεί στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος ενός κτηρίου συνδυαστικά με άλλους παράγοντες, όπως την αντικατάσταση κουφωμάτων, την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ και ηλιακών θερμοσυσσωρευτών αλλά και την αντικατάσταση των παλαιού τύπου θερμαντικών μέσων και δη των καυστήρων πετρελαίου με εναλλακτικές πηγές θέρμανσης όπως πέλλετ κ.λπ. 

oikiaka rola eksoterikou tipou

Τα οικιακά ρολά εξωτερικού τύπου συνιστούν στην κατηγορία αυτή την ιδανική επιλογή που συνδυάζει τέλεια σκίαση και θερμομόνωση. Συγκεκριμένα σε σχέση με άλλες παρόμοιου τύπου λύσεις παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που ενισχύουν την παθητική θέρμανση ενός κτηρίου συμβάλλοντας έτσι στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και την ουσιαστική οικονομία χρημάτων. 

Ειδικότερα όλο και περισσότεροι κατευθύνονται στην εγκατάσταση εξωτερικών οικιακών ρολών μιας και η θερμοδυναμική τους αποδοτικότητα έχει αποδείξει πως:

  • δρουν επικουρικά προς την εξωτερική θερμομόνωση του κελύφους του κτηρίου, γι’ αυτό και η μελέτη εγκατάστασής τους προκρίνεται ήδη από την αρχική φάση του σχεδιασμού του.
  • με κύριο υλικό κατασκευής τους την υψηλής πυκνότητας πολυουρεθάνη εξασφαλίζουν εγγυημένο θερμομονωτικό αποτέλεσμα.
  • κρατούν δροσερό το εσωτερικό του σπιτιού, περιορίζοντας την έκθεση στο ηλιακό φως και μειώνοντας τις ανάγκες για χρήση ενεργητικών συστημάτων κλιματισμού που στοιχίζουν σε ηλεκτρική ενέργεια και... χρήμα. Παράλληλα, βελτιώνουν την απόδοση των εν λόγω συσκευών κλιματισμού, διατηρώντας τη φυσική μέση εσωτερική θερμοκρασία σε σταθερά επίπεδα.

ta nea sxedia xorigiwn tis epitropis diaxeirisis tou tameiou ananeon pigwn energeias 

Τα νέα σχέδια χορηγιών της Επιτροπής Διαχείρισης του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) προσκαλούν τη συλλογική συνείδηση και τις κρατικές πρακτικές να αφυπνιστούν ενεργά προκειμένου να περάσει πλέον η ενεργειακή εξοικονόμηση από τη θεωρία στην πράξη.

Το τρίπτυχο «Εκμεταλλευτείτε - Αναβαθμίστε - Εξοικονομήστε» αποτελεί άλλωστε αδιαίρετο στοιχείο της φιλοσοφίας της Euroblinds, που ως εταιρεία διακρίνεται για την αδιαπραγμάτευτη οικολογική συνείδησή της. Αξιοποιώντας, λοιπόν, τους διαθέσιμους πόρους των χορηγιών αυτών κάνουμε μαζί πραγματικότητα την τοποθέτηση βιοκλιματικών πρωτοποριακών λύσεων στην εξωτερική σκίαση και υπερθεματίζουμε στην εγκατάσταση των οικιακών εξωτερικών ρόλων ως τα κατεξοχήν πρόσφορα μέσα που μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ενεργειακή ταυτότητα του κτηρίου σας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer