Έξυπνοι τρόποι για να μειώσετε την απώλεια της ζέστης στο σπίτι

17 Νοεμβρίου 2022

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner eksipnoi tropoi gia na meiosete tin apoleia tis zestis sto spiti

Ο χειμώνας έρχεται… και για άλλη μία φορά αναζητούμε έξυπνους και οικονομικούς τρόπους για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μειώσουμε τις απώλειες της θερμότητας μέσα στο σπίτι. Μπορεί με τα παρόντα ενεργειακά δεδομένα το εγχείρημα να φαντάζει δύσκολο, ωστόσο υπάρχουν αποτελεσματικές πρακτικές που στηρίζονται στη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο τις διαρροές από μέσα προς τα έξω, αλλά και μονώνοντας τα σημεία που κάνουν ευάλωτο το σπίτι από έξω προς τα μέσα

Πώς μπορούμε λοιπόν να επιτύχουμε σχετικά ανέξοδα χαμηλούς λογαριασμούς στην κατανάλωση ενέργειας, χωρίς όμως να θυσιάσουμε κάτι από την άνεση και τη θαλπωρή των σπιτιών που όλοι θέλουμε να απολαμβάνουμε τον χειμώνα;

  • Μόνωση παραθύρων με κουρτίνες και blinds

monosi prathirwn me kourtines kai blinds

Είναι γνωστό πως οι μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας παρατηρούνται στα ανοίγματα του σπιτιού, όπως πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και σκάλες. Για να κάνουμε αποδοτικότερη τη λειτουργία των θερμαντικών μέσων και να αυξήσουμε τη συνολική παθητική θέρμανση του κτηρίου, πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει την επαρκή μόνωση αυτών των ανοιγμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται φυσικά με την εγκατάσταση των σωστών συστημάτων εξωτερικής και εσωτερικής σκίασης, που ανάλογα με την ώρα της ημέρας αλλά και τις ανάγκες μας, μπορούν να προστατεύσουν το σπίτι από την παγωνιά και να διατηρήσουν την εσωτερική θερμοκρασία σε ανεκτά επίπεδα ακόμα και χωρίς τη χρήση καλοριφέρ. Τόσο οι κουρτίνες όσο και τα blinds με τα χοντρά τους υφάσματα και τους αυτοματισμούς τους, μπορούν να μεγιστοποιήσουν το όφελος της ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στο σπίτι, επιτρέποντάς της να διαχέεται στους χώρους την κατάλληλη στιγμή. 

  • Εξοπλισμός σπιτιού με χαλιά

eksoplismos spitiou me xalia

Όμοια με τα ανοίγματα, το δάπεδο και οι τοίχοι μπορούν να είναι και αυτοί με τη σειρά τους παράγοντες χαμηλής απόδοσης των θερμαντικών μέσων, ειδικά αν μένουμε σε μονοκατοικία ή έχουμε υπόγειο. Η λύση είναι να επενδύσουμε στην αγορά ποιοτικών χαλιών που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του πατώματος, ενώ για τους τοίχους, κυρίως αυτούς που εφάπτονται με τα κρεβάτια, μια έξυπνη λύση είναι να τους επενδύσουμε μέχρι ένα ύψος με ένα μαλακό και ζεστό ύφασμα όπως μία κουβέρτα ή μια υφασμάτινη ταπετσαρία. 

  • Κρατήστε τα έπιπλα μακριά από τα παράθυρα

kratiste ta epipla makria apo ta parathira

Το χειμώνα το κρύο μπαίνει στο σπίτι από τα παράθυρα, με αποτέλεσμα εκείνα τα σημεία να είναι πιο δύσκολο να ζεσταθούν, ακόμα και αν καίμε το καλοριφέρ όλη την ημέρα. Κρατάμε λοιπόν καναπέδες, κρεβάτια και υπόλοιπα έπιπλα στα οποία περνάμε χρόνο μακριά από αυτά τα ανοίγματα, επιδιώκοντας να τα φέρνουμε πιο κοντά στο κέντρο του δωματίου όπου μαζεύεται και η περισσότερη ζέστη. 

  • Αφήστε τον ήλιο να μπει στο σπίτι τη σωστή στιγμή

afiste ton ili na mpei sto spiti ti sosti stigmi

Ανάλογα με τον προσανατολισμό του σπιτιού σας πρέπει να γνωρίζετε τη σωστή στιγμή που πρέπει να ανοίξετε τα παράθυρα ή τις κουρτίνες ώστε να υποδεχθείτε το μεγαλύτερο θερμικό φορτίο τις πολύτιμες ηλιόλουστες χειμωνιάτικες ημέρες. Επιλέγοντας την εγκατάσταση του σωστού τύπου blind, μπορείτε να έχετε στον απόλυτο έλεγχο σας αυτή τη στιγμή, κερδίζοντας ενέργεια, φυσική θερμότητα, εξαερισμό αλλά και θέα. Οι καλύτερες ώρες για να το κάνετε αυτό είναι πάντα οι μεσημεριανές, όταν ο ήλιος έχει φτάσει στο μέγιστο φορτίο της ημερήσιας ακτινοβολίας του. 

  • Αυτοματοποιήστε τα συστήματα σκίασης

automatopoieiste ta sistmata skiasis

Η αυτοματοποίηση των συστημάτων σκίασης σας γλιτώνει πραγματικά πολλά χρήματα, γιατί το σπίτι γνωρίζει βάσει αυτόματων και εξατομικευμένων σεναρίων ποτέ να… αυτοπροστατευτεί. Μέσω του θερμικού σένσορα που τοποθετείται, τα blinds τις ημέρες με ήλιο ανοίγουν και τα διαστήματα με κακό καιρό/συννεφιά κλείνουν.

Mε έξυπνο και οικονομικό τρόπο, εξασφαλίζουμε, λοιπόν, και αυτόν τον χειμώνα χαμηλές καταναλώσεις, εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα. Στην Euroblinds θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες για να μεταμορφώσετε και εσείς το σπίτι σας σε ένα… έξυπνο σπίτι που ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα αποπνέει ζεστασιά από άκρη σε άκρη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer