Εξοικονόμηση κατ’ οίκον, με συστήματα εξωτερικής σκίασης Euroblinds

14 Ιανουαρίου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner eksikonomisi katoikon me sistimata eksoterikis skiasis euroblinds

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούμε για την ανάγκη ενεργειακής εξοικονόμησης μέσα από τη δομική αναβάθμιση των κτισμάτων. Γνωρίζατε, ωστόσο, πως με την κατάλληλη επιλογή εξωτερικής σκίασης, θα έχετε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση; 

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Τα κτήρια αποτελούν τον αδηφάγο αντίπαλο της βιοκλιματικής εξισορρόπησης, μιας και συνεχίζουν να δαπανούν για τις ανάγκες τους ένα μεγάλο ποσοστό ενεργειακών αποθεμάτων, τα οποία ο πλανήτης μας δεν είναι πλέον σε θέση να αναπληρώσει. Με αυτό στο μυαλό, οι ανάγκες για θέρμανση, ψύξη, εξαερισμό αλλά και η ασφάλεια των κτισμάτων έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια, απαιτώντας ενεργειακές θυσίες που δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να πραγματοποιήσουμε. Καθώς τα ορυκτά αποθέματα μειώνονται και ο πλανήτης εκπέμπει ενεργειακό SOS, οι διακηρύξεις των τελευταίων ετών περί έμπρακτης ενεργειακής εξοικονόμησης και μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των κατοικιών έρχονται ξανά στο προσκήνιο με τον πλέον εσπευσμένο τρόπο.  

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ περίπου το 1/3 της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να εξαρτάται από τα εργοστάσια που καίνε άνθρακα ή λιγνίτη. Παράλληλα η δόμηση εξακολουθεί να πονοκεφαλιάζει τους περιβαλλοντολόγους ως εξαιρετικά ενεργοβόρα, μιας και καταναλώνει για τις ανάγκες της περίπου τα 2/5 της συνολικής πρωτογενούς ενέργειας. Χαρακτηριστικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 36% της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στα κτήρια.  

ofeilete sta ktiria

Οι συνδυασμένες αρχιτεκτονικές αναβαθμίσεις υπολογίζεται πως θα νοικοκυρέψουν αυτά τα απογοητευτικά ποσοστά σε μια τάξη μεγέθους 40% ακόμα και 50%, εφόσον εφαρμοστούν όχι μόνο στις νέες αλλά και στις παλιές κατασκευές, μέσα από τα σχετικά επιδοτούμενα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Και κομβικής σημασίας προς αυτόν τον σκοπό είναι η εξωτερική μόνωση του κελύφους του κτηρίου από τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες μέσα από την εφαρμογή συστημάτων δυναμικής σκίασης

Το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό παρουσιάζει το συγκριτικό πλεονέκτημα πως μπορεί να σηκώσει στους ώμους του μεγάλο μέρος από τη βαριά ευθύνη της συνολικής ενεργειακής αποφόρτισης, μιας και δύναται να εφαρμοστεί και να προβλεφθεί σε δύο χρόνους. Τόσο κατά τον αρχικό σχεδιασμό του κτηρίου, όσο και κατά τη μετέπειτα ανακαίνισή του, έτσι ώστε να προάγει την εξοικονόμηση ενέργειας σε παλιές και νέες κατασκευές. Αυτός είναι ο λόγος που η εξωτερική σκίαση αναγνωρίζεται πλέον ως ρυθμιστής στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης εντός του οικιστικού και δομημένου περιβάλλοντος. 

Η εξωτερική σκίαση αποτελεί μια φυσική μέθοδο παθητικού δροσισμού, ενώ σε άμεση συσχέτιση με τις ιδιότητες ηλιοπροστασίας που προσφέρει, μπορεί να συμβάλλει στη μέχρι και 20% ενεργειακή εξοικονόμηση ενός κτίσματος με μέση τιμή στην ενεργειακή κατανάλωση. 

Στη Euroblinds η βιοκλιματική συμπεριφορά του κτηρίου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στοχεύσεις, γι' αυτόν το λόγο υπερθεματίζουμε υπέρ λύσεων εξωτερικής σκίασης που μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα σε κάθε σπίτι. Μερικές μονάχα από τις προτάσεις εξωτερικής σκίασης που μπορούμε εύκολα να υιοθετήσουμε είναι τα οικιακά ρολά, τα εξωτερικά Venetian blinds, τα sunbreakers, τα παραδοσιακά τεντοσυστήματα, οι βιοκλιματικές πέργολες, αλλά και τα πολυκαρπονικά.

vioklimatikes pergoles alla kai ta polikarponika

Παράλληλα με την αρτιότητα της κατασκευής, παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα αυτοματισμού των εν λόγω συστημάτων, χαρακτηριστικό που συστηματοποιεί τις ενέργειες που θα οδηγήσουν μεθοδικά και συντονισμένα σε ένα εγγυημένα φιλικότερο προς το περιβάλλον ενεργειακό προφίλ. Τα οικιακά ρολά αλλά και τα sunbreakers συγκεντρώνουν πολλές βιοκλιματικές ιδιότητες, καθώς αποτελούν λύσεις υψηλής απόδοσης, τις οποίες μπορεί ο αρχιτέκτονας να συμπεριλάβει ακόμα και από το πρώιμο στάδιο της εκπόνησης της τεχνικής μελέτης ανέγερσης της οικοδομής.  

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος εξωτερικής σκίασης εκπληρώνει με τον τρόπο της το ηθικό χρέος που έχουμε απέναντι σε έναν πλανήτη που πληγώνεται καθημερινά από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση και την υπεράντληση των φυσικών του πόρων. Καμιά αλλαγή που κινείται προς την ενεργειακή εξοικονόμηση δεν είναι αμελητέα, γι' αυτό και στα εξειδικευμένα Κέντρα Σκίασης της Euroblinds σας περιμένουμε για να συζητήσουμε μαζί τη λύση που μπορεί να ωφελήσει τόσο εσάς όσο και το περιβάλλον που είναι το σπίτι όλων μας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer