Τα 3 βήματα που δημιουργούν τις συνθήκες για σκίαση και εξοικονόμηση ενέργειας

24 Ιουνίου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

 

inner ta 3 vimata pou dimiourgoun tis sinthikes gia skiasi kai eksikonomisi energeias

Σε εποχές όπου η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν κρίσιμα ζητούμενα, ο τομέας της σκίασης και της ηλιοπροστασίας προσλαμβάνει νέες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαστάσεις. Σήμερα η επιλογή της κατάλληλης λύσης σκίασης για κάθε χώρο, ιδιωτικό ή επαγγελματικό, οφείλει να προλογίζει μια έξυπνη ενεργειακά επένδυση που συντελεί όχι μόνο στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Γι' αυτόν το λόγο είναι βασικό να είμαστε εξοικειωμένοι με τις διαθέσιμες λύσεις σκίασης της αγοράς, τους τρόπους συνδυασμούς τους αλλά και το θετικό τους πρόσημο ως προς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Πριν συγκρίνουμε, ωστόσο, τις διαθέσιμες επιλογές και προχωρήσουμε στην αγορά ενός συστήματος σκίασης, είναι σημαντικό να έχουμε διαχωρίσει και αντιληφθεί κάποιες από τις παρακάτω θεμελιώδεις έννοιες:

  • Τι είναι εξωτερική και τι εσωτερική σκίαση

Στην προσπάθεια να δεσμεύσουμε μονάχα το επιθυμητό ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας για να το διοχετεύσουμε στο εσωτερικό του κτηρίου, χρησιμοποιούμε τους παθητικούς τρόπους εξωτερικής και εσωτερικής σκίασης. Παρόλο που η εσωτερική σκίαση δίνει την εντύπωση μιας μικρότερης επέμβασης στο περίγραμμα του κτηρίου, δεν κρίνεται μακροπρόθεσμα αποδοτική, μιας και τα συστήματα που τοποθετούνται πάνω στους υαλοπίνακες των κουφωμάτων αντανακλούν μεν την ακτινοβολία, αλλά με τη σειρά τους απορροφούν θερμότητα που διοχετεύουν τελικά στο εσωτερικό του κτηρίου.

Αντίθετα, τα εξωτερικά συστήματα σκίασης αποπέμπουν τον ήλιο επιστρέφοντας την ακτινοβολία στο εξωτερικό περιβάλλον, πριν αυτή έρθει σε επαφή με τα τοιχία ή τα τζάμια του σπιτιού. Εξωτερική σκίαση επιτυγχάνουμε με αρκετές παραλλαγές συστημάτων, αλλά και με φυσικό τρόπο, όπως με φυτά ή γειτονικά κτήρια. Επομένως ο συνδυασμός των δυο αποτελεί την ιδανική λύση για ένα έξυπνο και πράσινο σπίτι.

  • Κανόνες για στοιχεία ηλιοπροστασίας

Ανάλογα με τη θέση του κτηρίου ή το διάστημα της μέρας προκρίνονται και αντίστοιχοι τρόποι εξωτερικής σκίασης. Τα οριζόντια προστεγάσματα είναι ιδανικά για νότιους προσανατολισμούς και κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, ενώ τα κατακόρυφα πτερύγια ενδείκνυνται για ανατολικοδυτικούς προσανατολισμούς και πρωινές ή απογευματινές ώρες. Στη μελέτη και εγκατάσταση οποιουδήποτε συστήματος είναι απαραίτητη η ελεύθερη διακίνηση του θερμού αέρα, ειδάλλως προκαλείται υπερθέρμανση του συστήματος και αντανάκλαση αυτού του επιπλέον θερμικού φορτίου προς το σπίτι.

  • Συμβολή της σκίασης στην εξοικονόμηση ενέργειας

simvoli tis skiasis stin eksikonomisi energeias

Η συμβολή της σκίασης στην εξοικονόμηση ενέργειας συνδέεται αρκετά με τη φύση των ειδικών χαρακτηριστικών του επιλεγμένου συστήματος. Συγκεκριμένα, ενδεικτική μελέτη κατέδειξε πως τα ποσοστά εξοικονόμησης ποικίλλουν ανάλογα και με τη φύση των πτερυγίων σκίασης (σταθερά, κινητά ή πολλαπλών θέσεων), χαρακτηριστικό που επηρεάζει και την αύξηση των θερμικών και ψυκτικών φορτίων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες εγκατάστασης ενός συστήματος που συνδυάζει επιτυχημένα σκίαση και εξοικονόμηση ενέργειας, πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τη maximum απόδοση αυτών των συστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμβουλεύουμε κάθε νέο μας πελάτη είναι να ακολουθήσει τον κανόνα των 3 βημάτων, όπως περιγράφονται παρακάτω, προκειμένου να βγει απόλυτα κερδισμένος και ικανοποιημένος από την τελική του επιλογή.


1. Έγκυρη ενημέρωση για τα διάφορα συστήματα σκίασης

Πριν προχωρήσουμε, λοιπόν, στην πρόκριση ενός συγκεκριμένου συστήματος σκίασης, καλό είναι να έχουμε κατανοήσει βασικά στοιχεία της λειτουργίας, της φύσης και της απόδοσης των εν λόγω συστημάτων, έτσι ώστε να αποτελούμε συνειδητοποιημένους καταναλωτές με σταθμισμένες προσδοκίες και απαιτήσεις. Και σίγουρα δεν χρειάζεται να αποστηθίσει κανείς μακροσκελή τεχνικά εγχειρίδια, αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζει τις προσωπικές ανάγκες, τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε συστήματος αλλά και τις δυνατότητες του σπιτιού του.


2. Αποσαφήνιση κριτηρίων επιλογής του κατάλληλου συστήματος

aposafinisi kritiriwn epilogis tou katallilou sistimatos

Ποιες είναι οι ανάγκες σκίασης του συγκεκριμένου κτηρίου και σε ποια κλίμακα θέλουμε να επεκτείνουμε τις διαθέσιμες επιλογές; Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το τεχνικό προφίλ του κτηρίου, ώστε να επιλεγεί το βέλτιστο για τα χαρακτηριστικά του κτηρίου σύστημα ή πολλαπλοί συνδυασμοί ανάλογα με τις ανάγκες. Σε αυτό το σημείο προσδιορίζεται επίσης το ενεργειακό αντίκτυπο και το προτιμώμενο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που θέλουμε να πετύχουμε.


3. Προσεκτικός σχεδιασμός ηλιοπροστασίας

Το τελευταίο αλλά πιο αποφασιστικό βήμα είναι ο σχεδιασμός και, φυσικά, η εγκατάσταση του συστήματος. Με τη βοήθεια έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού επιδιώκουμε την τελειότερη δυνατή εφαρμογή, με κριτήριο τη μέγιστη απόδοση αλλά και την καλή συντήρηση σε βάθος χρόνου.

Στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό, αποδοτικό αλλά και καλαίσθητο σύστημα σκίασης χρειαζόμαστε τις απαραίτητες γνώσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στις πραγματικές μας ανάγκες. Επενδύουμε, λοιπόν, σε όλη τη σωστή πληροφόρηση που μπορούμε να βρούμε και σχεδιάζουμε μαζί με τους έμπειρους συμβούλους σκίασης της Euroblinds λύσεις που προστατεύουν το σπίτι, αγαπούν το περιβάλλον και δικαιώνουν στο έπακρο τις προσδοκίες μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer