Συστήματα Σκίασης και εξοικονόμηση ενέργειας

27 Ιουνίου 2017

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

optimizedsistimata skiasis teaser.png1498573410

Τα συστήματα σκίασης παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο που διαχειριζόμαστε  το ηλιακό φως – και δικαιολογημένα. Πέρα από την αναμφίβολη πρακτική τους αξία, τα συστήματα σκίασης μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την όψη οποιουδήποτε κτιρίου και θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά μέσα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Ο λόγος είναι απλός: προστατεύοντας ένα μεγάλο τμήμα της εξωτερικής επιφάνειας του κτιρίου από την έκθεση στον ήλιο, συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, βελτιώνουν τον εξαερισμό των εσωτερικών χώρων και, συνεπώς, αποτελούν σημαντικό πυλώνα για οποιοδήποτε βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα.

Τα συστήματα σκίασης πλέον υποστηρίζονται από μια ολοένα αναπτυσσόμενη βιομηχανία και η τοποθέτησή τους, από τα υλικά κατασκευής, τις διαστάσεις, την επιλογή του χώρου κτλ. αποτελούν πλέον εξειδικευμένο τομέα και απαιτούν ειδική μελέτη από αρχιτέκτονα ή μηχανικό.

Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ενοίκων του κτιρίου είναι εμφανής ευθύς εξαρχής, με την τοποθέτησή τους. Οι πλέον συνηθισμένες επιλογές είναι:

Είτε αποτελούνται από σταθερά είτε από κινητά τμήματα, τα συστήματα σκίασης έχουν αποδείξει επανειλημμένα τη συμβολή τους στην ενεργειακή εξοικονόμηση και, συνεπώς, στην προστασία της τσέπης μας.

Έρευνες έχουν καταδείξει πως ο έλεγχος του βαθμού έκθεσης των εσωτερικών χώρων ενός κτιρίου στην ηλιακή ακτινοβολία μέσω εξωτερικών συστημάτων σκίασης, είναι εξαιρετικά αποδοτικός. Συγκριμένα, τα συστήματα σκίασης:

  • Καθιστούν δυνατό τον ακριβή έλεγχο του εισερχόμενου φωτός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Βελτιώνουν σημαντικά τον έλεγχο της θερμοκρασίας.
  • Διασφαλίζουν παρόμοια επίπεδα φωτός και θερμοκρασίας σε όλους τους χώρους του κτιρίου.
  • Συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας δίχως να επιβαρύνουν τον οργανισμό των ενοίκων και των εργαζομένων, δίχως να βαραίνουν την ατμόσφαιρα, και δίχως να ζημιώνουν το περιβάλλον.
  • Αποφέρουν σημαντικό κέρδος από τη μειωμένη χρήση των κλιματιστικών.

Ιδιαίτερα στα κτίρια με βιοκλιματικό σχεδιασμό, η προστασία από την ηλιακή έκθεση αποτελεί βασικό τμήμα της λειτουργίας τους και προϋπόθεση για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

Η ηλιοπροστασία επιτυγχάνεται τόσο µε διάφορες δομικές  προσθήκες, όπως πρόβολοι, όσο και µε διάφορους τύπων σκιάστρων, κυρίως εξωτερικών, σταθερών ή κινητών, τα οποία τοποθετούνται στις πλευρές του κτιρίου με τη μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο, βελτιώνοντας έτσι αισθητά την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Η τοποθέτησή τους, φυσικά, είναι ολόκληρη επιστήμη και γίνεται βάσει σχεδίων και υποδείξεων από τεχνικούς. Λόγου χάρη, οριζόντια συστήματα σκίασης συνήθως τοποθετούνται σε πλευρές με νότιο, νοτιοανατολικό και νοτιοδυτικό προσανατολισμό και σε διαστάσεις που προσαρμόζονται στο μέγεθος του κτιρίου, τη θέση του σε σχέση με τον ήλιο και σε διάφορους άλλους παράγοντες. Αντίθετα, κτίρια με δυτικό και ανατολικό προσανατολισμό απαιτούν κατακόρυφα συστήματα σκίασης.

Όταν το σύστημα σκίασης έχει επιλεγεί και τοποθετηθεί σωστά παρέχει εξαίρετο φυσικό φωτισμό ή και τον ενισχύει, σε συνδυασμό µε άλλες καινοτομίες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όπως η δεντροφύτευση και η χρήση αναρριχόμενων φυτών!

ikiaka rola in articles

Πώς Ακριβώς Λειτουργούν

Το εσωτερικό σύστημα σκίασης αντανακλά και ταυτόχρονα (ανάλογα µε το υλικό κατασκευής, το χρώμα και τη γωνία πρόσπτωσης) απορροφά σημαντικό ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας. Η τοποθέτησή τους εσωτερικά διασκορπίζει τη θερμότητα στον κλιματιζόμενο χώρο, ενώ ταυτόχρονα ανακλούν την ηλιακή θερμότητα πίσω στον υαλοπίνακα, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό της να επανέρχεται στο χώρο.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες, όμως, καταδεικνύουν πως η χρήση εξωτερικών συστημάτων σκίασης είναι ακόμη πιο αποδοτική, καθώς το σύνολο της ανακλώμενης θερμότητας παρεμποδίζεται από το να εισέλθει στο χώρο και η θερμότητα που τελικά απορροφάται διασκορπίζεται εξωτερικά.

Τα συστήματα σκίασης συμβάλλουν, επίσης, σημαντικά στην καταπολέμηση της ηχορύπανσης, λειτουργώντας ως παραπέτα ηχοπροστασίας, βελτιώνοντας αρκετά τη διαβίωση των ενοίκων και χρηστών ενός κτιρίου, ενώ παράλληλα αναβαθμίζουν την όψη τους.

Η προηγμένη τεχνολογία των ημερών μας μάς δίνει πλέον τη δυνατότητα να προσαρμόζουμε τα συστήματα σκίασης όλων των τύπων στις λειτουργικές ανάγκες οποιουδήποτε κτιρίου αλλά και οποιουδήποτε προϋπολογισμού. Αν ενδιαφέρεστε όχι απλά για τα καλύτερα εσωτερικά και εξωτερικά συστήματα σκίασης παγκοσμίως, αλλά και για εξειδικευμένη καθοδηγία και συμβουλές προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας, συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας μας και οι έμπειροι σύμβουλοι σκίασης της Euroblinds θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer