H κλιματική αλλαγή χτυπά την πόρτα της Κύπρου: πώς η σκίαση συμβάλλει στην αντιμετώπισή της

24 Μαρτίου 2023

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner 2 1

Αρκετά χρόνια τώρα το φάντασμα της κλιματικής αλλαγής στοιχειώνει τα όνειρα όλων των κρατών για ένα ευοίωνο ενεργειακά μέλλον. Δεκαετίες απλώνει τη σκιά του, επισπεύδοντας τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην κατεύθυνση της άμεσης ενεργειακής εξοικονόμησης. Με απτά πια στοιχεία, ο κόσμος αλλάζει και όχι προς όφελος μας, με αποτέλεσμα σήμερα η επιταγή για άμεση προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ειδικά για την Κύπρο, έρχονται ολοένα στο φως μελέτες που μιλούν ακόμα και για ερημοποίηση του ανάγλυφου της στο κοντινό μέλλον. Συγκεκριμένα σε έναν ορίζοντα πιο κοντινό από ό,τι περιμέναμε, προβλέπεται μια σταδιακή αποσταθεροποίηση των κλιματικών παραγόντων που διαφοροποιούν τις εποχές. Κάτι που σε συνδυασμό με ένα επίμονο φαινόμενο έλλειψης σταθερών βροχοπτώσεων μπορεί δυνητικά να αποβεί μοιραίο για το κυπριακό ανάγλυφο όπως το γνωρίζουμε σήμερα. 

Κλιματική αλλαγή σημαίνει λοιπόν άνοδος της θερμοκρασίας στο πλαίσιο της πλανητικής υπερθέρμανσης που εντείνεται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις μοιραίες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό το ενεργειακό κοκτέιλ, σε συνδυασμό με την αποστράγγιση των ορυκτών καυσίμων, είναι που τρομάζει τους ερευνητές και τους κάνει ιδιαίτερα σκεπτικούς για το μέλλον. Πρέπει λοιπόν τα έθνη αλλά και οι άνθρωποι ατομικά να κάνουν σήμερα σαφή και οριστική στροφή προς την ενεργειακή εξοικονόμηση. Ειδάλλως θα αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα με ανύπαρκτες λύσεις απέναντι σε (κυριολεκτικά) φλέγοντα ζητήματα όπως τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, τους συχνότερους και επίμονους καύσωνες αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ψύξη που δεν θα απαντάται όμως ικανοποιητικά μιας και θα έχει στερέψει κάθε ενεργειακή λύση που στηρίζεται στον ορυκτό πλούτο. 

Inner 3

Σε αυτή την πανανθρώπινη προσπάθεια κανείς δεν εξαιρείται και κανείς δεν περισσεύει. Στην Euroblinds παίρνουμε εδώ και χρόνια σαφή θέση απέναντι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως η λύση περνά μέσα από το χέρι όλων, μικρό ή μεγάλο. Με δραστηριότητα σε έναν σημαντικό τομέα που μπορεί να ελέγξει την παθητική θερμότητα των κτηρίων μέσα από τις λύσεις εσωτερικής και εξωτερικής σκίασης που προσφέρει, αλλά και τους καινοτόμους αυτοματισμούς που εισηγείται, ως εταιρεία βάζουμε στον κεντρικό πυλώνα των αξιών και της φιλοσοφίας μας να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα των κτηρίων όσο πιο άμεσα γίνεται. Τα κτήρια εξάλλου ως θερμικοί πομποί ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την όξυνση του φαινομένου της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. 

Τοποθετώντας λοιπόν λειτουργικά και έξυπνα συστήματα σκίασης, αλλά και κάνοντας πραγματικότητα εξατομικευμένα σενάρια αυτοματοποίησης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σπιτιού, δεσμευόμαστε στην παροχή πράσινων υπηρεσιών που αξιοποιούν κάθε πόρο στον απολύτως αναγκαίο βαθμό και χωρίς σπατάλες.

Inner 2

 Πάγια δέσμευση της Euroblinds, στενά συνδεδεμένη με το όραμά της να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πράσινης αναβάθμισης, πάντα με άξονα τον άνθρωπο αλλά και τον σεβασμό στο περιβάλλον, είναι η διαρκής αξιοποίηση της τεχνολογίας ώστε να μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τόσο των δικών μας εγκαταστάσεων και συστημάτων όσο και της λειτουργίας ενός σπιτιού/γραφείου που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες μας. Στο μυαλό μας η ενεργειακή εξοικονόμηση περνά απαραίτητα μέσα από την περιβαλλοντική ατομική και συλλογική ευθύνη. Γιατί σε αυτή τη δύσκολη στροφή του πλανήτη, πρέπει όλοι μας να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα και να συμβάλλουμε πρακτικά στην αναστροφή των ολέθριων συνεπειών της περιβαλλοντικής κρίσης. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ο χρόνος, δυστυχώς, δεν είναι πια με το μέρος μας.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer