Φαινόμενο «αστικών θερμονησίδων»: Τι είναι και πώς να προστατευτούμε.

11 Αυγούστου 2020

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

teaser fainomeno astikwn thermonisidwn ti einai kai pws na prostateutoume

Το φαινόμενο των αστικών θερμονησίδων δεν είναι καινούριο παρόλο που το επιστημονικό του όνομα μπορεί να μη λέει πολλά στους περισσότερους εκεί έξω. Ως όρος ίσως ακούγεται ανοικείος, αλλά είναι βέβαιο πως τις συνέπειές του τις έχουν νιώσει πολύ καλά όσοι ζουν στα αστικά κέντρα κάθε φορά που ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο.

Όπως δείχνουν οι περιβαλλοντικές μελέτες, ο καύσωνας αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρός και επικίνδυνος στις πόλεις σε σχέση με τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη φύση. Οι καλυμμένοι με τσιμέντο χώροι, η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από την άσφαλτο, οι μαζικές εκπομπές των ηλεκτρικών συσκευών και μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελούν κύριους λόγους που η θερμότητα εγκλωβίζεται στις πόλεις. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ελλιπή απορρόφηση του νερού από τη λιγοστή βλάστηση και τη μηδαμινή υγροποίηση της ατμόσφαιρας μέσω της εξάτμισης των βροχών οι πόλεις οδηγούνται σε μέσες θερμοκρασίες των 35 βαθμών Κελσίου.

Παράλληλα, το φαινόμενο εντείνεται, κατά σχήμα οξύμωρο, από την εκτεταμένη χρήση των κλιματιστικών μονάδων, καθώς οι εκπομπές τους στο εξωτερικό επιδεινώνουν τη βιοκλιματική συμπεριφορά των κτηρίων και συμβάλλουν στην υπερθέρμανσή τους. Ιδιαίτερα σε χώρες, όπως την Κύπρο που λούζεται από τον ήλιο τους περισσότερους μήνες του χρόνου, το φαινόμενο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τη μελλοντική του εξέλιξη.

Παρόλο που η έκταση του φαινομένου παρουσιάζει γεωμετρική αύξηση, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται αντισταθμιστικά μέτρα που μπορούν να περιορίσουν τον αντίκτυπό του. Στις μέρες μας μιλάμε όλο και περισσότερο για βιοκλιματικές πόλεις που στηρίζονται στη βελτίωση της ποιότητας του αστικού κλίματος. Σε αυτή τη λογική, προτείνονται μέθοδοι οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

methodoi oi opoies mporoun na efarmostoun toso se atomiko oso kai se sillogiko epipedo

α) Βασικής σημασίας είναι η αλλαγή στον τρόπο κατασκευής και τη χρήση νέων δομικών υλικών με πολύ μεγαλύτερη διαπερατότητα. Οι βιοκλιματικές κατασκευές και ο βιοκλιματικός πολεοδομικός σχεδιασμός αναλαμβάνουν να σηκώσουν στους ώμους τους το μεγαλύτερο φορτίο για τη δημιουργία περισσότερων διαδρόμων αέρα και τον απεγκλωβισμό των θερμών μαζών από την πρόσκρουση και την ανάκλαση στα πολυδαίδαλα κτηριακά συμπλέγματα των πόλεων.

β) Είναι σημαντική η αύξηση των ελεύθερων χώρων πρασίνου και των υδάτινων οδών μέσα στο αστικό πεδίο, ώστε να ενισχυθεί η αεριοποίηση του νερού της βροχής και η συγκράτησή της από το έδαφος.

γ) Συμπληρωματικά θα λειτουργήσει και η χρησιμοποίηση ελαφρύτερων και ανοιχτόχρωμων δομικών υλικών που μπορούν εύκολα να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.

δ) Η αποτελεσματική σκίαση των κτηρίων και προστασία τους από τον ήλιο θα οδηγήσει σταδιακά στις μειωμένες εκπομπές θερμότητας που εκπέμπουν στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η ανάγκη κλιματισμού του εσωτερικού με τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών.

ε) Σε επίπεδο ιδιωτών και καθημερινότητας, μπορούμε να διατηρούμε δροσερό το σπίτι με κλειστά παράθυρα αρκετή ώρα πριν το μεσημέρι (και κυρίως το διάστημα 10-4) και αξιόπιστα συστήματα εξωτερικής και εσωτερικής σκίασης. Ως εκ τούτου, η χρήση του κλιματισμού εντός του σπιτιού ελαττώνεται, κάτι που συμβάλλει παράλληλα και στην κατά 25% μείωση στην κατανάλωση ενέργειας. Με τη σωστή διαχείριση του φυσικού φωτός, λοιπόν, και την κατάλληλη σκίαση μπορούμε αποτελεσματικά να αποτρέψουμε την εισχώρηση της θερμότητας στο χώρο μας, αλλά και να επιτρέψουμε την ανανέωση της ατμόσφαιρας το βράδυ.

Οι έμπειροι και καταρτισμένοι σύμβουλοι σκίασης της Euroblinds μπορούν να σας προσφέρουν εξειδικευμένες συμβουλές για την επιλογή ενός ευέλικτου συστήματος σκίασης που επιτρέπει την κατάλληλη διαχείριση του ήλιου, συνιστώντας μια υπεύθυνη και ολοκληρωμένη οικολογική επένδυση για τη σωστή βιοκλιματική συμπεριφορά του κτηρίου σας και την αντιμετώπιση του φαινομένου των αστικών θερμονησίδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer