Ηλεκτροκίνηση ή Αυτοματοποίηση; Ποιες οι διαφορές τους;

26 Αυγούστου 2021

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner ilektrokinisi i aftomatopoiisi poies oi diafores tous

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το ρόλο της αυτοματοποίησης στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας ενός σπιτιού. Και είναι αλήθεια πως οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω των αυτοματοποιημένων σεναρίων που μπορούν να κάνουν μηχανικές αρκετές από τις καθημερινές λειτουργίες ενός μέσου νοικοκυριού είναι κυριολεκτικά απεριόριστες. Συχνά όμως γίνεται εσφαλμένα η χρήση του όρου αυτοματοποίηση χωρίς διάκριση ακόμα και όταν αφορά στην απλή ηλεκτροκίνηση. Χρήσιμο είναι λοιπόν να δούμε σε τι διαφέρουν αυτές οι δύο έννοιες, τι κοινό μοιράζονται και πώς μπορούν να συμμαχήσουν στην καλύτερη λειτουργία και ασφάλεια του σπιτιού μας.

Η ηλεκτροκίνηση παρουσιάζεται σε κάθε σύστημα που μπορεί να κινηθεί μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος. Με αυτό στο μυαλό μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως η ηλεκτροκίνηση, παρόλο που περιλαμβάνει έναν τρίτο παράγοντα που εκτελεί για εμάς την εργασία, απαιτεί την ανθρώπινη παρέμβαση για να ξεκινήσει. Κοινώς αν θέλουμε να ελέγξουμε ηλεκτρικά τα ρολά μας, πρέπει να ξεκινήσουμε την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση τους μέσω του χειροκίνητου χειρισμού τους από έναν διακόπτη ή ένα τηλεχειριστήριο.

Στην περίπτωση όμως του αυτοματισμού μιλάμε για τη δημιουργία προκαταβολικών σεναρίων, πριν δηλαδή δημιουργηθεί η ανάγκη για το χειρισμό των εν λόγω συστημάτων όπως του φωτισμού, των συστημάτων σκίασης, του θυροτηλέφωνου, της θέρμανσης, ψύξης, του Wi-Fi, ακόμα και των εξωτερικών θυρών του σπιτιού. Και ενώ η ηλεκτροκίνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν είμαστε εμείς παρόντες, η αυτοματοποίηση περιλαμβάνει αυτή ακριβώς τη δυνατότητα, τον τηλεχειρισμό του σπιτιού μας και τον απομακρυσμένο έλεγχό του, ακόμα και όταν εμείς δεν βρισκόμαστε σε αυτό.

i ilektrokinisi perilamvanetai stin aftomatopoiisi

Θεωρητικά η ηλεκτροκίνηση περιλαμβάνεται στην αυτοματοποίηση, καθώς τα αυτοματοποιημένα συστήματα λειτουργούν και με τους δύο τρόπους. Παρ' όλα αυτά ο αυτοματισμός έχει τη δυνατότητα μιας πολύ ευρύτερης και εκτεταμένης χρήσης που χρειάζεται τον άνθρωπο μονάχα στον αρχικό προγραμματισμό του και όχι κατά την εκτέλεση της λειτουργίας.

Αν προτιμούμε να έχουμε συγκεντρωμένο τον έλεγχο όλων των συστημάτων κάτω από έναν κεντρικό ασύρματο πίνακα ελέγχου ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τη λειτουργία τους ακόμα και όταν δεν έχουμε άμεση φυσική επαφή με αυτά, τότε η αυτοματοποίηση μας παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε αυτή την εξ’ αποστάσεως έξυπνη διαχείριση των συστημάτων του σπιτιού μας.

Η εν λόγω εφαρμογή μπορεί να μας ακολουθεί κυριολεκτικά όπου κι αν βρισκόμαστε εφόσον βέβαια είμαστε συνδεδεμένοι σε κάποιο ασύρματο δίκτυο, δίνοντάς μας πολύτιμες πληροφορίες στο κινητό για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα συστήματά μας, ενώ παράλληλα οι εγκαταστημένοι αισθητήρες υπακούν στις εντολές που έχουμε θέση ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα τα οποία λαμβάνουν. Αν θέλουμε για παράδειγμα να ανάψουμε τα φώτα ή να ενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό πριν φτάσουμε στο σπίτι μας, ώστε να το βρούμε ήδη δροσερό όταν γυρίσουμε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη σχετική εντολή από το control panel της εφαρμογής που έχουμε εγκαταστήσει στο κινητό. Κι όλα αυτά χάρη στη μαγεία της αυτοματοποίησης

efkoli kinisi mesa sto spiti

Τόσο η ηλεκτροκίνηση όσο και η αυτοματοποίηση, όμως, αυτονόητα καθιστούν πολύ πιο εύκολη την κίνησή μας μέσα στο σπίτι παρέχοντας μας μία πλειάδα δυνατοτήτων για την εκτέλεση καθημερινών και αναγκαίων λειτουργιών που παλαιότερα αποδεικνύονταν χρονοβόρες. Και οι δύο λύσεις μπορούν πολύ εύκολα να βρουν εφαρμογή στα συστήματα εξωτερικής και εσωτερικής σκίασης του σπιτιού μας, επομένως είναι καθαρά θέμα προσωπικών αναγκών ποια από τις δύο μπορεί να τις υπηρετήσει καλύτερα. Είναι επίσης σαφές ότι και οι δύο εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο, ενώ συμβάλλουν αρκετά και στη μακροβιότερη συντήρηση του σπιτιού καθώς το προστατεύουν έγκαιρα από τις εξωτερικές συνθήκες.

Για ένα πραγματικά έξυπνα λειτουργικό σπίτι τόσο η ηλεκτροκίνηση όσο και η αυτοματοποίηση είναι κυριολεκτικά στο… χέρι μας. Μένει μόνο η σωστή αναγνώριση των προσωπικών μας αναγκών ώστε να διαλέξουμε ποια είναι αυτή που μας ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής μας. Και σε αυτή την επιλογή οι έμπειροι σύμβουλοι σκίασης της Euroblinds είναι δίπλα σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer