Πώς η Ένταση της Φωτεινότητας στον Χώρο Επηρεάζει την Ψυχολογία μας

08 Σεπτεμβρίου 2023

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin

inner2 euroblinds 2309

Το φως είναι αναφαίρετο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, είτε στη φυσική είτε στην τεχνητή του μορφή. Από το ανεπαίσθητο άγγιγμα του ήλιου στο τζάμι του παραθύρου έως τη γλυκιά λάμψη του πορτατίφ στο κομοδίνο της κρεβατοκάμαρας μας, ο φωτισμός συνοδεύει σχεδόν κάθε μας στιγμή, επηρεάζοντας παράλληλα τη διάθεσή και την ψυχολογία μας.

Αυτό βέβαια σημαίνει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον φωτισμό για να επηρεάσουμε θετικά τα συναισθήματά μας!

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη διάθεσή σας προσαρμόζοντας την ένταση του φωτισμού στο σπίτι και στον επαγγελματικό σας χώρο.  

Ο Κιρκάδιος Ρυθμός και η Μελατονίνη

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Η έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας προάγει την εγρήγορση και την ενεργητικότητα την ημέρα και καλύτερο ύπνο τη νύχτα. 

Αντίθετα, όταν διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός, με χαμηλή ένταση φωτός την ημέρα και υψηλή τη νύχτα, συμβάλλει στην εμφάνιση διαταραχών της διάθεσης, όπως κατάθλιψης, άγχους και ευερεθιστότητας.

Η ένταση του φωτός επηρεάζει επίσης την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στη ρύθμιση του ύπνου. Η έκθεση σε έντονο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, διατηρώντας μας ξύπνιους και σε εγρήγορση. Αντίθετα, η χαμηλότερη ένταση φωτός, ειδικά το βράδυ, ενθαρρύνει την παραγωγή μελατονίνης, προετοιμάζοντας το σώμα μας για ύπνο. 

Ένας απλός τρόπος, λοιπόν, να προστατέψουμε τη διάθεσή μας είναι να φροντίζουμε να έχουμε δυνατό φυσικό ή τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας στον προσωπικό μας χώρο, αλλά ήπιο και μικρής έντασης τη νύχτα. 

Η Σημασία της Σεροτονίνης

Το φως διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης: υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης ίσον καλύτερη διάθεση και μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης. 

Όταν το σώμα μας δεν εκτίθεται σε αρκετά δυνατό φως, ιδίως τον χειμώνα, τα επίπεδα σεροτονίνης πέφτουν, φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει πτώση της διάθεσης, αισθήματα θλίψης ή και Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD). Μπορούμε να αποφύγουμε τέτοια δυσάρεστα ενδεχόμενα φροντίζοντας να εργαζόμαστε με επαρκή φωτισμό, ειδικά τις ημέρες του χειμώνα. 

Περισσότερη Ενέργεια και Δημιουργικότητα 

Η ένταση του φωτός μπορεί να βελτιώσει ακόμη πιο άμεσα τη διάθεση: για παράδειγμα, ο καλός φωτισμός στον χώρο εργασίας μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε το αίσθημα κόπωσης και λήθαργου, στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης και στην ενίσχυση της ευεξίας. 

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η κατάλληλη ένταση του φωτός μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους, να μας κάνει λιγότερο οξύθυμους και ευερέθιστους και να ενισχύσει την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε το στρες.

 

inner1 euroblinds 2309

Κατάλληλη Ένταση Φωτός Σημαίνει Καλύτερη Διάθεση

Επομένως, η ένταση του φωτός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Ρυθμίζοντας τη στο κατάλληλο επίπεδο ανάλογα με την περίσταση και την ώρα της ημέρας, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να είναι πιο ευδιάθετος, ορεξάτος και δημιουργικός! 

Ποια ένταση είναι όμως η κατάλληλη για τον δικό σας χώρο; Επισκεφτείτε τα κέντρα σκίασης της Euroblinds, μιλήστε με τους ειδικούς μας και εξασφαλίστε τον καλύτερο φυσικό και τεχνητό φωτισμό για τον δικό σας χώρο.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

image 1

olympic Ideas For Home Footer